Beef en Steak

maple bacon

butcher

Tondelzoeker
Berichten
6
Vorige een stuk buikspek 1,5 kilo volgens dit recept gemaakt
wiskey 1 el suiker 100g zout 2 el corolozo zout 1thl peper 1thl
Opa heeft deze heerlijk een week gemasseerd want dan heeft hij ook wat te doen, en kan hij een stuk claimen 🤣🤣🤣
Alleen zit ik me nu af te vragen had ik niet meer corolozo zout moeten doen
Het is een Engels recept dus weet niet of t verschil daar in kan zitten. Maar ik lees hier dat er dus iets 30gr in had gemoeten
Dus wegdoen en opnieuw maken?
 
Welk recept hebt je gebruikt? Want dat zie ik niet 😁

Ik zou het niet weggooien!

Als je 2 eetlepels hebt gebruikt ( 1 eetlepel corolozo zout weegt 15 gram ) dat zou beteken dat je 30 gram corolozo zout hebt grbruikt. Waar je normaal uit komt bij 1,5 kilo maple spek op 37,5 gram.

Als ik maple bacon maak houd ik het recept van Dennis aan:


De formule om de pekel te berekenen gaat als volgt en staat ook op de site:

Berekeningen voor de pekel:

Hoeveel colorozozout heb je nodig?

benodigd aantal gram COLOROZO = GEWICHT BUIKSPEK in kilo x 25

Hoeveel (maple)suiker heb je nodig?

benodigd aantal gram suiker = GEWICHT BUIKSPEK in kilo x 22

Hoeveel maple syrup heb je nodig?

benodigd aantal gram maple syrup = GEWICHT BUIKSPEK in kilo x 37
 
Laatst bewerkt:
@Sticky Fingers +1.
Volgens mij zit je wat colorozo betreft + extra zout niet aan de lage maar aan de hoge kant.
Dus niet weg gooien maar netjes narekenen.

Totaal heb je:
100 gewoon zout + 30 Colorozo = 130 gram zout gebruikt?

130 gram op 1500 is 8,6 % zout.

Ik ben niet de expert hier maar schat in dat je eerder (veel) te zout zit.

Dus niet weggooien maar ff verder rondvragen.


Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Laatst bewerkt:
ja tuurlijk had nog 100gr gewoon zout vergeten, twijfelde. Opa kijkt er naar uit, maar wil m ook niet ziek maken snap je
Ga ook niet blind op mijn advies hè ik heb het niet uitgevonden maar reken met wat ik weet..
Zou volgende keer ook gewoon grammen afwegen.
En reken het zelf ook even na in de colorozo calculator hier op het forum. Hier

Maar volgens mijn berekening en daarbij ga ik af op wat jij zegt:
2 eetlepels is ca 30 gram Colorozo op 1500 gram spek en ca 60 gram aan vloeistoffen komt overeen met ca 118 PPM nitriet.
Er wordt gesproken over 80 ppm minimaal, 120 ppm als richtlijn en 150 ppm als maximum.
Dus met Colorozo zit je (als alle gewichten kloppen!!) al redelijk goed.

Daarbij heb je 100 gram gewoon zout toegevoegd. ( Waarom ? Dit staat niet in het recept?)
Totaal zit je dan tussen de 8-9% zout.
Bacterieel zou er weinig aan de hand moeten zijn. Het is wel een stevig zout spekkie.
 
Ga ook niet blind op mijn advies hè ik heb het niet uitgevonden maar reken met wat ik weet..
Zou volgende keer ook gewoon grammen afwegen.
En reken het zelf ook even na in de colorozo calculator hier op het forum. Hier

Maar volgens mijn berekening en daarbij ga ik af op wat jij zegt:
2 eetlepels is ca 30 gram Colorozo op 1500 gram spek en ca 60 gram aan vloeistoffen komt overeen met ca 118 PPM nitriet.
Er wordt gesproken over 80 ppm minimaal, 120 ppm als richtlijn en 150 ppm als maximum.
Dus met Colorozo zit je (als alle gewichten kloppen!!) al redelijk goed.

Daarbij heb je 100 gram gewoon zout toegevoegd. ( Waarom ? Dit staat niet in het recept?)
Totaal zit je dan tussen de 8-9% zout.
Bacterieel zou er weinig aan de hand moeten zijn. Het is wel een stevig zout spekkie.
 
