BasBQ
Beef en Steak

Offset smoker first try

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Wou deze eigenlijk bewaren tot de winter maar het ging toch kriebelen. Daarom gisteravond toch maar een start gemaakt aan de nieuwe smoker.
Eerst grof een tekening op papier geknalt:
image0.jpeg


Had voor mezelf bedacht dat de opening op ongeveer 1 meter hoogte goed zou zijn. Diameter van expansievat is grofweg 50 cm, dus midden zit op 25cm. dan zit ik samen met de staande en liggende buis op 96,5 wat me nog 4,5 cm geeft voor wieltjes. Mag natuurlijk iets hoger zitten. Maar dit is in ieder geval mijn start punt.

Dus alvast 2 staanders uit oude buis geslepen:
image1.jpeg

Ik ben voor het hergebruik van oud materiaal. Deze buizen hebben ooit dienst gedaan als staanders voor een stukje hekwerk. Idee is om ze geheel kaal te schuren en dan wellicht in de blanke lak te zetten zodat het niet meer gaat roesten.

Uiteindelijk het vat op 2 bokjes gelegd. Puur om straks de rest uit te kunnen meten. Ben alleen nog aan het twijfelen op over de opening, iemand hier nog tips/tricks voor of zaken waar ik eventueel op moet letten?
image2.jpeg


rookkamer ben ik nog niet uit.. Zag hier al een topic waarbij ronde buis gebruikt werd. Dat zit er wel netjes uit. Heb zelf nog wat plaatstaal liggen van 8mm dik dus wellicht dat ik er een vierkante box van maak. Ook weer hergebruik van oud schroot :)..
 

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Goed van het weekend nog weer bezig het "notchen" van de buis. Dit is de 1e keer dat ik zoiets probeer, niet het meest mooie resultaat maar doel wel bereikt.
IMG_4329.jpg

Daarna 2 ook gedaan en allebei vast gebakken op de buis die de onderkant van het frame zal zijn.
IMG_4330.jpg

Vervolgens een 3e buis aan de lange zijde gelast, waar ik 2 wieltjes aan ga monteren. Gelijk de positie van de tank bepaald en vast gezet met 2 spanbandjes.
IMG_4334.jpg


Volgens is het vast zetten van het vat en daarna bepalen waar ik het deskel wil hebben.
 

NonSens

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
616
Deze ga ik volgen, ziet er nu al gaaf uit! En hergebruik van materialen is altijd top.
 

Bram koning

Vuurmaker
 
Berichten
71
Ik heb ook mijn eigen offset smoker gemaakt, aldan wel een stukje kleiner. Ik heb gebruik gemaakt van 3mm rvs plaatstaal en de firebox heeft bij mij een 8 hoek vorm, daardoor haal ik het maximale uit mijn smoker. Ik ga zeker deze volgen en ik zou een vierkante firebox erbij bouwen.

Ik denk dat het er wel heel gaaf uit komt te zien, tevens kun je de boven kant van de vierkante firebox gebruiken om in een skillet iets te bakken etc of om je hout alvast te verwarmen
 

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Waar ik zelf aan zat te denken is een oude 10KG gasfles.
_2DjaN0TDM87PfK3G2xqXgg8u_ROyK-E-xgoauwQqgzon_u4rrg1TZNteyQM-LgBOr01HsS_Mv8f2bnJB1JHipIB08URIzZkmdSoJ3q1K2ArUR5FDFp-dZ_DJQ


En deze 4 gelijke stukken te slijpen en vervolgens tussen deze stukken plaatstaal te lassen om zo een box met ronde hoeken te verkrijgen. Daarnaast zat ik er aan te denken om hem in de hoogte langer te maken dan in de breedte, met de mogelijkheid om hier een dikke rvs plaat in te plaatsen zodat je ook iets kan grillen direct boven het vuur.

Dan met het principe van deze ringen, zodat je er eventueel ook een pannetje in kan laten hangen:
houtkachels.jpg
 

Bram koning

Vuurmaker
 
Berichten
71
Dat is wel een gave uitdaging! Heb je een idee hoe je in de firebox een deur en een luchtklep gaat maken? Ik ben benieuwd naar je eind resultaat!
 

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Ik wou boven in een klep maken zodat je makkelijk bij de RVS plaat kan en ik zat er aan te denken om de deur de zelfde contouren te geven als de box zelf..

Lucht mogelijk met een schuif oid.. Nog niet helemaal over uit..
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
13.872
Dit belooft iets heel moois te worden.
 

