- Berichten
- 1.184
Sinds de verbouwing en verhuizing naar ons nieuwe huis is het van mijn kant ijzig stil geweest op het forum. In die ijzige stilte heb ik wel gestaag verder geklust aan mijn droom kookplekje in de buitenlucht. En het onderwerp van deze maand 'pizza' was het ultieme moment om eindelijk weer eens wat te delen met het forum!
De overkapping is al sinds juni vorig jaar klaar en het meubel wat ik in de vorige tuin had staan, had zijn plekje ondertussen al gekregen. Er ontbrak alleen nog iets aan...
Ik had al een aantal jaar een Ooni en dat was een fantastisch apparaat om pizza's te maken. Maar mijn hartje begeerde iets waarmee ik sneller meerdere pizza's kon maken. Na wat grasduinen op Marktplaats kwam ik een gepassioneerde Italiaan tegen die helaas afscheid moest nemen van zijn RVS Edil Planet Pizzaioli. Wonder boven wonder paste het gevaarte van 120kg echt net aan in de auto
Na een aantal weken op een tijdelijk plekje buiten de overkapping gestaan te hebben waren alle RVS onderdelen voor de schoorsteen binnen en kreeg hij een permanent plekje naast de egg.
Met alles in gereedheid was er dus geen excuus meer om niet deel te nemen aan deze wedstrijd!
Naast BBQen, bak ik ook nog met regelmaat (of onregelmaat) een zuurdesembrood. De pizza's die ik het laatste half jaar maak, zijn in de regel ook altijd zuurdesempizza's met lange fermentatie. Donderdagmiddag begon ik dus met een goed gevoerde starter het deeg te maken. Het recept wat ik gebruik voor 3 bolletjes is als volgt:
Na een aantal uur rijzen en wat stretch & folds ging het deeg 's avonds de koelkast in. Dit blijft vervolgens tot zaterdagmiddag in de koelkast.
Ik had bedacht om een aantal verschillende pizza's te maken. Sowieso eet mijn dochter het liefst Margherita. Maar ik wilde voor de wedstrijd toch ook nog een BBQ element toevoegen. Ik ben zelf erg fan van BBQ chicken dus besloot op vrijdag de brine te maken voor Noskos' zijn gerookte kipfilets. Dat recept ga ik hier niet herhalen maar het zag er zo uit:
Over het algemeen kijk ik op de dag van het bakken naar hoe groot de bolletjes zijn geworden (dit verschilt nog wel eens in mijn ervaring). Ik wil ze altijd 1-2 uur van te voren uit de koelkast halen zodat ze op temperatuur komen (hierdoor trekken ze minder terug als je ze stretched). Ik vond dat de bolletjes nog wel wat verder mochten fermenteren en besloot ze rond 13:00 uit de koelkast te halen. Op dat moment zagen ze er als volgt uit:
Met de Q op 110 graden en een heerlijk stukje kers waren de kippetjes klaar om bereid te worden:
Eenmaal klaar heb ik 1 kipfilet in blokjes gesneden. Natuurlijk met mijn onlangs zelf gesmede damascus stalen mes
Het voordeel van een RVS pizzaoven is dat het geen eeuwigheid duurt om warm te worden. Dit - plus het immense gewicht van een stenen oven - waren voor mij de 2 redenen om voor RVS te kiezen. Ik steek de oven ongeveer 45 minuten voor aanvang aan. Paar kleinere blokjes hout met 2-3 wokkels en klaar is kees.
Ondertussen heb je genoeg tijd om de nodige voorbereidingen te treffen: mozzarella laten uitlekken, tomatensaus maken (San Marzano + wat verse basilicum en wat zout - meer niet), rode ui, paprika, pittige Italiaanse salami, ....
Toen de oven eenmaal ~400 graden was begon ik aan de eerste pizza. Ik begin altijd eerst met de pizza van de kids. In dit geval 1x een margherita.
De tweede pizza was volgens recept van mijn broer. Mijn Ooni is naar hem toe gegaan en vorige keer mochten we daar smullen van dit recept, wat erg goed beviel.
Recept:
- Tomatensaus
- Mozzarella
- Plukjes Nduja
- Paar schijfjes rode peper
- Burrata + paar blaadjes basilicum (na bakken)
De laatste pizza van de avond was de BBQ chicken.
Recept:
- BBQ saus ipv tomatensaus
- Mozzarella
- stukjes kip
- rode ui
- paprika
- pittige Italiaanse salami (doe ik normaal niet maar die had ik onlangs gekocht dus hey waarom niet)
Vervolg in deel 2
De overkapping is al sinds juni vorig jaar klaar en het meubel wat ik in de vorige tuin had staan, had zijn plekje ondertussen al gekregen. Er ontbrak alleen nog iets aan...
Ik had al een aantal jaar een Ooni en dat was een fantastisch apparaat om pizza's te maken. Maar mijn hartje begeerde iets waarmee ik sneller meerdere pizza's kon maken. Na wat grasduinen op Marktplaats kwam ik een gepassioneerde Italiaan tegen die helaas afscheid moest nemen van zijn RVS Edil Planet Pizzaioli. Wonder boven wonder paste het gevaarte van 120kg echt net aan in de auto

