BasBQ
Beef en Steak

Kip: Griekse Kip met Knoflook, Citroen en aardappeltjes

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.756
DSC_7363.JPG


De lente is weer in het land, yeah.
Een geweldig excuus om dit gerecht weer te maken, eerlijk gezegd om te plaatsen want wij maken dit wel vaker ongeacht het seizoen.
Griekse Kip met Knoflook, Citroen en Roseval Aardappeltjes.

- 3 kippenpoten kruiden met verstegen spare rib kruiden of kipkruiden.
- 750- 1000 gram redelijk vastkokende kleine aardappeltjes in partjes, Roseval (hou je niet van stevige aardappels dan neem je iets kruimige aardappels)
- 1 tl. Fleur de Sel
- 1tl. Vers gemalen zwarte peper
- 1/2 - 1 tl. Sambal Oelek
- 1 el. Oregano (gedroogd)
- 1 tl. Rozemarijn (vers, zeer fijn gehakt)
- 5 tenen knoflook geplet met platte kant van koksmes
- 2 citroenen, het sap van = 1/2 cup (max.)
- 1/2 cup (120 ml.) EVO (Extra Vergine Olijfolie, van zeer goede kwaliteit, geen supermarkt spul) ik gebruik bij voorkeur Spaanse zoals Valderrama Albequina, die is heerlijk zacht van smaak
- 500 ml. Kippenbouillon (500 ml. Water + 2 tl. Vegeta of 1 kipbouillonblokje, snufje Garam massala, snufje tijm)

Kip en geschilde in partjes gesneden aardappeltjes ruim een uur laten marineren in het mengsel van bovenstaande ingredienten behalve de kippenbouillon!
Kippenbouillon maken
Het gemarineerde kipmengsel in een ovenschaal doen en
aanvullen met de bouillon tot ze voor 1/3 onder het vocht staan.
De ovenschaal indirect op de BBQ op 200 graden Celsius voor 1.1/2 uur

Kip verhuizen naar een andere schaal
Ongeveer 150 ml. bouillon toevoegen aan de aardappeltjes en minimaal 30 minuten door laten garen (je gebruikt dus niet alle bouillon)
Kip fileren en in stukjes snijden en weer toevoegen aan de aardappeltje als deze gaar zijn en goed doorhusselen.

EDIT: Leermomenten/verbeterpunten
Dit recept maken wij regelmatig, vooral als het weer wat warmer wordt.
Aangezien de zuurte van citroen nogal eens sterk kan verschillen doe ik niet meer klakkeloos 1/2 cup citroensap (sap van 2 citroenen) erbij.
Om de smaak te kunnen blijven controleren doe ik de citroensap naar smaak bij de bouillon en proef tot de gewenste smaak, dat kan tussen de 1/4 cup (60 ml.) en 1/2 cup (120 ml.) zijn. Laatste keer maar 1/4 cup citroensapgebruikt.
De aardappels en kip marineer ik zonder de citroensap, aardappels garen namelijk slecht in een zure omgeving
daarom komt het mooi uit dat ik de bouillon op smaak breng met citroensap, die gaat er dus pas bij als allesn op de BBQ gaat.




DSC_7330.JPG


DSC_7333.JPG


DSC_7339.JPG


DSC_7341.JPG


DSC_7348.JPG


DSC_7351.JPG


DSC_7354.JPG


DSC_7355.JPG


DSC_7357.JPG
 
Laatst bewerkt:

Hans

BBQ Junkie
 
 
 
Berichten
5.365
So h?, dat ziet er pas lekker uit.
Gaat met urgentie op de ToDo.  ;)
 

Lin

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
2.301
Lekker bordje!
 

Paul_V

Sprokkelaar
 
Berichten
44
Hier heeft het de To Do-lijst niet gehaald...

f109f89db5700676a05e2646269eb0bb.jpg
430061ec7ca7868a6dcdc1f11dbfdb6a.jpg


Maar omdat het zo?n goddelijk maaltje is, zal het er alsnog opkomen.

Ik zie trouwens dat ik de salade vergeten ben...

Dank voor de tip!

Paul


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 

picosuma

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.554
Lekkerrrrrrrr
 

Ridevi71

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
7.694
Ook dit lijkt me geweldig lekker.
Man man man. Wat een culinair geweld.

Pastrami, pinwheels en nu weer dit. Gaan jullie wel eens uit eten?
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.756
Ridevi71 zei:
Ook dit lijkt me geweldig lekker.
..........
Pastrami, pinwheels en nu weer dit. Gaan jullie wel eens uit eten?

Nope, al jaren niet meer.
Wij hebben 1 motto: Eten moeten we toch, dus laten we het dan in ieder geval lekker doen. :D
 

Ridevi71

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
7.694
Ewald zei:
Ridevi71 zei:
Ook dit lijkt me geweldig lekker.
..........
Pastrami, pinwheels en nu weer dit. Gaan jullie wel eens uit eten?

Nope, al jaren niet meer.
Wij hebben 1 motto: Eten moeten we toch, dus laten we het dan in ieder geval lekker doen. :D

Dat idee had ik al.
Wat een geweldige hobby Is het toch.  :D
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.756
Paul_V zei:
Hier heeft het de To Do-lijst niet gehaald...

Maar omdat het zo?n goddelijk maaltje is, zal het er alsnog opkomen.

Ik zie trouwens dat ik de salade vergeten ben...

Dank voor de tip!

Paul


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Haha Paul, fijn dat je het ook lekker vond
 

Veen

Stoker
 
 
 
Berichten
274
Thanks voor het delen!
Hier heeft hij de To Do ook niet gehaald, gisteren gemaakt...

QKZfAEK.jpg
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.756
Ziet er goed uit, hoe was de smaak?
Ik zie dat jij de kippenpoten gedraaid hebt, tegenwoordig laat ik de kippen met het vel naar boven liggen tijdens het garen in de BBQ, ik draai ze niet meer om zo krijg je een krokant vel.
 

Veen

Stoker
 
 
 
Berichten
274
Ewald zei:
Ziet er goed uit, hoe was de smaak?
Ik zie dat jij de kippenpoten gedraaid hebt, tegenwoordig laat ik de kippen met het vel naar boven liggen tijdens het garen in de BBQ, ik draai ze niet meer om zo krijg je een krokant vel.

Ik heb ze eerst direct boven de grill voorzien van een kleurtje, en daarna in de schaal gelegd. Op het laatste moment terug boven de kolen om ze nog verder te voorzien van een krokant velletje.
Smaak vond ik niet heel bijzonder.
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.756
Veen zei:
Ewald zei:
Ziet er goed uit, hoe was de smaak?
Ik zie dat jij de kippenpoten gedraaid hebt, tegenwoordig laat ik de kippen met het vel naar boven liggen tijdens het garen in de BBQ, ik draai ze niet meer om zo krijg je een krokant vel.
Smaak vond ik niet heel bijzonder.

Dan heb je iets verkeerd gedaan.
Sowieso het recept niet gevolgd
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.756
verbeterpunten aangebracht in het recept, zie startpost
 
Bovenaan Onderaan