- Berichten
- 4.946
Hallo BBQ genoten.
Eindelijk weer eens BBQ tijd dit werkend. En om een knor te verdienen moet er PP gemaakt worden. Omdat wij jagen leek het me leuk om PP van wild zwijn te maken.
Het vlees komt van een wild zwijn big van ongeveer 18kg ontwijd. M?n pa heeft het biggetje klein gemaakt. Om een beetje leuk PP te maken hebben we beide schouders incl poot uitgesneden.
Wild zwijn heeft geen vet in het vlees. Al het vet wordt opgeslagen onder de huid. Het is dus gelijk een leuke uitdaging. Voordat het vlees de BBQ op ging heb ik het ge?njecteerd. Met een mengsel van appelazijn zout en water. De stukken zijn iets eerder in de folie gegaan. Bij 62gr kern en met een paar klontjes roomboter. Beetje cheaten dus... De stukken vlees heb ik 2 volle dagen gemarineerd. Gerubt in een ziplock zak. Voor de rub heb ik op gevoel alle ingredi?nten er op gestrooid. Zout, peper, knoflook, chilli, uienpoeder, cayennepeper, gerook paprikapoeder. Als rookhout heb ik beuken gebruikt. Het dier heeft tenslotte in een beukenbos geleefd.
BBQ tijd was redelijk kort. Z?n 6u op de BBQ. Ik denk omdat het een jong dier is.
En omdat het niet gebeurd is zonder foto?s. Hierbij de reportage.
Vlees uitpakken en marineren. En 2 dagen de koelkast in.
Q-day. BBQ buiten zetten. Vullen en aan steken die handel
Dan komt het zwijntje weer tevoorschijn. Vlees injecteren. En op de BBQ leggen. Temperatuur van de BGE op 100gr gehouden.
Toen de kern op 62gr kwam bleef die daar hangen. Na 1u het vlees ingepakt om uitdroging te voorkomen. Paar klontjes roomboter er bij. Want vet zit er van nature niet in.
Een aantal uurtjes later was de kern mooi op 92gr aan gekomen. Tijd om van de Q afgehaald te worden. Vlees opnieuw ingepakrt. Vocht opgevangen. Dit voor later. En in handdoeken gewikkeld en een uur de koelbox in.
Een uurtje later...... eindelijk. Kijken of het geslaagd was.
En geslaagd was het. De structuur is wel heel anders dan ik gewend was. Het lijkt meer op Pulled beef. Veel steviger vlees. Al het bindweefsel was opgelost. Dus door en door gaar. Het viel me op dat ik nauwelijks afval had. Er zitten geen brokken vet in. Of ander spul dat je niet wil eten. Vlees was nog heerlijk sappig. Een beetje van het opgevangen vocht toegevoegd. Om eea nog wat smeu?ger te maken. De smaak is heerlijk. Kruiden waren niet overheersend.
Morgen gaan we de schaal baas maken. Op een wrap met wat koolsla. IPA?tje er bij. Jullie kennen het wel. Heerlijk dagje BBQ. Voor morgen staan er beefribs op het programma. Het weekend is tenslotte nog niet voorbij.
Groeten Bram.
Eindelijk weer eens BBQ tijd dit werkend. En om een knor te verdienen moet er PP gemaakt worden. Omdat wij jagen leek het me leuk om PP van wild zwijn te maken.
Het vlees komt van een wild zwijn big van ongeveer 18kg ontwijd. M?n pa heeft het biggetje klein gemaakt. Om een beetje leuk PP te maken hebben we beide schouders incl poot uitgesneden.
Wild zwijn heeft geen vet in het vlees. Al het vet wordt opgeslagen onder de huid. Het is dus gelijk een leuke uitdaging. Voordat het vlees de BBQ op ging heb ik het ge?njecteerd. Met een mengsel van appelazijn zout en water. De stukken zijn iets eerder in de folie gegaan. Bij 62gr kern en met een paar klontjes roomboter. Beetje cheaten dus... De stukken vlees heb ik 2 volle dagen gemarineerd. Gerubt in een ziplock zak. Voor de rub heb ik op gevoel alle ingredi?nten er op gestrooid. Zout, peper, knoflook, chilli, uienpoeder, cayennepeper, gerook paprikapoeder. Als rookhout heb ik beuken gebruikt. Het dier heeft tenslotte in een beukenbos geleefd.
BBQ tijd was redelijk kort. Z?n 6u op de BBQ. Ik denk omdat het een jong dier is.
En omdat het niet gebeurd is zonder foto?s. Hierbij de reportage.
Vlees uitpakken en marineren. En 2 dagen de koelkast in.
Q-day. BBQ buiten zetten. Vullen en aan steken die handel
Dan komt het zwijntje weer tevoorschijn. Vlees injecteren. En op de BBQ leggen. Temperatuur van de BGE op 100gr gehouden.
Toen de kern op 62gr kwam bleef die daar hangen. Na 1u het vlees ingepakt om uitdroging te voorkomen. Paar klontjes roomboter er bij. Want vet zit er van nature niet in.
Een aantal uurtjes later was de kern mooi op 92gr aan gekomen. Tijd om van de Q afgehaald te worden. Vlees opnieuw ingepakrt. Vocht opgevangen. Dit voor later. En in handdoeken gewikkeld en een uur de koelbox in.
Een uurtje later...... eindelijk. Kijken of het geslaagd was.
En geslaagd was het. De structuur is wel heel anders dan ik gewend was. Het lijkt meer op Pulled beef. Veel steviger vlees. Al het bindweefsel was opgelost. Dus door en door gaar. Het viel me op dat ik nauwelijks afval had. Er zitten geen brokken vet in. Of ander spul dat je niet wil eten. Vlees was nog heerlijk sappig. Een beetje van het opgevangen vocht toegevoegd. Om eea nog wat smeu?ger te maken. De smaak is heerlijk. Kruiden waren niet overheersend.
Morgen gaan we de schaal baas maken. Op een wrap met wat koolsla. IPA?tje er bij. Jullie kennen het wel. Heerlijk dagje BBQ. Voor morgen staan er beefribs op het programma. Het weekend is tenslotte nog niet voorbij.
Groeten Bram.