Beef en Steak

Messen het slijpen waard?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter BasM
  • Startdatum Startdatum
Ik slijp mijn messen zelf. Zie de filmpjes op: http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/videohandleiding-slijpen-op-een-japanse-watersteen.htm
Wegbrengen is natuurlijk ook prima maar in de praktijk stel je het toch altijd te lang uit en dan wacht je tot je hele messenblok aan de beurt is. Voor twee drie tientjes heb je een tweezijdige watersteen met 200/800 korrel en dat is goed genoeg voor een keukenmes. Dan kun je vaker slijpen en alleen de messen die aan de beurt zijn. 

De messen die ik heb zijn van Wusthof uit de Silverpoint serie. http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/wusthof_silverpoint-messen.htm
Die zijn niet duur en liggen fijn in de hand.
 
Zappa zei:
Ik slijp mijn messen zelf. Zie de filmpjes op: http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/videohandleiding-slijpen-op-een-japanse-watersteen.htm
Wegbrengen is natuurlijk ook prima maar in de praktijk stel je het toch altijd te lang uit en dan wacht je tot je hele messenblok aan de beurt is. Voor twee drie tientjes heb je een tweezijdige watersteen met 200/800 korrel en dat is goed genoeg voor een keukenmes. Dan kun je vaker slijpen en alleen de messen die aan de beurt zijn. 


Zappa  + 1
 
chckstrk zei:
Ramsteen zei:
chckstrk zei:
Slijpen kost je sowieso de kop niet. Volgens mij betaal ik 3,50? per mes. Mocht je in de buurt van Haaksbergen wonen, bij het slachthuis aldaar kun je ze gratis laten slijpen.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Thanks voor de tip. Rij dagelijks door Haaksbergen. Heb je een adresje?

Spoelsterstraat 53
7481 KE Haaksbergen



Sent from my iPhone using Tapatalk
Thanks!
 
Ik zou investeren in een goed slijpsysteem. Met je huidige messen lekker oefenen. Dan is het niet zo erg als er een kras op komt. Als je het slijpen onder de knie hebt (slijpen heeft nl een leercurve) koop je nieuwe (betere en vaak duurdere ) messen.

Ik gebruik zelf een Edge Pro met DMT D6 diamant stenen.

Maar dit is ook een goed alternatief.
http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-spyderco-204mf-sharpmaker.htm

Dit is ook een super alternatief. Op het forum messenplatform zijn hierover erg te spreken.

http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-dmt-aligner-easy-edge-efcx-slijpsysteem.htm
 
Vandaag mijn messen weer geslepen. Zoals aangegeven: ik heb een 2 zijdige wetsteen van Eden met korrel 280/800. In een halfuurtje 8 messen weer scherp. Het blijft een leuk klusje.
 
Als je een beetje moeite er in wilt steken is het aan te raden om zelf een slijpsteen aan te schaffen, of een slijpapparaatje waar je ze doorheen trekt.

Ik heb zelf een aantal Global messen die Japans zijn geslepen, bijhorende slijpapparaatje en na 5x trekken per wiel (2 wieltjes) zijn ze weer scherper dan bij aanschaf! Tevens ook totaal niet moeilijk.

Appartement kost even een paar tientjes maar met 1 mes 3x slijpen en je hebt het eruit, kun je nagaan met meer messen!

Knivesandtools is inderdaad, zoals hiervoor al geopperd, een goede site met goede producten en goede instructies.
 
Voor wie niet met een losse wetsteen aan de gang wil maar wel zelf wil slijpen kan ik deze Minosharp Plus 3 enorm aanbevelen.

Ontwikkeld en gemaakt door Global (van de messen). Werkt met 3 slijpsteen-wieltjes die door water draaien. Slijpen in 3 stappen, grof > middel > fijn. Grof gebruik je alleen als een mes ?cht bot is. Met de hand het mes een keer of 15 door de slijpwieltjes halen en klaar. En in een goede slijphoek van 17 graden, geschikt voor Japanse en Europese messen. Ik gebruik hem voor mijn Sabatiers. Verbluffend simpel en echt heel goed.

new-minosharp-plus-3-global-ceramic-water-knife-sharpener-no-550-black-red-japan-02f6fa08004f78513ad85a8fb10caad2.jpg
 
Terug
Bovenaan Onderaan