BasBQ
Beef en Steak

Looneys eerste UDS

Nadat we alle gaten hebben geboord, is het tijd om alles te meten en de ton klaar te maken voor de eerste verfbeurt

Beetje passen en meten met de 22mm leiding
http://i.imgur.com/kVPF0gk.jpg[img]

Detail
[img]http://i.imgur.com/A6D4NzB.jpg

Het deksel van de 47cm OTS  wordt op de UDS gebruikt en om deze goed te laten sluiten, hebben we een 3cm brede alu strip gekocht en deze van 12 gaatjes voorzien en aan de binnenkant van de drum vastgemaakt. Nu sluit het deksel netjes en verschuift niet. De ruimte tussen de alu strip en drum wordt opgevuld met hittebestendige kit.
http://i.imgur.com/SelLYlQ.jpg[img]

Detail
[img]http://i.imgur.com/9i4WIXH.jpg[img]

Daarna begonnen met het verfen. Er zijn 2 spuitbussen hittebestendig mat zwart tegen aan gegooid en het resultaat is bemoedigend. Hij zal nog een keer moeten maar eerst moet ie maar laten zien wat ie kan :)
[img]http://i.imgur.com/mWKQnsr.jpg

In de tussentijd moeten er ook andere belangrijke dingen geregeld worden....
OrQ0zq2.jpg


qKSEEVb.jpg


Het uiteindelijke verf resultaat mag er zijn, nogmaals, het vat zal nog een keertje moeten.
W8ed0m7.jpg


mWKQnsr.jpg


Vandaag is het ijzerwerk, ik hou jullie op de hoogte..
 
Prachtige kleur zeg... erg mooi zo!
 
Nog een klein uurtje, dan komen de eerste spare-ribs er af.. Foto's van vandaag volgden nog..
 
Eesrt de pijpjes voor de wanddoorvoer gemaakt. Deze zitten eigenlijk niet eens vast, alleen het omgeslagen gedeelte houdt het pijpje op zijn plaats, aan de buitenzijde is de knelkoppeling zo strak mogelijk tegen het vat aan gezet en is er hittebestendige kit gebruikt voor de laatste afdichting (alleen de buitenzijde overigens).

mIET4nm.jpg


hA1HXcA.jpg


Uiteindelijk begint het dan toch al aardig op een echte UDS te lijken.. De rand waar het deksel over valt is afgekit met hittebestendig silicone zodat rook niet kan ontsnappen via de onderkant van het deksel.

NrHXcmc.jpg


De asla onder het kolenmandje is gemaakt van het deksel van het oorspronkelijke vat. Hier zijn drie gaten in geboord en met de haakse slijper is het geheel enigzins op maat gemaakt..

6hX3ObZ.jpg


WffvhJh.jpg


Tijd om het spul te gaan inwijden..

Kolenmandje gevuld met wat briketten

bwI9G9S.jpg


Vat ingesmeerd met Crisco

oZefvwH.jpg


e5rVBw0.jpg


Gaan met die banaan!

Km1VPz7.jpg


x2TWzDe.jpg


Uiteindelijk op de thermometer iets van 180 graden of zo gehaald voordat de spare-ribs er op moesten :).. Niet slecht voor een handjevol briketten van dubieuze kwaliteit en een halve firestarter aan oude briketten uit de OTS (waren al een keer eerder gebruikt)

Het welbekende IKEA rekje met inhoud..

IJjl925.jpg


Uurtje later, moptijd..

pzfEv0P.jpg


2030 vanavond, eten!

MnNE0qf.jpg


Het resultaat laat zich raden.....

EDRbVSA.jpg


Mochten er nog vragen zijn, ik hoor het graag!
 
Mooie smaken geworden, daar ga je veel plezier van hebben!
Was de temperatuur goed te beheersen? Ik neem aan dat je de ribs niet op 180gr hebt gedaan?
 
De ribs zijn op max 120 graden gegaan, even was de temperatuur 125 maar dat was snel terug geregeld.

Uiteindelijk gaven de briketten vanavond rond 2015 de geest en viel de temperatuur langzaam terug. Niet slecht als je weet dat we rond 1530 de vlam er in hebben gezet.

Nu goede briketten (Ekobrasa?) kopen en kijken wat de UDS dan doet. Nu hadden we 2 kranen volledig open en halverwege 1 volledig en met eentje wat bij regelen, aan het eind stonden ze alle drie weer open.

Voor een (aller)eerste run ben ik zeer tevreden!
 
Zo, de eerste inspectie is gebeurd en de eerste modificaties op papier gezet:

- kolenmandje moet omhoog, nu lag bij inspectie er as/zand tot aan de bodem van het mandje. De hoogte is nu < 4 centimeter en zal een 7 a 9 centimeter moeten worden
- Aspan moet nog van verf ontdaan worden.
- Voorziening treffen voor een heat-diffuser / waterpan. We hebben een oude koekepan die we aan het kolenmandje kunnen bevestigen met gebruik van wat RVS draadeinde en koppelmoeren
- Afzagen grill houders. Deze zijn nu (veel) te lang waardoor het plaatsen van een tweede gril bemoeilijkt wordt.
- Met koppelmoeren een extra laag cree?ren waar een grill rooster kan liggen. We gaan hiervoor de drie boutjes gebruiken waar nu de uithouders van de CV leiding mee vast zitten.
- Betere brandstof kopen
- Meer runs doen :)
 
Looney zei:
We hebben een oude koekepan die we aan het kolenmandje kunnen bevestigen met gebruik van wat RVS draadeinde en koppelmoeren
Het is een koekenpan zonder anti-aanbaklaag? Deze verbrandt namelijk bij hoge temperaturen.... :-&

Ik gebruik zelf een 47-rooster met alu-folie, met hierop een bak met 2 bakstenen als buffer.
Bij de Action verkopen ze RVS dienbladen, die je ook zou kunnen gebruiken.

Als brandstof gewoon kokos of houtskool gebruiken, met de laatste heb ik geen ervaring
 
Hmm, we zouden natuurlijk het oude kolrnrooster, omwikkeld met alu folie kunnen gebruiken, da's makkelijk..
 
Zo, de UDS is gereviseerd. De hoogte van het kolenmandje is naar 7cm gebracht, er zijn drie RVS draad einden door het kolenmsndje gedraaid om op 10cm boven het mandje de mogelijkheid te hebben een hitteschild te plaatsen. Dit schild bestaat dan uit een oud 47 OTS kolen rooster omwikkeld met alu folie.

Verder wat kleine zaken aangepast, niks wilds. Daarna 2 BCC er op gegooid en deze waren heeerlijk.
 
Terug
Bovenaan Onderaan