- Berichten
- 66
Probeersel gepland, na vele posten gelezen te hebben over de 3-2-1 methode voor spareribs en saus op basis van coca cola wilde ik één en ander gaan proberen dit weekend. Ik heb dus geen weber / kamado of wat dan ook, gewoon zo'n bol op pootjes zonder thermometer of wat voor handigs dan ook, en natuurlijk mijn morso forno houtoven, maar daar wilde ik het deze keer zonder doen.
Ok, ik ben echt heel apart aan de gang gegaan, ik had namelijk bedacht dat als ik éénmaal een goeie laag gloeiende briketten zou hebben het misschien slim zou zijn om daar een laagje lavastenen overheen te doen, en die vervolgens met rooksnippers te bedekken.
Ik weet het, nogal ongebruikelijk, maar ik wilde proberen...
Geen ribs meer in de schappen, dus vriendelijk aan de slager gevraagd en ja, hij kon nog een mooi rack voor me afsnijden en zo ging ik met een flink vet en vlezig rack van bijna 2kg aan de slag, vlies er af gepeuterd volgens videootje van Noskos ( erg handig, bedankt) en in een goeie laag rub gezet
Ondertussen had ik dus een mooie laag gloeiende briketten met daaroverheen lavastenen waar ik een pak in water geweekte rooksnippers overheen had gestrooid, het rookte en rook lekker ;-)
Ruim twee uur laten roken, maar het lukte me niet om de temperatuur laag te houden, deze bleef zo tussen de 120 en 130 schommelen, dus het ging wat te snel ...
Daarna ingepakt met bruine basterdsuiker en boter aan beide kanten mooi in de alufolie en weer ongeveer anderhalf uur terug
De colasaus vond ik wel zoiets verbazingswekkends, stond lekker te pruttelen en ik moet eerlijk zeggen dat ik met niet kon voorstellen dat het wat ging worden tot mijn jongste dochter beneden kwam en vroeg waarom het zo naar bbqsaus rook in de keuken...en inderdaad, éénmaal ingekookt, ongelovelijk maar waar, mooi stroperige bbq saus, echt heel gaaf!
Uiteindelijk dus de ribs daarmee bestreken en ongeveer een half uur/drie kwartier weer terug op de Q.
Het was mij wat te donker geworden, helaas geen foto van toen ik ze heb gesneden want hoewel ik ze zelf te donker vond was het hele rack werkelijk waar in no time weg...de smaak was dus blijkbaar goed en ze vielen van het bot, sappig, goeie rooksmaak en de colasaus was zeker voor herhaling vatbaar !
Ik ga dit zeker opnieuw proberen maar dan met een 'scherm' tussen de warmtebron en het vlees zodat het minder snel zal gaan! En o ja, volop herfst hier dus paddestoelen in het bos ! Dus terwijl alles lekker beneden stond te roken en te grillen kon ik lekker in het najaarszonnetje onze 'oogst' van de dag schoonmaken en klaarmaken als voorafje, niet op de barbecue, maar toch wel een fotootje waard ;-) ( niet ikke hoor, maar wel de paddestoelen
Als moeder natuur gratis weggeeft zou het stom zijn ze te laten staan......
Eerst klein beetje geproefd om te checken of ze lekker waren dit jaar ;-)
En dat waren ze, dus hupakee, alles in de pan en smullen maar :
Bedankt voor het lezen ;-)
Ok, ik ben echt heel apart aan de gang gegaan, ik had namelijk bedacht dat als ik éénmaal een goeie laag gloeiende briketten zou hebben het misschien slim zou zijn om daar een laagje lavastenen overheen te doen, en die vervolgens met rooksnippers te bedekken.
Ik weet het, nogal ongebruikelijk, maar ik wilde proberen...
Geen ribs meer in de schappen, dus vriendelijk aan de slager gevraagd en ja, hij kon nog een mooi rack voor me afsnijden en zo ging ik met een flink vet en vlezig rack van bijna 2kg aan de slag, vlies er af gepeuterd volgens videootje van Noskos ( erg handig, bedankt) en in een goeie laag rub gezet
Ondertussen had ik dus een mooie laag gloeiende briketten met daaroverheen lavastenen waar ik een pak in water geweekte rooksnippers overheen had gestrooid, het rookte en rook lekker ;-)
Ruim twee uur laten roken, maar het lukte me niet om de temperatuur laag te houden, deze bleef zo tussen de 120 en 130 schommelen, dus het ging wat te snel ...
Daarna ingepakt met bruine basterdsuiker en boter aan beide kanten mooi in de alufolie en weer ongeveer anderhalf uur terug
De colasaus vond ik wel zoiets verbazingswekkends, stond lekker te pruttelen en ik moet eerlijk zeggen dat ik met niet kon voorstellen dat het wat ging worden tot mijn jongste dochter beneden kwam en vroeg waarom het zo naar bbqsaus rook in de keuken...en inderdaad, éénmaal ingekookt, ongelovelijk maar waar, mooi stroperige bbq saus, echt heel gaaf!
Uiteindelijk dus de ribs daarmee bestreken en ongeveer een half uur/drie kwartier weer terug op de Q.
Het was mij wat te donker geworden, helaas geen foto van toen ik ze heb gesneden want hoewel ik ze zelf te donker vond was het hele rack werkelijk waar in no time weg...de smaak was dus blijkbaar goed en ze vielen van het bot, sappig, goeie rooksmaak en de colasaus was zeker voor herhaling vatbaar !
Ik ga dit zeker opnieuw proberen maar dan met een 'scherm' tussen de warmtebron en het vlees zodat het minder snel zal gaan! En o ja, volop herfst hier dus paddestoelen in het bos ! Dus terwijl alles lekker beneden stond te roken en te grillen kon ik lekker in het najaarszonnetje onze 'oogst' van de dag schoonmaken en klaarmaken als voorafje, niet op de barbecue, maar toch wel een fotootje waard ;-) ( niet ikke hoor, maar wel de paddestoelen

Als moeder natuur gratis weggeeft zou het stom zijn ze te laten staan......
Eerst klein beetje geproefd om te checken of ze lekker waren dit jaar ;-)
En dat waren ze, dus hupakee, alles in de pan en smullen maar :
Bedankt voor het lezen ;-)