Sinds ik een Boretti Carbone heb gewonnen, was het de bedoeling deze in te wijden op een andere manier dan ik normaal BBQ. Ik ben op zoek gegaan en kwam via dit forum de Pulled Pork tegen. Nadat ik mij ongeveer een weekje goed heb verdiept, recepten gezocht en dus ook goed voorbereid kon het idee in de praktijk worden gebracht. Ook heeft de Makro er enigzins mee geholpen dat zij de procureur onlangs in de aanbieding hadden. Ik heb direct uit China 2 kernthermometers laten overkomen. Echter nadat ik berichten van afwijking zagen en de spanning of het wel op tijd binnen is, heb ik later in Nederland de Trotec BT40 gehaald. Tevens ben ik ook rond gaan zoeken naar diverse producten die ik nodig zou moeten hebben.
Ik heb als recept het wedstrijdrecept van Noskos aangehouden. Deze leek mij erg prima. Ik heb alleen een eigen BBQ saus gebruikt en heb gebruik gemaakt van de LETZQ rub.
Het idee was om afgelopen zaterdag hem te maken. Dus de woensdag er voor kon hij uit de vriezer en heb hem 2 dagen laten ontdooien in de koelkast. Donderdag avond heb ik de injectiemarinade klaar gemaakt en vrijdagavond konden de eerste stappen van het op smaak brengen beginnen.
Het injecteren en de rubben op de vrijdag avond ging prima. Hierna was het eigenlijk inpakken in folie en terug de koelkast in. Tevens heb ik ook gelijk dmv zilverfolie wat kersenhout ingepakt. Ik had in totaal 4 pakketjes gemaakt.
Zaterdagochtend het vlees uit de koelkast en de BBQ aan. Ik had de minion methode goed bestudeerd. Deze wilde ik dus ook gebruiken. Helaas leek het wel of de gehele berg aan ging branden, dus de temperatuur liep erg hoog op (ook met alle schuifjes dicht, ik denk dat ik te veel last heb van valse lucht). Ik heb toen een hoop brandende kolen er uitgehaald en toen bleef de temperatuur rond de 105 graden hangen. Helemaal prima dus, de PP kon er toen om 09:20 op. En na 5 minuten de temperatuur in de gaten te hebben gehouden besloot ik te douchen.
Na ongeveer 20 min weer gekeken en zag dat de temperatuur was gezakt tot ongeveer 95 graden. Het verloop van de dag was ook eigenlijk af en toe wat kolen toevoegen (dan is een kolenluikje wel weer fijn op mn BBQ) om de temperatuur mooi tussen de 100-120 te houden. Om de zoveel tijd legde ik er ook een pakketje kersenhout op. Dit werkte prima. Ook kwam in de ochtend mijn bestelling uit China binnen. Beide kernthermometers heb ik maar gebruikt als Dome thermometer. Kon ik mooi zien of de Thermometer die er al op zit klopt en of de thermometers uit China kloppen. Nu ben ik er wel achter dat de China thermometers onderling af en toe 1 of 2 graadjes verschil hebben terwijl ze op dezelfde plek zitten. Ach, ik maal er niet om!
Om 15:00 uur (5.5 uur later) had ik een kerntemperatuur van 61 graden. Geen idee of ik goed zat. Mijn vraag is dus eigenlijk of ik met die temperatuur in de "zone" zat. Hij heeft denk ik wel een uur op 61 graden gestaan en kroop letterlijk richting de 62 graden en deed er ook vrij lang over. De dome temperatuur was echter tussen de 100-120 graden. Maar goed, na 5,5 uur heb ik snel de glaze er op gezet. Wat ziet dat er gelijk mooi uit zeg! Ik heb toen ook gelijk de deksel weer dichtgedaan om hem niet te snel te laten afkoelen.
Om 17:30 (2,5 uur later) heb ik hem ingepakt. Ik heb gekozen om hem iets langer te laten liggen dan na 2 uurtjes in te pakken in zilverfolie. Dit simpelweg omdat ik mijn avond eten op moest eten. Ik heb de PP ingepakt met een kerntemperatuur van 65 graden. De PP is tussen 15:00 uur tot ongeveer 17:30 uur 4 graden gestegen in kerntemperatuur.
21:38 uur... Nog 2 graden te gaan voordat ik op een kerntemperatuur van 88 graden zit.
22:02 uur... Nog 1 graad te gaan
22:23 uur.... 88 graden!!!!! Ik heb toch ergens even gejuicht dat het ik het heb gedaan! Ik heb gelijk de PP naar binnen gebracht en even het verliezende vocht opgevangen voor de eindsaus. Direct heb ik hem weer ingepakt om hem een uurtje te laten rusten.
Ondertussen ben ik begonnen om de eindsaus te maken. Ik had helaas niet genoeg vocht als de beschrijving van noskos zei. Ik heb de eindsaus aangevuld met een beetje water en een extra lepel honing.
23:49 uur heb ik de PP helemaal uit elkaar getrokken waarna ik om 00:05 een broodje klaar had.
De 1e hap was serieus goddelijk! Ik had nog net geen tranen over mijn wangen rollen! Dit broodje komt direct in mijn top 3 beste broodjes ooit terecht! Wat heerlijk. Ik uiteindelijk een bakje in de koelkast gezet en een paar porties de vriezer in gedaan. De volgende dag moest ik min of meer wat broodjes rondbrengen bij vrienden/familie. Deze vonden hem ook erg lekker en vragen zich af wanneer ik het weer ga doen! Eerlijkheid geboden... Ik doe het snel nog een keer want heb nog 2 procureurs van 2.5kg ps in de vriezer liggen! Ik heb er dus een nieuwe hobby bij!
