- Berichten
- 695
Hoi hoi..
Nou traditioneel gezien is het weer tijd voor een kerst ham. En sjonge jonge wat een werk weer..
.
Dit was ons knorrie..schoon 3,4 kilo aan de haak.
Hier moesten we een natte pekel voor maken.. bestaande uit.
4 liter water 400 gram zout waarvan 35 gram per kilo vlees..en de rest aangevuld met keuken zout. 200 gram suiker..pekel kruiden, ui en knoflook.
Hammetje ontdaan van de huid..en klaar voor het badje..
Nu komt de crux..dit was een flinke jongen..dus geen zipp zakjes in dit voormaat.. ook geen pan die groot genoeg is.
Nu had ik van werk een foodgrade zak mee genomen die normaal voor kruiden gebruik word.. ham er in..pekel er in..en alles kwam er aan de onderkant weer uit.
Potdikke..snel op zoek naar wat anders . We kwamen uit een stevige tas van de aldi.. ham er in..pekel er in en hup..pekel weer er uit. Gelukkig het grootste gedeelte nog op kunnen vangen..en alles in een grijze kliko zak gedaan ( ik was bang dat er een chemisch smaakje zou komen dus vandaar dat dit niet mijn 1e keus was.)
Nou alles in de zak en in de koelkast.
De dag er na..alles omgedraaid..om de dag daarna tot de conclusie te komen dat dit geen water dichte knoop bleek te zijn..en gedeelte van de pekel in de lek bak lag.
Nou gelukkig zat er nog genoeg in. Dus hier mee de resterende dagen uit kunnen zitten tot 4 dagen pekel totaal.
Op de 5e dag mocht knor uit de zak. 3 over in bad gedaan om het zout en kruiden af te spoelen. En vervolgens 24 uur in de koelkast om op te drogen.
Nu was het moment daar.
Om 13.30 was ome joe warm. Knorrie hadden we voorzien van een klein rub laagje voor de kleur.
Om nog even aan te geven wat de omvang was..houd Mevr.derksen haar hand er naast.
Zie hier de foto van een gerubte knor..op de joe met een chunk kers..en diverse wisky vaten chunks.
Na een krappe 3 uurtjes zag die er zo uit.
(Word vervolgd op pagina 2)
Nou traditioneel gezien is het weer tijd voor een kerst ham. En sjonge jonge wat een werk weer..

Dit was ons knorrie..schoon 3,4 kilo aan de haak.
Hier moesten we een natte pekel voor maken.. bestaande uit.
4 liter water 400 gram zout waarvan 35 gram per kilo vlees..en de rest aangevuld met keuken zout. 200 gram suiker..pekel kruiden, ui en knoflook.
Hammetje ontdaan van de huid..en klaar voor het badje..
Nu komt de crux..dit was een flinke jongen..dus geen zipp zakjes in dit voormaat.. ook geen pan die groot genoeg is.
Nu had ik van werk een foodgrade zak mee genomen die normaal voor kruiden gebruik word.. ham er in..pekel er in..en alles kwam er aan de onderkant weer uit.
Potdikke..snel op zoek naar wat anders . We kwamen uit een stevige tas van de aldi.. ham er in..pekel er in en hup..pekel weer er uit. Gelukkig het grootste gedeelte nog op kunnen vangen..en alles in een grijze kliko zak gedaan ( ik was bang dat er een chemisch smaakje zou komen dus vandaar dat dit niet mijn 1e keus was.)
Nou alles in de zak en in de koelkast.
De dag er na..alles omgedraaid..om de dag daarna tot de conclusie te komen dat dit geen water dichte knoop bleek te zijn..en gedeelte van de pekel in de lek bak lag.
Nou gelukkig zat er nog genoeg in. Dus hier mee de resterende dagen uit kunnen zitten tot 4 dagen pekel totaal.
Op de 5e dag mocht knor uit de zak. 3 over in bad gedaan om het zout en kruiden af te spoelen. En vervolgens 24 uur in de koelkast om op te drogen.
Nu was het moment daar.
Om 13.30 was ome joe warm. Knorrie hadden we voorzien van een klein rub laagje voor de kleur.
Om nog even aan te geven wat de omvang was..houd Mevr.derksen haar hand er naast.
Zie hier de foto van een gerubte knor..op de joe met een chunk kers..en diverse wisky vaten chunks.
Na een krappe 3 uurtjes zag die er zo uit.
(Word vervolgd op pagina 2)
Laatst bewerkt: