R
Rookbaard
Gast
Er zijn de nodige draadjes waarin mensen vragen om tips over hoeveel PP je per persoon moet rekenen en hoeveel PP je uit een stuk vlees haalt na het gewichtsverlies tijdens het garen. Deze draadjes ben ik de afgelopen dagen tegengekomen toen ik deze info zelf zocht. Omdat ik vandaag toch een Boston Butt in het rook gooide, heb ik besloten de kwestie van het start- en eindgewicht eens precies uit te zoeken - wellicht handig voor toekomstige BBQ'ers die zich afvragen hoeveel het bot bijvoorbeeld weegt.
We beginnen met een Boston Butt met een bruto startgewicht van 5580 gram. Hier heb ik de vetkap van af gehaald:
De vetkap weegt 176 gram. Wanneer de butt de BBQ op gaat is het netto startgewicht dus 5404 gram.
Niet noodzakelijk voor het verhaal over het gewicht, wel leuk: zo groot is dat in een WSM 18". (Hij ligt onderin omdat er ribs boven kwamen).
Na 7 uur heb ik de butt gewrapt en na 11 uur was 'ie klaar.
De bark is nooit echt goed tot stand gekomen. Ik vermoed dat dit komt doordat de butt direct boven de voor 2/3 gevulde waterpan lag. Volgende keer maar eens vullen met zand i.p.v. water... Maar hij zal er niet minder om smaken!
Het bot weegt 190 gram.
Na de bereklauwen eens flink in dat varkentje gezet te hebben kan ik de PP wegen!
Ik houd drie bakken over van omstreeks een kilo per stuk. Het totaalgewicht (zonder bakken): 3142 gram.
Dus:
Bruto startgewicht = 5580 gram
Netto startgewicht (zonder vetkap) = 5404 gram
Bruto eindgewicht (met bot) = 3332 gram
Netto eindgewicht (zonder bot) = 3142 gram
Bij deze Boston Butt kon ik dus van de 100% startgewicht (of: het gewicht dat je bestelt in de winkel) na bereiding 56,3% daadwerkelijk serveren. De schattingen van het gewichtsverlies die ik tot heden tegen kwam op internet van 30% en 40% zijn dus, in dit geval en bij deze meting, wat conservatief gebleken. Ik ben benieuwd of dit bij een procureur anders is; wellicht later daarover meer want ik heb er nog ??n in de vriezer liggen .
Morgen warm ik dit op de bbq op voor 20 personen (naast andere dingen zoals ribbetjes), eens kijken hoeveel broodjes er uit gaan...
We beginnen met een Boston Butt met een bruto startgewicht van 5580 gram. Hier heb ik de vetkap van af gehaald:
De vetkap weegt 176 gram. Wanneer de butt de BBQ op gaat is het netto startgewicht dus 5404 gram.
Niet noodzakelijk voor het verhaal over het gewicht, wel leuk: zo groot is dat in een WSM 18". (Hij ligt onderin omdat er ribs boven kwamen).
Na 7 uur heb ik de butt gewrapt en na 11 uur was 'ie klaar.
De bark is nooit echt goed tot stand gekomen. Ik vermoed dat dit komt doordat de butt direct boven de voor 2/3 gevulde waterpan lag. Volgende keer maar eens vullen met zand i.p.v. water... Maar hij zal er niet minder om smaken!
Het bot weegt 190 gram.
Na de bereklauwen eens flink in dat varkentje gezet te hebben kan ik de PP wegen!
Ik houd drie bakken over van omstreeks een kilo per stuk. Het totaalgewicht (zonder bakken): 3142 gram.
Dus:
Bruto startgewicht = 5580 gram
Netto startgewicht (zonder vetkap) = 5404 gram
Bruto eindgewicht (met bot) = 3332 gram
Netto eindgewicht (zonder bot) = 3142 gram
Bij deze Boston Butt kon ik dus van de 100% startgewicht (of: het gewicht dat je bestelt in de winkel) na bereiding 56,3% daadwerkelijk serveren. De schattingen van het gewichtsverlies die ik tot heden tegen kwam op internet van 30% en 40% zijn dus, in dit geval en bij deze meting, wat conservatief gebleken. Ik ben benieuwd of dit bij een procureur anders is; wellicht later daarover meer want ik heb er nog ??n in de vriezer liggen .
Morgen warm ik dit op de bbq op voor 20 personen (naast andere dingen zoals ribbetjes), eens kijken hoeveel broodjes er uit gaan...