Na een aantal weken op een tijdelijk plekje buiten de overkapping gestaan te hebben waren alle RVS onderdelen voor de schoorsteen binnen en kreeg hij een permanent plekje naast de egg.
Met alles in gereedheid was er dus geen excuus meer om niet deel te nemen aan deze wedstrijd!
Naast BBQen, bak ik ook nog met regelmaat (of onregelmaat) een zuurdesembrood. De pizza's die ik het laatste half jaar maak, zijn in de regel ook altijd zuurdesempizza's met lange fermentatie. Donderdagmiddag begon ik dus met een goed gevoerde starter het deeg te maken. Het recept wat ik gebruik voor 3 bolletjes is als volgt:
Tipo 00/2 bloem | 480 | |
Starter | 96 | 20% |
Totaal bloem | 528 | |
Water | 268.8 | 60% |
Zout | 10.56 | 2% |
Olijfolie | 10.56 | 2% |
Na een aantal uur rijzen en wat stretch & folds ging het deeg 's avonds de koelkast in. Dit blijft vervolgens tot zaterdagmiddag in de koelkast.
Ik had bedacht om een aantal verschillende pizza's te maken. Sowieso eet mijn dochter het liefst Margherita. Maar ik wilde voor de wedstrijd toch ook nog een BBQ element toevoegen. Ik ben zelf erg fan van BBQ chicken dus besloot op vrijdag de brine te maken voor Noskos' zijn gerookte kipfilets. Dat recept ga ik hier niet herhalen maar het zag er zo uit:
Over het algemeen kijk ik op de dag van het bakken naar hoe groot de bolletjes zijn geworden (dit verschilt nog wel eens in mijn ervaring). Ik wil ze altijd 1-2 uur van te voren uit de koelkast halen zodat ze op temperatuur komen (hierdoor trekken ze minder terug als je ze stretched). Ik vond dat de bolletjes nog wel wat verder mochten fermenteren en besloot ze rond 13:00 uit de koelkast te halen. Op dat moment zagen ze er als volgt uit:
Met de Q op 110 graden en een heerlijk stukje kers waren de kippetjes klaar om bereid te worden:
Eenmaal klaar heb ik 1 kipfilet in blokjes gesneden. Natuurlijk met mijn onlangs zelf gesmede damascus stalen mes

Het voordeel van een RVS pizzaoven is dat het geen eeuwigheid duurt om warm te worden. Dit - plus het immense gewicht van een stenen oven - waren voor mij de 2 redenen om voor RVS te kiezen. Ik steek de oven ongeveer 45 minuten voor aanvang aan. Paar kleinere blokjes hout met 2-3 wokkels en klaar is kees.
Ondertussen heb je genoeg tijd om de nodige voorbereidingen te treffen: mozzarella laten uitlekken, tomatensaus maken (San Marzano + wat verse basilicum en wat zout - meer niet), rode ui, paprika, pittige Italiaanse salami, ....
Toen de oven eenmaal ~400 graden was begon ik aan de eerste pizza. Ik begin altijd eerst met de pizza van de kids. In dit geval 1x een margherita.
De tweede pizza was volgens recept van mijn broer. Mijn Ooni is naar hem toe gegaan en vorige keer mochten we daar smullen van dit recept, wat erg goed beviel.
Recept:
- Tomatensaus
- Mozzarella
- Plukjes Nduja
- Paar schijfjes rode peper
- Burrata + paar blaadjes basilicum (na bakken)
De laatste pizza van de avond was de BBQ chicken.
Recept:
- BBQ saus ipv tomatensaus
- Mozzarella
- stukjes kip
- rode ui
- paprika
- pittige Italiaanse salami (doe ik normaal niet maar die had ik onlangs gekocht dus hey waarom niet)
Vervolg in deel 2

Laatst bewerkt: