- Berichten
- 334
Vandaag was het prachtig weer. Zo’n dag waarop je vanzelf zin krijgt in iets zomers op je bord. Dus besloten we de barbecue aan te steken en een gerecht te maken dat ons even naar Griekenland bracht: kipgyros, naar het recept van Pitmaster X. En om het helemaal af te maken, hebben we voor het eerst ook zelf pita’s gebakken, op de pizzasteen in de Weber.
We begonnen met zo’n 700 gram kipdijfilet, gemarineerd in twee flinke eetlepels gyrosrub. Volgens het recept van Pitmaster X, maar dan zonder de chili. Wat me verraste, was de kaneel in de rub. Niet iets wat ik snel zou verwachten in een Gyros-rub. Verder zaten er onder andere paprikapoeder, komijnzaad, uipoeder, koriander, tijm, oregano en peterselie in. Samen met wat olijfolie, citroensap en citroenzeste goed door de kip gemengd. Die mocht daarna een paar uur de koelkast in om de smaken goed in te laten trekken.
Intussen maakten we de tzatziki: een simpele, frisse saus van Griekse yoghurt, geraspte komkommer, knoflook, citroen, olijfolie, peper en zout. De smaak was meteen al goed, maar ook die ging nog even de koelkast in om nog wat extra op smaak te komen.
Daarna samen met mijn vrouw aan de slag gegaan met het deeg voor de pita’s. Zij had dit eerder gedaan, dus dat scheelde. Het deeg was simpel: bloem, gist, suiker, zout en water. Na anderhalf uur rijzen was het mooi luchtig geworden.
Twee uur voor het eten ging de barbecue aan, met de pizzasteen erin. We bakten de pita’s één voor één. De temperatuur was goed, maar het duurde iets langer dan verwacht. De laatste was uiteindelijk het beste gelukt. Logisch, de eerste keer is altijd even uitproberen.
Toen was het tijd voor de kip. Eerst even direct gegrild, daarna in de indirecte zone gelegd tot de kerntemperatuur 76 graden was. Daarna in dunne reepjes gesneden en geserveerd met de pita’s en tzatziki.
Iedereen vond het erg lekker. De kaneel proefde je subtiel terug – vooral als je wist dat het erin zat. Al met al een heerlijke maaltijd, echt met die typische Griekse smaak. Dit recept houden we erin. Gaan we zeker nog eens maken.
We begonnen met zo’n 700 gram kipdijfilet, gemarineerd in twee flinke eetlepels gyrosrub. Volgens het recept van Pitmaster X, maar dan zonder de chili. Wat me verraste, was de kaneel in de rub. Niet iets wat ik snel zou verwachten in een Gyros-rub. Verder zaten er onder andere paprikapoeder, komijnzaad, uipoeder, koriander, tijm, oregano en peterselie in. Samen met wat olijfolie, citroensap en citroenzeste goed door de kip gemengd. Die mocht daarna een paar uur de koelkast in om de smaken goed in te laten trekken.
Intussen maakten we de tzatziki: een simpele, frisse saus van Griekse yoghurt, geraspte komkommer, knoflook, citroen, olijfolie, peper en zout. De smaak was meteen al goed, maar ook die ging nog even de koelkast in om nog wat extra op smaak te komen.
Daarna samen met mijn vrouw aan de slag gegaan met het deeg voor de pita’s. Zij had dit eerder gedaan, dus dat scheelde. Het deeg was simpel: bloem, gist, suiker, zout en water. Na anderhalf uur rijzen was het mooi luchtig geworden.
Twee uur voor het eten ging de barbecue aan, met de pizzasteen erin. We bakten de pita’s één voor één. De temperatuur was goed, maar het duurde iets langer dan verwacht. De laatste was uiteindelijk het beste gelukt. Logisch, de eerste keer is altijd even uitproberen.
Toen was het tijd voor de kip. Eerst even direct gegrild, daarna in de indirecte zone gelegd tot de kerntemperatuur 76 graden was. Daarna in dunne reepjes gesneden en geserveerd met de pita’s en tzatziki.
Iedereen vond het erg lekker. De kaneel proefde je subtiel terug – vooral als je wist dat het erin zat. Al met al een heerlijke maaltijd, echt met die typische Griekse smaak. Dit recept houden we erin. Gaan we zeker nog eens maken.