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Zou me bijna gaan schamen, heb maar een hele kleine update.. Tank zit nu definitief vast op onderstel en deurtje er uitgeslepen. Verder vanwege tijd voor gezin enzo niet veel kunnen doen.
IMG_4351.jpg


Ah en natuurlijk wat staal besteld om de rand mee af te werken, hier had ik helaas niks bruikbaars voor liggen.
 

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Eindelijk het staal binnen, helemaal blij. Alles aan het uitpakken, zie ik dat ik met mijn domme hoofd te weinig heb besteld. Dus eerst weer bij bestellen voor ik verder kan..... :cry:
 

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Goed omdat ik geen profielwals kon vinden voor een betaalbaar bedrag, maar gestart om er zelf 1 te maken. Zodat ik de stalen strips voor op het expansievat in de juiste radius kan rollen.
Hij is nog work in progress, hier een kleine mockup
2CA7E6D6-6C3C-4245-8653-287E851C91C0.jpeg

Tussen de lagers komen stalen rollen en in het midden komt er 1 die vast zit. Daar rolt hij onderdoor. De krik zorgt er voor dat ik de hoogte kan wijzigen en daarmee ook de radius.
5496A1D6-982C-4765-AC1E-226552ED4B30.jpeg

Zodra de rollen binnen zijn kan ik eindelijk verder aan de smoker
 

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Eindelijk weer wat kunnen doen dit weekend.
profiel wals afgemaakt en gelijk de twee strips voor zijkant van deksel gemaakt.
FF83FE7A-988A-4A31-BD1D-C4A9DB31389D.jpeg

Gelast en gepast.
2C862C1D-D249-492A-9DB6-DBACDD5F69FC.jpeg

Volgende zijn de strips voor boven en onder. Daarna de scharnieren maken.
 
Laatst bewerkt:

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Strips boven en onder ook nog gemaakt.
B7EE5B7C-5374-4BA2-8AFE-6E637A7933E7.jpeg
Morgen eens nadenken over de scharnieren
 

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Eindelijk weer wat kunnen doen aan de smoker. September is hier een maand met hoop verjaardagen dus weinig tijd in het weekend.
Maar afgelopen weekend was er eindelijk weer wat tijd.
IMG_4627.jpg

Scharnieren gemaakt en op de tank gelast.
IMG_4628.jpg

Gelijk een stukje in het midden er ingezet wat dient als stop voor de deksel.

Vond tussen mijn verzameling nog wat oude drijfstangen van een Mini. Die dienen nu als stangen voor het handvat.
IMG_4605.jpg


Daarna een stuk afvalhout op de draaibank rond verspaand, 2 einddoppen van staal met daarin een M12 bout. Wat het volgende resultaat levert:
IMG_4625.jpg


En als laatste 2 hoekijzers gemaakt voor het rooster, deze zitten nog niet vast in de tank maar geven me wel de afmetingen voor het rooster.
IMG_4629.jpg


Nu nog een stookkamer, schoorsteen, rvs rooster, wielen en de rest.....
 

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Eindelijk weer een update. Heb de rookkamer er aan zitten, gat voor deksel er uit geslepen.Binnenzijde, vanaf de bbq de rookkamer in.
 

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Vandaag de scharnieren voor de klep gemaakt, samen met het handvat.

Daarnaast ook assen gemaakt op de draaibank voor de wielen. Deze maak ik morgen af, zal er dan ook fotoā€™s van plaatsen
 

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Assen voor achterwielen afgemaakt en in het frame gelast. Paar bolderkar wielen er aan.Voorzijde voorzien van een stang met pen, busje aan het frame gelast en voorzien van een oud lager zodat de voorkant kan sturen.vervolgens wielen op een stuk draadeind geschoven om hem makkelijker te kunnen bewegen, deze moet ik nog inkorten, echter heeft de haakse slijper de geest gegeven dus die moet ik eerst fixen.

 
Laatst bewerkt:

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Haakse slijper weer in orde, vandaag rooster gemaakt, via marktplaats paar rvs kleding rekken opgehaald, deze vormen het frame van het rooster. 6mm pinnen er tussen gelast.Opvangbakje voor het vet in elkaar gelast en aan de onderzijde bevestigd.En vanaf de binnenzijde ziet dat er zo uit.Gelijk opstaande rand gemaakt aan kant van de stookkamer, zodat het daar niet heen kan lopen.Als laatste de schoorsteen gemaakt en er aan gelast. Moet nog een afdekplaat maken voor de bovenzijde.

 

Dobey

Stoker
 
 
Berichten
318
Vandaag lucht toevoer gemaakt. Wat het lastig maakte is de ronding, dit heb ik zo opgelost.2 geleide pinnen en een stuk M14 draadeind.
 
Bovenaan Onderaan