BasBQ
Beef en Steak

Koud gerookt spek

E

Evert

Gast
Ik zal me van de week eens een beetje voorstellen, lijkt me wel zo netjes.
Hieronder alvast een voorproefje van mijn laatste project.
Dat gaat na de zomer zeker een vervolg krijgen.
 
Dat is een mooi projectje geweest. Ben benieuwd hoe dit verlopen is
 
mooi hoor  :)
 
Koud roken van spek stond al een poosje op het verlanglijstje.
1850 gram buikspek van de plaatselijke beenhouwert heeft een week in de koelkast gelegen met colorosozout en palmsuiker, na een week afgespoeld en 24 uur laten drogen. (daar ging het mis)
Ik heb 62gr colorozozout gebruikt per kilo, ik had voor het roken moeten proeven en was dan tot de conclusie gekomen dat het veel en veel te zout was. Ik had het toen eenvoudig kunnen ontzouten in het water.
Nu kwam ik er pas achter na 13 uur hickory rook. Ik dacht eigenlijk al aan de kliko, toch even bij de slager om advies gevraagd.
Gewoon alsnog ontzouten en indien nodig nog een licht rookje erover.
Na het roken heeft hij nog een week gedroogd, gedeeltelijk buiten in een netje maar het meeste in de lege chinees.
Nu de temperatuur wat stijgt wil ik niet meer buiten drogen en binnen heb ik geen geschikte, koele ruimte.
Na de zomer een vervolg...

Al met al blijkt het kinderlijk eenvoudig zolang je een beetje snapt wat je aan het doen bent.
Belangrijkste ingredi?nt is geduld.
 
Terug
Bovenaan Onderaan