B
Bertje!
Gast
Hoi,
Aangezien ik zoveel mooie recepten op het forum zie zal ik zelf ook een duit in het zakje doen.
Een forum is namelijk niet om alleen mee te lezen maar ook om mee te praten natuurlijk. Zodoende hierbij mijn eerste probeersel op mn smoker. Aangezien ik nog onervaren ben met low en slow bbqen ben ik eenvoudig begonnen met een hele kip.
Als eerste heb ik de kip 12 uur droog gepekeld
Pekelverhouding: 200 gram zout, 100 gram bruine basterd suiker, 15 peperkorrels, 3 tenen knoflook, eetlepel provinciaalse kruiden.
Daarna heb ik de kip afgespoeld met koud water en droog gedept met keukenpapier. Vervolgens heb ik m een half uur laten hangen in de smoker (die uit stond) om verder te drogen
Hierna kon hij echt gerookt worden. De smoker heb ik opgestookt met briketten. Koude ring in de smoker. Wat hete uit de starter in het midden. Als rookhout heb ik beuken gebruikt. Hiervan heb ik een keer of 5 een handje op de gloeiende kolen gegooid. Bij een tuincentrum hier in de buurt vond ik een zak beukensnipper voor dierenhokken van +/- 10 kilo gok ik. deze was 7 euro. Dit was maar 1 euro meer dan de zak eikensnippers van barbecook die ik ook meenam maar deze keer niet heb gebruikt.
De waterbak heb ik in het begin trouwens leeg gelaten. Hierdoor steeg de temperatuur snel tot 120-130 graden, Door bier in de bak te gieten heb ik tijdens de hele sessie de temperatuur zo tussen de 90 en 100 graden weten te houden
Na 2,5 uur roken was de kerntemperatuur 77 graden en heb ik de kip van de smoker gehaald en een half uurtje in aluminiumfolie laten liggen. Hierna was het smullen geblazen.
Het resultaat vond ik verbluffend. Zonder twijfel het lekkerste kippetje wat ik ooit heb gegeten. Supermals, het vlees viel van het bot. Het beukenhout heeft een uitstekende smaak bij kip en deze eerste actie beloofd mij dat er veel meer gerookt gaat worden en ongetwijfeld nog veeel lekkerdere dingen zijn.
Het eindresultaat:
Aangezien ik zoveel mooie recepten op het forum zie zal ik zelf ook een duit in het zakje doen.
Een forum is namelijk niet om alleen mee te lezen maar ook om mee te praten natuurlijk. Zodoende hierbij mijn eerste probeersel op mn smoker. Aangezien ik nog onervaren ben met low en slow bbqen ben ik eenvoudig begonnen met een hele kip.
Als eerste heb ik de kip 12 uur droog gepekeld
Pekelverhouding: 200 gram zout, 100 gram bruine basterd suiker, 15 peperkorrels, 3 tenen knoflook, eetlepel provinciaalse kruiden.
Daarna heb ik de kip afgespoeld met koud water en droog gedept met keukenpapier. Vervolgens heb ik m een half uur laten hangen in de smoker (die uit stond) om verder te drogen
Hierna kon hij echt gerookt worden. De smoker heb ik opgestookt met briketten. Koude ring in de smoker. Wat hete uit de starter in het midden. Als rookhout heb ik beuken gebruikt. Hiervan heb ik een keer of 5 een handje op de gloeiende kolen gegooid. Bij een tuincentrum hier in de buurt vond ik een zak beukensnipper voor dierenhokken van +/- 10 kilo gok ik. deze was 7 euro. Dit was maar 1 euro meer dan de zak eikensnippers van barbecook die ik ook meenam maar deze keer niet heb gebruikt.
De waterbak heb ik in het begin trouwens leeg gelaten. Hierdoor steeg de temperatuur snel tot 120-130 graden, Door bier in de bak te gieten heb ik tijdens de hele sessie de temperatuur zo tussen de 90 en 100 graden weten te houden
Na 2,5 uur roken was de kerntemperatuur 77 graden en heb ik de kip van de smoker gehaald en een half uurtje in aluminiumfolie laten liggen. Hierna was het smullen geblazen.
Het resultaat vond ik verbluffend. Zonder twijfel het lekkerste kippetje wat ik ooit heb gegeten. Supermals, het vlees viel van het bot. Het beukenhout heeft een uitstekende smaak bij kip en deze eerste actie beloofd mij dat er veel meer gerookt gaat worden en ongetwijfeld nog veeel lekkerdere dingen zijn.
Het eindresultaat: