- Berichten
- 262
Toch ook maar eens een bbq ervaring delen in plaats van alleen maar meelezen. Afgelopen week een geimproviseerd spit gemaakt, en zaterdag getest met een simpel voorgekruid kippetje van de jumbo. wilde toch eerst kijken of het een beetje zou werken voordat ik er teveel moeite voor ging doen.
Eerst een vuurtje gestookt in de stookplaats. Ondertussen wat briketten erbij gaan gooien. Dacht dat dit net zo makkelijk zou zijn als de brikettenstarter, en zeker zo leuk
Ondertussen wel de schoorsteen in de gaten houden om te kijken of ik niet de hele buurt in de rook zet, want de buren zaten natuurlijk ook buiten met dit mooie weer. Dat is soms wel lastig, als je niet flink doorstookt kan het wel eens roken en die wil wel eens naar beneden slaan. Gelukkig voor de buren stoken we niet veel, en hebben we hier ook afspraken over gemaakt. Op deze foto is geen rook te zien
Ondertussen het kippetje voorbereid. Ik heb een draadstang M10 (die ik nog had liggen) gebruikt als spit. Hier voor de zekerheid maar wat alluminiumfolie omheengedraaid. Ik had helaas geen pinnen waarmee je het vlees normaal vastzet, dus maar even creatief geweest met was slagerstouw. Uiteindelijk bleef het kippetje zo prima zitten.
Toen kon hij erop. Zelfgemaakte standaard om het draadeind in te hangen, achter in de stookton een gat geboord voor het ander eind. Schroefmachientje erop, en tairepje om ervoor te zorgen dat hij langzaam blijft draaien.
Zoals je ziet heb ik hier wat alluminium bakjes in het midden gezet om een soort indirecte zone te cre?ren. Dat liep niet helemaal lekker omdat het alluminium wat begon te smelten ofzo, er bleef niet veel van over. Een tijdje geprobeerd zonder bakjes, dus direct. dat ging ook niet lekker omdat het druppelende vet alsnog behoorlijk wat rook veroorzaakte.
Iets beter de briketten aan de kant geschoven en nieuwe bakjes gebruikt om toch weer indirect te proberen.
Aan het einde nog even handmatig wat dichter bij de briketten gehouden om er nog een wat knapperiger en bruiner korstje aan te krijgen.
En toen ik voor het eerst bedacht eens de temperatuur te controleren met mijn onlangs aangeschafte thermapen bleek die in de poten precies goed te zijn. Hierdoor wel de borst iets te gaar, maargoed, ik had een heerlijk kippetje.
Zo, een heel verhaal met heel wat foto's verder. Ik vond het erg leuk om te doen, en ik vond het ook verrassend goed gaan. Ik had namelijk geen idee van de temperatuur en hoe lang het zou moeten duren. De volgende keer zal ik de kip er andersom aan zetten, zodat de poten aan de achterzijde (waar het denk ik iets warmer is) zitten. Hopelijk zijn de filets en de poten dan ongeveer tegelijk klaar.
Eerst een vuurtje gestookt in de stookplaats. Ondertussen wat briketten erbij gaan gooien. Dacht dat dit net zo makkelijk zou zijn als de brikettenstarter, en zeker zo leuk


Ondertussen wel de schoorsteen in de gaten houden om te kijken of ik niet de hele buurt in de rook zet, want de buren zaten natuurlijk ook buiten met dit mooie weer. Dat is soms wel lastig, als je niet flink doorstookt kan het wel eens roken en die wil wel eens naar beneden slaan. Gelukkig voor de buren stoken we niet veel, en hebben we hier ook afspraken over gemaakt. Op deze foto is geen rook te zien


Ondertussen het kippetje voorbereid. Ik heb een draadstang M10 (die ik nog had liggen) gebruikt als spit. Hier voor de zekerheid maar wat alluminiumfolie omheengedraaid. Ik had helaas geen pinnen waarmee je het vlees normaal vastzet, dus maar even creatief geweest met was slagerstouw. Uiteindelijk bleef het kippetje zo prima zitten.

Toen kon hij erop. Zelfgemaakte standaard om het draadeind in te hangen, achter in de stookton een gat geboord voor het ander eind. Schroefmachientje erop, en tairepje om ervoor te zorgen dat hij langzaam blijft draaien.

Zoals je ziet heb ik hier wat alluminium bakjes in het midden gezet om een soort indirecte zone te cre?ren. Dat liep niet helemaal lekker omdat het alluminium wat begon te smelten ofzo, er bleef niet veel van over. Een tijdje geprobeerd zonder bakjes, dus direct. dat ging ook niet lekker omdat het druppelende vet alsnog behoorlijk wat rook veroorzaakte.

Iets beter de briketten aan de kant geschoven en nieuwe bakjes gebruikt om toch weer indirect te proberen.

Aan het einde nog even handmatig wat dichter bij de briketten gehouden om er nog een wat knapperiger en bruiner korstje aan te krijgen.

En toen ik voor het eerst bedacht eens de temperatuur te controleren met mijn onlangs aangeschafte thermapen bleek die in de poten precies goed te zijn. Hierdoor wel de borst iets te gaar, maargoed, ik had een heerlijk kippetje.

Zo, een heel verhaal met heel wat foto's verder. Ik vond het erg leuk om te doen, en ik vond het ook verrassend goed gaan. Ik had namelijk geen idee van de temperatuur en hoe lang het zou moeten duren. De volgende keer zal ik de kip er andersom aan zetten, zodat de poten aan de achterzijde (waar het denk ik iets warmer is) zitten. Hopelijk zijn de filets en de poten dan ongeveer tegelijk klaar.