Ik wil Noskos bedanken voor zijn recept en verder iedereen die een stukje heeft geschreven op dit forum. Zodoende heb ik er informatie uit kunnen halen!
Ik heb trouwens gebruik gemaakt van kokosbriketten van THM. Ze gaven overigens wel veel as en had niet echt het idee dat ze langer branden dan de weber long lasting briketten.
Ik heb als recept het wedstrijdrecept van Noskos aangehouden. Deze leek mij erg prima. Ik heb alleen een eigen BBQ saus gebruikt en heb gebruik gemaakt van de LETZQ rub.
Het idee was om afgelopen zaterdag hem te maken. Dus de woensdag er voor kon hij uit de vriezer en heb hem 2 dagen laten ontdooien in de koelkast. Donderdag avond heb ik de injectiemarinade klaar gemaakt en vrijdagavond konden de eerste stappen van het op smaak brengen beginnen.
Het injecteren en de rubben op de vrijdag avond ging prima. Hierna was het eigenlijk inpakken in folie en terug de koelkast in. Tevens heb ik ook gelijk dmv zilverfolie wat kersenhout ingepakt. Ik had in totaal 4 pakketjes gemaakt.
Zaterdagochtend het vlees uit de koelkast en de BBQ aan. Ik had de minion methode goed bestudeerd. Deze wilde ik dus ook gebruiken. Helaas leek het wel of de gehele berg aan ging branden, dus de temperatuur liep erg hoog op (ook met alle schuifjes dicht, ik denk dat ik te veel last heb van valse lucht). Ik heb toen een hoop brandende kolen er uitgehaald en toen bleef de temperatuur rond de 105 graden hangen. Helemaal prima dus, de PP kon er toen om 09:20 op. En na 5 minuten de temperatuur in de gaten te hebben gehouden besloot ik te douchen.
Na ongeveer 20 min weer gekeken en zag dat de temperatuur was gezakt tot ongeveer 95 graden. Het verloop van de dag was ook eigenlijk af en toe wat kolen toevoegen (dan is een kolenluikje wel weer fijn op mn BBQ) om de temperatuur mooi tussen de 100-120 te houden. Om de zoveel tijd legde ik er ook een pakketje kersenhout op. Dit werkte prima. Ook kwam in de ochtend mijn bestelling uit China binnen. Beide kernthermometers heb ik maar gebruikt als Dome thermometer. Kon ik mooi zien of de Thermometer die er al op zit klopt en of de thermometers uit China kloppen. Nu ben ik er wel achter dat de China thermometers onderling af en toe 1 of 2 graadjes verschil hebben terwijl ze op dezelfde plek zitten. Ach, ik maal er niet om!
Om 15:00 uur (5.5 uur later) had ik een kerntemperatuur van 61 graden. Geen idee of ik goed zat. Mijn vraag is dus eigenlijk of ik met die temperatuur in de "zone" zat. Hij heeft denk ik wel een uur op 61 graden gestaan en kroop letterlijk richting de 62 graden en deed er ook vrij lang over. De dome temperatuur was echter tussen de 100-120 graden. Maar goed, na 5,5 uur heb ik snel de glaze er op gezet. Wat ziet dat er gelijk mooi uit zeg! Ik heb toen ook gelijk de deksel weer dichtgedaan om hem niet te snel te laten afkoelen.
Om 17:30 (2,5 uur later) heb ik hem ingepakt. Ik heb gekozen om hem iets langer te laten liggen dan na 2 uurtjes in te pakken in zilverfolie. Dit simpelweg omdat ik mijn avond eten op moest eten. Ik heb de PP ingepakt met een kerntemperatuur van 65 graden. De PP is tussen 15:00 uur tot ongeveer 17:30 uur 4 graden gestegen in kerntemperatuur.
21:38 uur... Nog 2 graden te gaan voordat ik op een kerntemperatuur van 88 graden zit.
22:02 uur... Nog 1 graad te gaan
22:23 uur.... 88 graden!!!!! Ik heb toch ergens even gejuicht dat het ik het heb gedaan! Ik heb gelijk de PP naar binnen gebracht en even het verliezende vocht opgevangen voor de eindsaus. Direct heb ik hem weer ingepakt om hem een uurtje te laten rusten.
Ondertussen ben ik begonnen om de eindsaus te maken. Ik had helaas niet genoeg vocht als de beschrijving van noskos zei. Ik heb de eindsaus aangevuld met een beetje water en een extra lepel honing.
23:49 uur heb ik de PP helemaal uit elkaar getrokken waarna ik om 00:05 een broodje klaar had.
De 1e hap was serieus goddelijk! Ik had nog net geen tranen over mijn wangen rollen! Dit broodje komt direct in mijn top 3 beste broodjes ooit terecht! Wat heerlijk. Ik uiteindelijk een bakje in de koelkast gezet en een paar porties de vriezer in gedaan. De volgende dag moest ik min of meer wat broodjes rondbrengen bij vrienden/familie. Deze vonden hem ook erg lekker en vragen zich af wanneer ik het weer ga doen! Eerlijkheid geboden... Ik doe het snel nog een keer want heb nog 2 procureurs van 2.5kg ps in de vriezer liggen! Ik heb er dus een nieuwe hobby bij!
Ik wil Noskos bedanken voor zijn recept en verder iedereen die een stukje heeft geschreven op dit forum. Zodoende heb ik er informatie uit kunnen halen!
Ik heb trouwens gebruik gemaakt van kokosbriketten van THM. Ze gaven overigens wel veel as en had niet echt het idee dat ze langer branden dan de weber long lasting briketten.