- Berichten
- 7.151
Lieve BBQ-Vrienden!
Afgelopen zaterdag was dè buitenkook dag van het jaar... wat mij betreft dan... zalig temperatuurtje en een heerlijk zonnetje achter in de tuin, Na de verplichte zaterdagse boodschappen - geen drama hoor, ik mag altijd naar de slager, de groenteboer op de markt, de kaasboer en mijn vrienden bij de slijter - had ik mijzelf twee belangrijke doelen gesteld voor de dag: Rendang maken en een mooi bier drinken.
Heel gek, maar ik besloot met die rendang te beginnen:
Pin me niet vast op de hoeveelheden - het is geen exact recept - maar dit is wat ik gebruikte:
- handje vol kemiri noten
- voor de boemboe gember en laos wortel, sjalotjes en een ui, knoflook, rode pepers.
- specerijen: kaneel, kruidnagel, korianderzaad, kurkuma en komijn (gemalen) palmsuiker, steranijs.
- aromaten: sereh (citroengras) limoenblad.
- niet op de foto: kokosroom (twee blikjes).
En natuurlijk de ster van de show... mooie riblappen van de slager!
Dat was meteen de barbecue-twist aan dit gerecht: die riblappen ging ik een beetje aangrillen en vooral een mooi kerensrookje mee geven. Kijk hoe zalig boterig dat vetje kleurt en geurt, dat is echt waanzinnig lekkere umami. En een ander voordeel, je tuintje ruikt zalig en die van de buurtjes gratis ook! win-win.
Vlees hoeft natuurlijk niet gaar, alleen een rokerig korstje is genoeg!
Dan mogen de kemiri nootjes even loungen in de pan:
Voor de foto's was de zon eigenlijk net even te fel en te laag dus de nootjes daarom even in de sweet spot gelegd. Je bakt de nootjes een beetje aan omdat ze niet rauw mogen blijven - natuurlijk gaan we uren sudderen, maar ik geloof dat er iets bijzonders is met kemiri en bak ze daarom altijd even separaat aan. Je kan ze daarna ook mooi verkruimelen (na afkoelen!) alsof het hazelnootjes zijn. Lekkere textuur geeft dat aan je stoofje.
Toen de nootjes eruit konden gingen we een boemboe aanfruiten. Ik hou ervan om alles alvast gesneden in kommetje klaar te hebben staan, dan voel ik me wat relaxter in the garden... we waren immers bezig aan twee belangrijke missies!
Rechter bakje gedaan, linker bakje erbij, ook even aanzetten zodat de aromaten goed los kwamen en toen de kokosroom erbij. Nu wel op de foto!
Zodra de massa lekker blubte mocht het vlees er weer lekker bij en gingen de serehstengels en limoen blaadjes erbij:
Ik zag dat het goed was en besloot nu meteen door te pakken...
Potverdikke, dat was een klasse rakker... helemaal voor mij!
Na een paar uurtjes zag het er zo uit:
En toen heb ik de stengels eruit gevist en ben ik wat krachtiger gaan roeren:
Het was echt geweldig en rook zalig!
Er ging een mooie basmati bij, wat kasboontjes van de groenteboer en wat gepickelde komkommer voor het frisje.
Er naast kwam een mooi glas rood:
Het was een gezegende zaterdag... er ging zondag een mooie bakje rendang over de schutting naar Buurman Coen.
Het was fijn.
Bedankt voor het kijken!
Afgelopen zaterdag was dè buitenkook dag van het jaar... wat mij betreft dan... zalig temperatuurtje en een heerlijk zonnetje achter in de tuin, Na de verplichte zaterdagse boodschappen - geen drama hoor, ik mag altijd naar de slager, de groenteboer op de markt, de kaasboer en mijn vrienden bij de slijter - had ik mijzelf twee belangrijke doelen gesteld voor de dag: Rendang maken en een mooi bier drinken.
Heel gek, maar ik besloot met die rendang te beginnen:
Pin me niet vast op de hoeveelheden - het is geen exact recept - maar dit is wat ik gebruikte:
- handje vol kemiri noten
- voor de boemboe gember en laos wortel, sjalotjes en een ui, knoflook, rode pepers.
- specerijen: kaneel, kruidnagel, korianderzaad, kurkuma en komijn (gemalen) palmsuiker, steranijs.
- aromaten: sereh (citroengras) limoenblad.
- niet op de foto: kokosroom (twee blikjes).
En natuurlijk de ster van de show... mooie riblappen van de slager!
Dat was meteen de barbecue-twist aan dit gerecht: die riblappen ging ik een beetje aangrillen en vooral een mooi kerensrookje mee geven. Kijk hoe zalig boterig dat vetje kleurt en geurt, dat is echt waanzinnig lekkere umami. En een ander voordeel, je tuintje ruikt zalig en die van de buurtjes gratis ook! win-win.
Vlees hoeft natuurlijk niet gaar, alleen een rokerig korstje is genoeg!
Dan mogen de kemiri nootjes even loungen in de pan:
Voor de foto's was de zon eigenlijk net even te fel en te laag dus de nootjes daarom even in de sweet spot gelegd. Je bakt de nootjes een beetje aan omdat ze niet rauw mogen blijven - natuurlijk gaan we uren sudderen, maar ik geloof dat er iets bijzonders is met kemiri en bak ze daarom altijd even separaat aan. Je kan ze daarna ook mooi verkruimelen (na afkoelen!) alsof het hazelnootjes zijn. Lekkere textuur geeft dat aan je stoofje.
Toen de nootjes eruit konden gingen we een boemboe aanfruiten. Ik hou ervan om alles alvast gesneden in kommetje klaar te hebben staan, dan voel ik me wat relaxter in the garden... we waren immers bezig aan twee belangrijke missies!
Rechter bakje gedaan, linker bakje erbij, ook even aanzetten zodat de aromaten goed los kwamen en toen de kokosroom erbij. Nu wel op de foto!
Zodra de massa lekker blubte mocht het vlees er weer lekker bij en gingen de serehstengels en limoen blaadjes erbij:
Ik zag dat het goed was en besloot nu meteen door te pakken...
Potverdikke, dat was een klasse rakker... helemaal voor mij!
Na een paar uurtjes zag het er zo uit:
En toen heb ik de stengels eruit gevist en ben ik wat krachtiger gaan roeren:
Het was echt geweldig en rook zalig!
Er ging een mooie basmati bij, wat kasboontjes van de groenteboer en wat gepickelde komkommer voor het frisje.
Er naast kwam een mooi glas rood:
Het was een gezegende zaterdag... er ging zondag een mooie bakje rendang over de schutting naar Buurman Coen.
Het was fijn.
Bedankt voor het kijken!