Fijne braadworst, voor de verandering gemaakt van koei
Ingredienten:
Per kilo rundvleessnippers (30% vet)
Werkwijze:
Laat de darm minstens een 2 uur weken in lauw water en spoel ze daarna af met schoon water. Laat wat water door de darm lopen om het zout binnen in weg te spoelen en om te controleren of er geen gaatjes in zitten.
Draai het vlees met een vleesmolen tot gehakt, gebruik hierbij een 3mm plaat. Zorg dat het vlees goed koud is en blijft tijdens het hele proces.
Meng het zout, de kruiden, het paneermeel en het ijswater door het gehakt en meng dit goed door elkaar, hoe beter het gehaktmengsel gekneed wordt hoe beter de structuur van de worst zal zijn.
Vul de darm met het worstmengsel (niet te stijf) en vorm er mooie gelijkmatige worstjes van.
Laat de worsten voor gebruik een paar uur rusten in de koelkast, dat is beter voor de smaak en de structuur. De worst is vrij neutraal van smaak en zeer geschikt voor kinderen, mocht je nou een wat pittigere worst willen dan kun je naar hartenlust experimenteren met bijvoorbeeld chilipepers of wasabi poeder.
Niet te nucleair grillen want de worstjes worden dan te droog, low en slow tot zo'n 70?C kerntemperatuur is beter.
Ingredienten:
Per kilo rundvleessnippers (30% vet)
15 gr | zout |
? tsp | fijn gemalen zwarte peper |
? tsp | gedroogde salie |
? tsp | foelie poeder |
? tsp | gedroogde rozemarijn |
? tsp | gemalen mosterdzaad |
100 ml | ijswater |
50 gr | paneermeel |
2,5 m | natuurdarm (varken, kant en klaar, schoongemaakt en gezouten) |
Werkwijze:
Laat de darm minstens een 2 uur weken in lauw water en spoel ze daarna af met schoon water. Laat wat water door de darm lopen om het zout binnen in weg te spoelen en om te controleren of er geen gaatjes in zitten.
Draai het vlees met een vleesmolen tot gehakt, gebruik hierbij een 3mm plaat. Zorg dat het vlees goed koud is en blijft tijdens het hele proces.
Meng het zout, de kruiden, het paneermeel en het ijswater door het gehakt en meng dit goed door elkaar, hoe beter het gehaktmengsel gekneed wordt hoe beter de structuur van de worst zal zijn.
Vul de darm met het worstmengsel (niet te stijf) en vorm er mooie gelijkmatige worstjes van.
Laat de worsten voor gebruik een paar uur rusten in de koelkast, dat is beter voor de smaak en de structuur. De worst is vrij neutraal van smaak en zeer geschikt voor kinderen, mocht je nou een wat pittigere worst willen dan kun je naar hartenlust experimenteren met bijvoorbeeld chilipepers of wasabi poeder.
Niet te nucleair grillen want de worstjes worden dan te droog, low en slow tot zo'n 70?C kerntemperatuur is beter.