- Berichten
- 1.554
Nu het ijs en de sneeuw eindelijk is verdwenen en de temperatuur zowel overdag als in de nacht boven nul is, leek het mij een mooi moment om weer eens wat zalmzijdes te roken.
De afgelopen weken weer dankbaar gebruik gemaakt van een Sligro aanbieding en twee zalmzijdes in de vriezer gemikt. Aangezien de weerverwachting voor deze week positief was, afgelopen zondag de zalmzijdes weer uit de vriezer gehaald om langzaam in het groentenvak in de koelkast te laten ontdooien.
Gisteren bijna 6kg droge pekel gemengd van bruine basterd suiker en fijn keukenzout in een 1 op 2 verhouding.
Na de zalmzijdes onder koud water te hebben afgespoeld en met keukenpapier droog te hebben gemaakt, iedere zalmzijde in een eigen schaal met de velzijde naar boven op een 1 tot 2cm dikke laag pekel geplaatst en daarna de velzijde met het restant van de pekel bedekt. Dit gedurende 4 1/2 uur laten pekelen.
Vervolgens de pekel afgespoeld en de zalmzijdes met keukenpapier droog gemaakt en hierna 24 uur onafgedekt laten drogen in de koelkast.
Na het drogen van de zalmzijdes vandaag de CSG gevuld met een mix van 50% hickory en 50% beuken. De zalmzijdes vervolgens op de OTP 67 geplaatst met de CSG en nu 20 tot 24 uur laten roken.
Eerste lading mot zal morgen waarschijnlijk tegen de middag (na bijna 11 uur) wel op zijn en dan kunnen we meteen de tweede rooksessie starten. Als het goed is kunnen de zalmzijdes dan morgenavond rond 21.00 uur van de Q af en dan wordt het twee lange dagen wachten voor we kunnen genieten
Foto's van het hele proces volgen nog....
De afgelopen weken weer dankbaar gebruik gemaakt van een Sligro aanbieding en twee zalmzijdes in de vriezer gemikt. Aangezien de weerverwachting voor deze week positief was, afgelopen zondag de zalmzijdes weer uit de vriezer gehaald om langzaam in het groentenvak in de koelkast te laten ontdooien.
Gisteren bijna 6kg droge pekel gemengd van bruine basterd suiker en fijn keukenzout in een 1 op 2 verhouding.
Na de zalmzijdes onder koud water te hebben afgespoeld en met keukenpapier droog te hebben gemaakt, iedere zalmzijde in een eigen schaal met de velzijde naar boven op een 1 tot 2cm dikke laag pekel geplaatst en daarna de velzijde met het restant van de pekel bedekt. Dit gedurende 4 1/2 uur laten pekelen.
Vervolgens de pekel afgespoeld en de zalmzijdes met keukenpapier droog gemaakt en hierna 24 uur onafgedekt laten drogen in de koelkast.
Na het drogen van de zalmzijdes vandaag de CSG gevuld met een mix van 50% hickory en 50% beuken. De zalmzijdes vervolgens op de OTP 67 geplaatst met de CSG en nu 20 tot 24 uur laten roken.
Eerste lading mot zal morgen waarschijnlijk tegen de middag (na bijna 11 uur) wel op zijn en dan kunnen we meteen de tweede rooksessie starten. Als het goed is kunnen de zalmzijdes dan morgenavond rond 21.00 uur van de Q af en dan wordt het twee lange dagen wachten voor we kunnen genieten

Foto's van het hele proces volgen nog....