Ik denk dat ik mij gek heb laten maken door mijn collegas
Deze dingen moet je niet in de zorg bespreken denk 🤣🤣🤣🤣
De meest erge senarios kwanen voorbij
ik heb ongeveer
100g suiker
35 g grofzout
15g corolozo zout
en wiskey
Dus na een goede slaapbeurt denk ik dat ik goed zit

Bedankt ik ga m morgen op de bbq doen
 
Ik denk dat ik mij gek heb laten maken door mijn collegas
Deze dingen moet je niet in de zorg bespreken denk 🤣🤣🤣🤣
De meest erge senarios kwanen voorbij
ik heb ongeveer
100g suiker
35 g grofzout
15g corolozo zout
en wiskey
Dus na een goede slaapbeurt denk ik dat ik goed zit

Bedankt ik ga m morgen op de bbq doen
Ehmmmm dit zijn weer ander hoeveelheden dan in je eerste post............ 🫣

Of heb ik het verkeerd gelezen?

1729863834270.png


Daar sprak je van 2 el Colorozo EN 100 gram zout
NU heb je het over 1 tl 2 gram Colorozo en 2 el zout

1 TL = geen 15 gram!

Dat is ver onder het minimum Colorozo en ca 2% zout. Ik kan hier niets meer over zeggen. Zou geen enkel risico nemen zeker niet met je opa.
Kan je maar 1 tip geven: goed lezen en echt goed wegen.
Ik weet het nu ook even niet meer ..............
 
Ehmmmm dit zijn weer ander hoeveelheden dan in je eerste post............ 🫣

Of heb ik het verkeerd gelezen?

Bekijk bijlage 71296

Daar sprak je van 2 el Colorozo EN 100 gram zout
NU heb je het over 1 tl 2 gram Colorozo en 2 el zout

1 TL = geen 15 gram!

Dat is ver onder het minimum Colorozo en ca 2% zout. Ik kan hier niets meer over zeggen. Zou geen enkel risico nemen zeker niet met je opa.
Kan je maar 1 tip geven: goed lezen en echt goed wegen.
Ik weet het nu ook even niet meer ..............
je hebt helemaal gelijk ik typ verkeerd, mijn excuses het eerste was goed
Ik ga dit niet meer doen tijdens mijn nachtdiensten
Morgen vrij, en roken
Dank je voor feedback de ruis lag geheel aan mijn kant 🫣🫣 nogmaals excuses
 
Geen excuses nodig.

Je gezondheid en die van je familie wil ik geen risico meelopen.

Succes


Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Als ik maple bacon maak houd ik het recept van Dennis aan:


De formule om de pekel te berekenen gaat als volgt en staat ook op de site:

Berekeningen voor de pekel:

Hoeveel colorozozout heb je nodig?

benodigd aantal gram COLOROZO = GEWICHT BUIKSPEK in kilo x 25

Hoeveel (maple)suiker heb je nodig?

benodigd aantal gram suiker = GEWICHT BUIKSPEK in kilo x 22

Hoeveel maple syrup heb je nodig?

benodigd aantal gram maple syrup = GEWICHT BUIKSPEK in kilo x 37
Dat zijn andere verhoudingen dan Ceriel hier aangeeft
..... en ik vandaag heb gebruikt 🤔

1/2 cup bruine suiker voor 1,5kg buikspek bijvoorbeeld = 90 gram bruine suiker.
Groot verschil met 1kg x 22 = 22 gram suiker :eek:
 
Dat zijn andere verhoudingen dan Ceriel hier aangeeft
..... en ik vandaag heb gebruikt 🤔

1/2 cup bruine suiker voor 1,5kg buikspek bijvoorbeeld = 90 gram bruine suiker.
Groot verschil met 1kg x 22 = 22 gram suiker :eek:
De hoeveelheid bruine suiker kan in verschillende recepten afwijken. Wat belangrijk is is de hoeveelheid corolozo zout je gebruikt in het recept.Dat heb je nodig om te pekelen. En in het recept van Ceriel kom je uit op 37 gram en dat recept van Dennis 37,5 die 0,5 gram is verwaarloosbaar op die 1,5 kilo gram buikspek.
 
Het is allemaal niet zo moeilijk! Als je je maar aan de regels houd van het pekelen wat betreft het corolozo zout. Voor de rest kun je naar hartelust los gaan met je eigen kruiden op zo een stuk buikspek 😁
 
Terug
Bovenaan Onderaan