Gisteren voor de tweede keer pizza op de KJC I gebakken. De eerste keer was met AH vers deeg maar plakte enorm (ondanks gebruik van maismeel) dus toen ik dit topic van @Frits las, moest ik de volgende keer wel mijn eigen deeg maken.
Zo gezegd zo gedaan, ik had nog wat oude pizza bloem (tipo 00) liggen maar net niet genoeg voor hoeveel pizza ik wilde maken, tekort aangevuld met gewone patentbloem. Volgende keer ga ik bloem halen die in het eerder genoemde topic getipt worden voor een nog beter deeg. Uiteindelijk was het deeg overigens best prima en de bodem na het bakken ook erg lekker en het plakte ook wel minder, maar nog steeds wel iets.
De deegbollen:
Niet allemaal even mooi, moet nog even oefenen met het opbollen. Deeg 24 uur laten rijzen in de koelkast en de volgende dag nog 4 uur op kamertemperatuur.
Ik had een aantal typisch Italiaanse recepten uitgezocht voor pizza Margherita, Prosciutto, Salame en Napoli. Ik weet niet of de echte Italiaan ze volledig goed keurt maar deze ingrediënten gingen erop:
Margherita:
Tomatensaus
Mozzarrella/geraspte kaas
Verse basilicum (achteraf erop)
Prosciutto:
Tomatensaus
Mozzarrella/geraspte kaas
Rauwe Ham (achteraf erop)
Rucola (achteraf erop)
Salami:
Tomatensaus
Mozzarrella/geraspte kaas
Salami
Zwarte olijven
Champignons
Napoli:
Tomatensaus
Mozzarrella/geraspte kaas
Kappertjes
Ansjovis
Uiteraard ben ik vergeten van elke pizza foto's te maken, het vervelendst is nog dat ik het bij de Margherita vergeten ben, aangezien die er perfect op schoof zonder plakken en er dus ook heel mooi rond er vanaf kwam.
Foto's die ik wel heb:
De pizza Napoli op de KJC I
De pizza salame, die bleef iets plakken en heeft daardoor een zeer creatieve vorm gekregen zoals te zien is, wel erg lekker.
De pizza Napoli, deze kwam juist wel perfect van de plaat, maar heeft alsnog een gekke vorm doordat het stretchen niet helemaal lekker ging
Nog leerpunten zat, volgende keer nog betere bloem gebruiken en hopelijk minder plakwerk. En voordat ik het deeg op de pizza peel leg echt even goed kijken of het maismeel goed verdeeld is. En als het toch plakt, vooral niet gokken dat het losschiet door een keer goed te schudden, dan heb je namelijk heel mooi alle topics op je pizzasteen terwijl de bodem niet losgekomen is
Overigens bleef bij mij veel maismeel plakken, ik dacht dat ik ergens gelezen had dat dit er erg makkelijk af zou vallen maar dat was bij mij niet het geval, klopt wat ik gelezen heb gewoon niet, of is daar nog een truc voor?
Zo gezegd zo gedaan, ik had nog wat oude pizza bloem (tipo 00) liggen maar net niet genoeg voor hoeveel pizza ik wilde maken, tekort aangevuld met gewone patentbloem. Volgende keer ga ik bloem halen die in het eerder genoemde topic getipt worden voor een nog beter deeg. Uiteindelijk was het deeg overigens best prima en de bodem na het bakken ook erg lekker en het plakte ook wel minder, maar nog steeds wel iets.
De deegbollen:
Niet allemaal even mooi, moet nog even oefenen met het opbollen. Deeg 24 uur laten rijzen in de koelkast en de volgende dag nog 4 uur op kamertemperatuur.
Ik had een aantal typisch Italiaanse recepten uitgezocht voor pizza Margherita, Prosciutto, Salame en Napoli. Ik weet niet of de echte Italiaan ze volledig goed keurt maar deze ingrediënten gingen erop:
Margherita:
Tomatensaus
Mozzarrella/geraspte kaas
Verse basilicum (achteraf erop)
Prosciutto:
Tomatensaus
Mozzarrella/geraspte kaas
Rauwe Ham (achteraf erop)
Rucola (achteraf erop)
Salami:
Tomatensaus
Mozzarrella/geraspte kaas
Salami
Zwarte olijven
Champignons
Napoli:
Tomatensaus
Mozzarrella/geraspte kaas
Kappertjes
Ansjovis
Uiteraard ben ik vergeten van elke pizza foto's te maken, het vervelendst is nog dat ik het bij de Margherita vergeten ben, aangezien die er perfect op schoof zonder plakken en er dus ook heel mooi rond er vanaf kwam.
Foto's die ik wel heb:
De pizza Napoli op de KJC I
De pizza salame, die bleef iets plakken en heeft daardoor een zeer creatieve vorm gekregen zoals te zien is, wel erg lekker.
De pizza Napoli, deze kwam juist wel perfect van de plaat, maar heeft alsnog een gekke vorm doordat het stretchen niet helemaal lekker ging
Nog leerpunten zat, volgende keer nog betere bloem gebruiken en hopelijk minder plakwerk. En voordat ik het deeg op de pizza peel leg echt even goed kijken of het maismeel goed verdeeld is. En als het toch plakt, vooral niet gokken dat het losschiet door een keer goed te schudden, dan heb je namelijk heel mooi alle topics op je pizzasteen terwijl de bodem niet losgekomen is
Overigens bleef bij mij veel maismeel plakken, ik dacht dat ik ergens gelezen had dat dit er erg makkelijk af zou vallen maar dat was bij mij niet het geval, klopt wat ik gelezen heb gewoon niet, of is daar nog een truc voor?
Laatst bewerkt: