- Berichten
- 20.434
Ingredi?nten:
- 1 zalmzijde met de huid er nog aan
- 2/3 cup zout
- 1/3 cup bruine suiker
- vers gemalen peper
- whisky om de zalm mee te bestrijken
Werkwijze:
Let op koud roken gebeurt bij temperaturen onder de 30 C, dit kan dus alleen als de buiten temperatuur laag is!
Controleer of de graten bij de zalm allemaal verwijderd zijn. Bestrooi de zalm rijkelijk met peper, meng het zout en de suiker en bestrooi de zalm hiermee.
Pak de zalm goed in met huishoudfolie en leg het in de koelkast onder iets zwaars, voor 1 tot twee dagen. Keer de zalm om de 12 uur. De zalm wordt nu ook een stuk stugger.
Spoel de zalm goed af onder stromend water en leg deze voor 12 - 24 uur te drogen in de koelkast. De buitenkant van de zalm vormt dan een patine laagje die de rook goed vasthoudt. Tijdens het drogen smeer je de zalm een paar keer in met whisky, ik gebruik Jack Daniels.
Daarna heb ik hem voor 10 - 12 uur gerookt met de Cold Smoke Generator gevuld met beuken hout.
Omdat verse zalm parasieten kan bevatten heb ik de zalm na afloop vacuum verpakt en voor een paar dagen ingevroren, op de parasieten gaan dan dood.
Dominique en Dennis waren zo aardig om hem te proeven, hier is de foto van Dennis.
Eet smakelijk!