Beef en Steak

Mijn eerste ervaringen

DannyG

Tondelzoeker
Berichten
15
Nu aantal weken de kamado in mijn bezit en de eerste 15kilo aan houtskool opgebrand en aan tweede zak begonnen. Kamado staat iedere weekend beide dagen aan en inmiddels aardig wat gerechten gemaakt zoals spareribs volgens Noskos recept, appeltaart, kip, rund, vis en aardappelen.
Het spelen met de temperatuur gaat mij gaat mij vrij goed af en erg bij met mijn aanschaf van de Maverick thermometer die mij hier heel goed bij helpt,
Wat heb ik tot nu toe geleerd,
  • Het blijft niet bij de aanschaf van de Kamado, er zijn zoveel leuke accessoires te koop, voel me als een klein kind in een snoepwinkel als ik een barbecue shop binnen treedt.
  • Online slagers leveren prima vlees af, zoveel om te kiezen……
  • ( Maverick ) Thermometer is een onmisbaar instrument bij mijn barbecue.
  • Wel het velletje van de spareribs aftrekken voordat je deze gaat insmeren.
  • Wat een verschil kan er zitten tussen de dome temperatuur en rooster temperatuur, iets waar ik inmiddels rekening mee hou.
  • Wat zit er toch veel zout in heel veel rubs, 50%+
  • Vlees met vetranden zal je moeten accepteren als je gaat barbecueën,..... mijn vrouw is nog niet overtuigd.
  • De Thermapen is voor rechtshandigen.
De vriezer zit vol en komende weken meer slow en low sessies uit proberen. Verder op zoek naar lekkere recepten en andere tips.
 
Altijd lekker, het ontdekken van de barbecue.

BTW, vet kan je er altijd afsnijden, je hoeft het niet op te eten.
 
Het percentage zout in rubs zegt wel wat, maar niet zo veel.
Het gaat erom hoeveel zout je gebruikt ten opzichte van je vlees. Een minder zoute mix waar je meer van gebruikt kan een zouter eindresultaat opleveren.
Als je het percentage zout ten opzichte van het eindproduct weet, kun je uitrekenen hoeveel rub/mix je moet gebruiken. Vervolgens beoordeel je de smaak op basis van die gebruikte hoeveelheid.

Je kunt ook kijken naar hoeveel de maker van de rub/mix aanraad. Soms staat dit op de verpakking: bijvoorbeeld 40g / kilo vlees. Als je dan uitrekent hoeveel zout dat per kilo vlees is, kan je dat een idee geven of dat acceptabel voor je is. Als je ruim onder de aanbevolen hoeveelheid gaat zitten valt de smaak van de rest van de kruiden/specerijen waarschijnlijk tegen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan