BasBQ
Beef en Steak

Kip gorgonzola

 
 

Teddo

Pitmaster
Berichten
523
Hey Pittmasters,

De hitte is weer een beetje uit de lucht en vandaag en daarom een mooi moment om de barbecue weer te ontsteken.

Vandaag stap twee met de offset smoker, de complete maaltijd of beukenhout gerookt.

Vandaag met het oog op temperatuurbeheersing de offset rustiger gestart. Twee kleine aanmaakblokjes in de asla en een paar blokjes hout erop. Een mooie start, geleidelijk oplopend naar de 130 graden. Tijdens de sessie het hout zeer spaarzaam aangevuld, tot een redelijke stabiele temp op het rooster van 175 graden Celsius bereikt was.

Echt een verschil met de kamado,...in de keuken en in de tuin een heerlijke zoetige geur van het beukenhout.

Met het oog op de zomerse temperaturen kan natuurlijk een frisse ijsberg salade met olijven, feta kaas en ui niet ontbreken.

Als warm bijrecht Parijse aardappeltjes. Deze zijn in een geperforeerde BBQ pan in de verticale rookkolom gezet.

Op zich een leuk idee. Maar ongeschild niet de meest handige combinatie met een geperforeerde BBQ pan. Aardappeltjes waren gaar en hadden een zoetige rooksmaak van het beukenhout. Echter omdat ze al geschild waren en niet in een nat/vettig badje dreven, is de buitenkant een droog velletje geworden. Niet ideaal, wel een goed leermoment. Verder merk je dat de temp in de verticale kolom best aan de hoge kant is, bij een horizontale roostertemp van 175 graden. Iets om in gedachten te houden.

Als hoofdgerecht hadden we in de gaarkeukens van huize jachtfestijn het volgende bedacht; kip gorgonzola.

Kipfilets schoonmaken (peesjes, vliesjes etc even wegsnijden) en vervolgens vanaf de platte zijkant als een enveloppe insnijden. Niet doorsnijden en ook de uiteinden dichthouden, zodat er een enveloppe ontstaat.

Vervolgens de filet opvullen met plakjes gorgonzola kaas en daarna de filet rubben met je favoriete rub. Wij gebruiken hiervoor een Russische kruidenrub voor kip.

Daarna de filets met ontbijtspek omwikkelen en met de open enveloppe zijde naar boven op het rooster zetten.

Op de offset hebben de filets een beetje naar het midden neergezet.

Als groente hebben we suikermais genomen. De ma?skolven blijven in het blad maar de kleine draadjes worden verwijderd. De ma?s even 5-10 minuten voorkoken en vervolgens rijkelijk met kruidenboter en zeezout bedekken en strak in alu folie inwikkelen.

De ingepakte ma?skolven zijn aan het begin van rooster geplaatst nabij de vuurhaard.

Vervolgens kon het grote wachten beginnen en was het alleen de draadloze digitale dome thermometer in de gaten houden. Tijdens de sessie 1 blokje hout erin gelegd om de temperatuur in stand te houden.
Geur van het hout is geweldig. De smaak ook, en wederom geen enkel spoor van teveel aan rook of iets dergelijks.

Werken met de offset is op geen enkele manier met de kamado te vergelijken. Daarom is deze combinatie ook zo leuk. Je maakt een bewuste keuze welke BBQ wordt ingezet op de dag. Het ??n doet dit en het ander dat. Mooi mooi.

image_zpsf0ab7584.jpg


image_zps46254083.jpg


image_zpsd9654c03.jpg


image_zps1634d322.jpg


image_zps430d23e6.jpg


image_zps737cb885.jpg


image_zps973d9378.jpg


 
Lijkt me heel lekker!
 
Lekkere sessie met de offsetter. Heerlijk ook om zoveel werkruimte te hebben. Net of je drie BBQ's tegelijk tot je beschikking hebt.
Die kip ziet er trouwens schandalig lekker uit!
 
Geweldig Teddo, mooi dat je zoveel plezier hebt van je off-set.
 
Maf h?, dat als je dit soort dingen leest je gelijk al gaat denken waar de nieuwe offset geplaatst moet gaan worden in de tuin!!

