BasBQ
Beef en Steak

Rookhout whisky/wijn waar vandaan?

LOMPE laars

Vuurmaker
Berichten
97
Rookverslaafden!

Ik ben op zoek naar whisky/wijn chunks om eens met diverse geuren en smaken aan de slag te gaan.
Zelf heb ik beuken, eiken, kers, appel chunks. Lemon & olijf snippers. Zag via marktplaats aantal aanbieders echter rijzen er dan een paar vragen zoals:

- hoe is de kwaliteit van deze chunks (voldoende gedroogd, heeft er een goed sapje ingelegen. En proef je dat verschil terug?

- de prijzen, betaal ik de juiste. Ik zie advertenties voorbij komen op marktplaats, van 6.5 euro per kg tot 10,- euro de kg.

Ben benieuwd naar jullie ervaringen

Groeten LOMPE
 

Nicon

Kooltjesharker
Berichten
145
Ik heb eiken chunks van whiskeyvaten van rookplankje.nl, daar zit je zeker weten goed mee, maar dan betaal je waarschijnlijk iets meer per kg (10-15 eu voor 1.5kg). Zolang het hout voldoende gedroogd is en niet geïmpregneerd is of anderszins behandeld is moet het denk ik wel goed zijn. Ik zou wel altijd even proefdraaien en even aan de rook ruiken en kijken of het niet narigheid afgeeft als de origine een beetje vaag blijft.

Ik merk zef verschil tussen houtsoorten zoals kers - appel - cedar - eiken, maar ik vind het zelf lastig om te zeggen of je de noten van whiskey terug kan vinden in het eindproduct tussen alle smaken van het vlees, de rub/marinade en de rook zelf. Ik denk dat je keuze voor een soort hout bepalender is dan eiken van een wijnvat of whiskeyvat. Maar ben ook benieuwd naar de visie en ervaringen van anderen in deze!
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
Berichten
2.859
Ik bestel gewoon bij smokbbq mijn rookhout en neem dan het promopakket. Heb je 9 of 10 soorten van elk 1kg. Rode wijn en whiskey zitten er ook altijd tussen. Maar je kan deze ook apart nemen. Er komt bovenop de prijs nog verzending bij.

Ik vind die prijzen niet overdreven en ze hebben veel keuze van rookhout.
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
16.672
Die whiskey chunks geven een heerlijke geur af, maar eerlijk gezegd proef ik dat niet terug in het vlees.
Dus leuk als je in de buurt van de bbq zit maar anders voldoet eiken net zo goed.
 

marco

Vuurmaker
Berichten
56
Ik heb de mijne hier vandaan, alweer een tijdje geleden, ik zie dat de houtprijzen ook hier van toepassing zijn. Een tijdje met Kees staan te praten, hij zaagt alles met een lintzaag en niet met een kettingzaag die automatisch olie gebruikt om te zagen. Zo krijg je schoon hout zonder olie resten in het hout.

(verder geen banden met de verkoper)
 

Marcdepark

Stoker
Berichten
259
Ik heb de mijne hier vandaan, alweer een tijdje geleden, ik zie dat de houtprijzen ook hier van toepassing zijn. Een tijdje met Kees staan te praten, hij zaagt alles met een lintzaag en niet met een kettingzaag die automatisch olie gebruikt om te zagen. Zo krijg je schoon hout zonder olie resten in het hout.

(verder geen banden met de verkoper)
Hier kom ik ook, vorig jaar zo veel ingeslagen dat ik pas volgend jaar terug hoef 😉
 

LOMPE laars

Vuurmaker
Berichten
97
Allen bedankt tot nu toe voor de antwoorden!

Die whiskey chunks geven een heerlijke geur af, maar eerlijk gezegd proef ik dat niet terug in het vlees.
Dus leuk als je in de buurt van de bbq zit maar anders voldoet eiken net zo goed.

Had je hiervoor droge chunks of chunks van een vers vat?
Ik heb de mijne hier vandaan, alweer een tijdje geleden, ik zie dat de houtprijzen ook hier van toepassing zijn. Een tijdje met Kees staan te praten, hij zaagt alles met een lintzaag en niet met een kettingzaag die automatisch olie gebruikt om te zagen. Zo krijg je schoon hout zonder olie resten in het hout.

(verder geen banden met de verkoper)
Goed om te weten m.b.t. het verwerk proces. Ik zie helaas dat Kees niet verstuurd.

Ik ben nu zelf bezig om wat lijntjes uit te zetten bij diverse brouwers, wie weet hebben die wat moois liggen.
Vele whiskyvaten worden nu wel gebruikt voor bieren, het scheelt dat is mijn andere hobby. Nadeel is dat van beide
de prijs dan zo omhoog knallen.
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
16.672
mijn chunks waren droog. Kwamen van Smokingwood dacht ik. Als je er aan rook sloeg je bijna stijl achterover van de whiskey lucht.
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.625
Die heb ik ook Frits, blauw zakje via V&R. Erg lekker spul. Ruikt zalig. Ik heb een keertje getest met slavinkjes. Twee batches gerookt. Eentje met die whisky vaten chunks, eentje met eikenhout. Beide lekker gelukt maar geen spoortje whisky in de smaak te bekennen. Maar het geeft wel een mooi verhaal!
 

LOMPE laars

Vuurmaker
Berichten
97
Qua beleving is het verhaal natuurlijk ook prachtig. Ik heb hier vandaag een paar geweldig enthousiaste gesprekken gevoerd met brouwerijen & stokerijen. En ik kan jullie vertellen dat er e.e.a. in het vat zit ;) Enige nadeel is, wanneer. Wordt vervolgt!
 

Dominique

BBQ Junkie
 
 
 
Berichten
6.714
Jaren geleden heeft Ralph de Kok een hele verhandeling gehouden op tv over rookhout van Whiskyvaten. Lang verhaal kort? Je proeft het niet terug, maar mannen doen nou eenmaal graag stoer…. 😊
 

LOMPE laars

Vuurmaker
Berichten
97
Haha absoluut waar. Als ik Frits mag geloven ruik je het goed tijdens de sessie zelf.

Hoe leuk is het dan om met vrienden te bbq'en onder het genot van een proeverijtje van whisky & whiskybieren!
Terwijl je in de whisky rook zit bij een vuurtje. Puur om de beleving al de moeite waard.
 

Ridevi71

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
7.968
Geloof me, je proeft het niet terug dus het Is wat dat betreft de meerprijs niet waard.
Gezien je persoonlijke foto woon je landelijk? Geen fruittelers in de buurt?
in het begin van mijn bbq carrière ooit eens chunks gekocht, daarna snoeihout gevraagd bij lokale fruittelers.
Zelf ff zagen en klieven. Kan jaren vooruit met eik, appel, peer en een beetje kers.
 
Bovenaan Onderaan