Beef en Steak

Ofyr en gelijkaardig: verbruikskost?

pvdp

Tondelzoeker
Berichten
8
Misschien lees ik de verkeerde reviews, maar nergens vind ik precies hoeveel van dat fijne ovengedroogde beukenhout je in je Ofyr (of gelijkaardig) moet doen voor een gemiddeld baksessietje met je vrouw en 2 kinderen.

Op de site van Ofyr zelf lees ik "Voor een avondje koken (4 tot 5 uur) heeft u gemiddeld ongeveer twee OFYR houttassen van elk ongeveer 50 liter nodig".

Excuseer? 100 liter? Dus 1/10 van een kubieke meter hout? Als ik online rondneus wat dat kost, komt dat rond de 20-30 euro uit. Een zak Weber briketten kost minder en gaat hier zeker 5 avonden mee.

Ik begrijp dat je niet op enkele euro's moet kijken als je verder gaat dan een Weber MT57, maar ik eet liever een extra stuk vlees. Mis ik iets? Hoe verhoudt zich dit tot de houtskool voor een kamado, of een kettle?

Alvast bedankt voor jullie ervaringen.
 
Hoe vaak ben jij 4 of 5 uur aan het grillen voor 4 personen? Ik denk dat je voor je gezin na 1,5 uur meestal wel klaar bent, of niet? Die kosten zouden dan rustig door drie kunnen.

En daarnaast is zo'n ding van nature gewoon enorm inefficiënt, het is een open vuur waar de warmte dus heel snel verloren gaat. Een bbq met deksel is gewoon veel zuiniger.
 
Een kennis van mij heeft er eentje gehad.
Heeft die weggedaan om die reden.
Minimaal halve kruiwagen hout per keer dat ie dat gebruikte.
Opwarmen alleen al vraagt veel hout.
Eens warm kan je lang bakken met weinig hout.
Plus dat je helemaal naar de rook ruikt allemaal.
In die reclame filmpjes en foto's hebben ze precies altijd rookvrij hout 😉
 
Waarom ovengedroogd beukenhout? Ik heb er eentje, zelfbouwapparaat en stook er verschillende houtsoorten in, uiteraard wel alleen wat niet giftig is en geen hars bevat. Ik woon nu wel op de boerenbuiten dus niet zo moeilijk om aan hout te komen en laat het zelf 2 jaar drogen.

Het is inderdaad zo dat je minstens een half uur moet stoken om de plaat op temp te krijgen en je ruikt inderdaad naar de rook achteraf maar als je bbq't met een Weber ketel of een kamado dan kan ook alles in de wasmand omdat je doordrongen bent van bbq geur dus daar zie ik niet zo veel verschil
 
Ik heb zelf geen enkele ervaring met een Ofyr maar werkt het niet met houtskool of briketten?
 
Waarom ovengedroogd beukenhout?
Geen idee, dat wordt 'aangeraden'. Vandaar ook dat ik hier kom luisteren.

Ik heb zelf geen enkele ervaring met een Ofyr maar werkt het niet met houtskool of briketten?
Je mag er idd houtskool in doen (dus ik neem aan ook briketten) maar de fabrikant zegt dat je er dan ook heel veel nodig hebt omdat het eenvoudigweg een groot ding is.
 
Ik heb dus vorig weekend een picanha gemaakt op een Ofyr, op het middelste bovenrooster
Dmv 2 blokken hout erlangs de mogelijkheid om de plancha op zijn kop erboven te doen als een deksel waar wat warmte in bleef hangen.

Hele bos rozemarijn eronder!
De smaak was goed helaas wat te ver door laten schieten in temperatuur, helaas maar was wel echt leuk!

Ben nog op zoek naar de foto's
 
Ik heb er zelf geen, maar vriend van mij heeft zo een "namaak", maar was toch zeker nog bij prijs.
Het is een leuk ding voor zo een keer te gebruiken. Echter met oudjaar dachten we daar dus smash burgers op te maken. Het was gewoon niet echt goed warm te krijgen. En het vergt toch best wel wat hout om een hoge temperatuur te krijgen. Dan maar op de gas barbecue gedaan.

Pros in mijn ogen:
- het ziet er leuk uit
- je hebt veel plaats
- je kan zelfs iedereen zijn eigen ding laten bakken met gemak
- eenmaal op temperatuur ok


Nadelen (in mijn ogen):
- veel hout nodig
- veel rook
- het is heet of het is koud, maar niet tussen de 2, enja de buitenkant van de ring is wat kouder
- dingen gaan al wat sneller "zwart" zien en/of zijn net niet gaar genoeg
- grote stukken lijkt me quasi onmogelijk

Onbeslist:
- temperatuur van de plaat in de winter (kan door te weinig stoken te zijn)
- prijs, dat is voor iedereen anders



Het is leuk, maar eerder voor "kleine" dingen klaar te maken in mijn ogen, die snel gaar zijn. Maar dit aanzetten voor een paar saté's om zo te zeggen, is er misschien over. Als je een "tapas" avond wilt doen met een paar mensen, dan is dit ideaal. Maar ik aanzie zo een plaat als een gourmet set voor buiten, want dat is het in mijn ogen
 
Terug
Bovenaan Onderaan