BasBQ
Beef en Steak

KLM amandelen

 
 

Watergeus

Stoker
Berichten
305
Hee allen.
Nu ik toch lid ben van een forum met slechts specialisten en liefhebbers durf ik het wel te vragen.
Nu ik het bbq en serieus aan het ontdekken ben en inmiddels ook de toegevoegde waarde van rookhout (Voor mij tot nog toe chunks) leer te waarderen begint er iets te zeuren in mijn bovenkamer.
"Vroeger" heb ik regelmatig met de KLM gevlogen tijdens de vlucht kregen wij altijd een zakje gerookte amandelen.
Nu kan ik mij herinneren dat die amandelen altijd veel te zout maar wel fu*k*ng lekker waren. Wie weet welke houtsoort deze smaak het beste gaat benaderen? Ik ga er vanuit dat de amandelen die ik mij herriner niet echt gerookt waren maar dat door een fijn poedertje de smaak gemaakt werd.
Maar toch ....wie heeft er een goede tip om te kunnen starten met een voorsprong om zelf amandelen te kunnen roken met een smaak die de smaak van de KLM overtreft of evenaart?
De gouden tipgever zal ik voordragen bij mijn kinderen om vol gehangen te worden met medailles 😁
 
Half uurtje roken op 180-200 graden met wat appel-, kersen-, pruimen, - of perenhout.
Wel amandelen met vlies gebruiken. Optioneel is een klein beetje zonnebloem olie en zout achteraf toevoegen, maar vind ik absoluut niet nodig.
 
Bedankt voor je advies. Ik hoop dat ik er van de week aan toe kom om het eens te testen. Wordt vervolgd
 
Ik ben benieuwd naar het resultaat! Die amandelen waren inderdaad veel te zout maar daarom stiekem veel te lekker. Ben ik de enige die altijd moeite had met het openmaken van die zakjes..?🤔
 
Kijk hier hoe Cees Holtkamp het doet. Als je de oven vervangt door een rokerige bbq dan kom je dicht in de buurt.
 
Ik ga er vanuit dat de amandelen die ik mij herriner niet echt gerookt waren maar dat door een fijn poedertje de smaak gemaakt werd.
Dat klopt inderdaad, ingrediënten geven aan "natuurlijk room aroma", dus die dingen zien geen smoker or rook.

Maar lekker zijn ze wel idd.
 
Inmiddels 2 pogingen verder met de amandelen. 1e keer gerookt zonder zout op eiken hout. Rooksmaak kwam in de buurt maar was iets te sterk. Bij poging 2 heb ik de amandelen eerst een beetje zonnebloem olie gegeven. Net genoeg om ze iets plakkerig te maken. Viel mij trouwens op dat hier niet veel olie voor nodig is.
20200822_185026.jpg
Hierna voor mijn gevoel flink wat zout meegegeven. Achteraf was dit net te weinig.. maar goed weer een reden om het snel nog eens te proberen. Vervolgens een half uur op een temp van ongeveer 160 graden gerookt op kersenhout. Resultaat was erg fijn maar wel met het puntje dat de rooksmaak nog niet perfect is en dat meet olie en meer zout misschien nog beter is maar niet gezonder 🤣 (standje niersteen zeg maar)
20200822_193710.jpg
temperatuur was trouwens ruim voldoende voor een knapperige rokerige amandel. Ik oefen nog even door. Voor wie het wil proberen.. Dit kan haast niet mislukken. Het is allemaal lekker en je kan lang oefenen om je eigen perfecte smaak te vinden.... lekker hobbyen dus👌👍 ik heb de Amandelen trouwens gerookt op een cheapass pizza gevalletje die ik ergens in een kast vond. Iets dat goed werkt hoeft niet altijd duur te zijn😊
 
Heerlijk, hier heb ik al een aantal mensen aangenaam mee verrast.
Tot nu enkel de goedkope amandelen gebruikt... 20 tot 30 minuten bij 160-180 graden... Heerlijk..

Ongezouten perfect voor in een salade, of zoals in het filmpje hier boven met roomboter en fleur de sel. Ideaal om zelf mee te experimenteren.

Ik denk dat je KLM noten nóóit gaan lukken.
Dat kan alleen maar lekkerder worden, door het gebruik van pure ingrediënten.
Waarschijnlijk als je het ze laat proeven, vragen ze straks om jouw recept.
 
Helemaal mee eens. Ik hoef de smaak ook niet te evenaren want dat maakt dat ik blijf uitproberen / verbeteren. Na poging 2 al iets te hebben waar ik en de rest van het gezin erg blij van wordt is al geweldig. Er is zelfs een goede kans dat wanneer ik de " KLM amandelen" nu proef de smaak alleen maar zal tegenvallen. Het proberen en verbeteren is toch zeker de helft van het plezier. Alle extra info zoals het filmpje en jullie tips helpen daar alleen maar aan mee.... of maken het alleen maar moeilijker omdat er dan nog veel meer zaken bijkomen om te proberen 👌😋
 
Dat klopt inderdaad, ingrediënten geven aan "natuurlijk room aroma", dus die dingen zien geen smoker or rook.

Dat laatste zou kunnen maar vind ik wel wat vreemd en snel geconcludeerd. Als je namelijk zelf warm zou roken en je deze amandelen zou verhandelen dan is een 'natuurlijk rooK aroma' juist prima omschreven!
 
Dat laatste zou kunnen maar vind ik wel wat vreemd en snel geconcludeerd. Als je namelijk zelf warm zou roken en je deze amandelen zou verhandelen dan is een 'natuurlijk rooK aroma' juist prima omschreven!
Die amandelen zijn een massaproduct, zo goedkoop en snel mogelijk fabriceren.

De amandelen in een ton met wat aroma is economisch een veel beter plan dan echt roken.
Ze worden immers ook niet als high end nootjes verhandeld.
 
Ook massa kan een ambachtelijke touch hebben. Ben het er mee eens dat het te snel geconcludeerd is.
Het zou namelijk best kunnen dat deze in een batch van 500kg heel even de rookoven in gaan.

Ik denk dat je het grootste verschil kunt maken in de kwaliteit van de amandelen en eventueel de fine tuning van de kruiden.
Daarnaast hoe verser hoe lekkerder.
 
Terug
Bovenaan Onderaan