Mooie sessie Teddo, en wat heb jij toch met die gele saus!! ::) ;)
 
MarBQ zei:
Maf h?, dat als je dit soort dingen leest je gelijk al gaat denken waar de nieuwe offset geplaatst moet gaan worden in de tuin!!

Mooie sessie Teddo, en wat heb jij toch met die gele saus!! ::) ;)

Ik denk dat het moet passen bij je persoonlijke visie omtrent koken. Een houtgestookte offset is op geen enkele manier te vergelijken met de kamado en de Weber kogels. Hierbij absoluut niet zeggend dat het ??n beter is dan het andere. Het is totaal anders.

Vanuit m'n ervaringen in Kazachstan en Kirgizi?, waar ik onder wisselende omstandigheden op hout heb gebarbecued, waren we opzoek nog een overeenkomstige ervaring.

De kamado is een droom,...je legt er een paar kg vlees op en na een uur of wat ga je eens kijken of het al klaar is.

De offset is werken. Lastig te combineren als je ook nog met visite bezig bent of aan de andere kant van het huis nog werkzaamheden hebt. Echter het proces en resultaat is uniek.

Vlees van een houtksool gestookte kamado of een briketten gestookte Weber kogel zal bij eenzelfde pittmaster op het bord een weinig opvallend verschil maken. Volgens mij helemaal geen zelfs.

Een offset zou daarom een hele bewuste keuze moeten zijn, waarbij vooraf duidelijk voor ogen wat je wilt en waarom. Er zijn namelijk verschillende soorten offsets (kwaliteitverschillen nog even daargelaten). De ??n heeft namelijk weer andere mogelijkheden dan de ander. Ook zijn er specifieke houtskool of briketten offsets. Deze worden dan weer om geheel andere redenen gekozen (ruimte bijvoorbeeld).

Om deze reden hebben we dan ook een experimentele offset gekocht. Op deze manier kunnen we op ons gemak kijken aan welke aannames en verwachtingen worden voldaan, welke aanvullende of customized wensen er zijn om dan uiteindelijk de voor ons ideale houtgestookte offset aan te schaffen. Mocht het experiment mislukken en de praktijk onvoldoende aan de verwachtingen voldoet, is er op deze manier niets noemenswaardig verloren.

Een Weber kogel of een kamado is zo aan te schaffen. Een (houtgestookte) offset daarentegen zou het best wel overwogen aangeschaft dienen te worden.

Een neven voordeel (als je een kamado gewend bent) is de ernorme beschikbare rooster ruimte met ieder zijn eigen temperatuurzone en tevens een kleinschalig direct gedeelte

Daarbij nog een ander belangrijk aandachtspunt. Het hout. Wonend in het landelijk buitengebied in Fryslan, waarbij menig boerderij met houtkachels bezaait is, is het verkrijgen van gedroogd beuken- en eikenhout een eitje. Met een tractor wordt hier jaarlijks 5 m3 op het erf gestort. Daarbij is hier voldoende ruimte om het hout op te slaan.

Wanneer je in een woonwijk in het stedelijk gebied woont, kan de verkrijgbaarheid van hout niet alleen lastiger zijn, maar daarbij ook de opslag ervan. Er zijn online webshops die beukenhout leveren tbv de barbecue. Denk dan aan 2 m voor 280 euro.

Een offset op houtskool of briketten heeft mijn inziens geen enkele meerwaarde op een wsm, Weber kogel of UDS, dan alleen het rooster oppervlak. In dat geval zou het voor huis tuin en keuken gebruiken een dure maar weinig zinvolle investering zijn.

Daarbij is een offset smoker geen apparaat dat je zomaar even in de schuur zet. Dat betekent dat frequent schuren en schilderen een hobby dient te zijn.

De visie in de gaarkeukens van huize jachtfestijn is houtgestookt met een koud/lauw rookoptie. Vandaar de keuze, na vele bierviltjes vol getekend te hebben met UDS, wsm, cinder block etc constructies, voor de experimentele offset.

Daarbij zou het ook nog kunnen zijn, dat deze offset als model gaat dienen voor een cinder Block smoker omdat beide systemen procesmatig gelijkwaardig zijn.
 
Terug
Bovenaan Onderaan