Beef en Steak

Kamadogroentje stelt zich voor

Jay-Jay

Tondelzoeker
Berichten
4
Hallo genootschap, ik zal me eerst even netjes voorstellen. Ik ben Jeroen en woon in het zuidoosten van Nederland. Gisteren mijn eerste kamado (de Masterbuilt) binnen gekregen. Nu vooral op zoek naar heel veel informatie. Ik had voorheen een Weber waarop we in de zomermaanden regelmatig een normale BBQ mee klaar maakte maar nooit echt low en slow of culinair. Afgelopen zomer bij een collega wel het een en ander (ABT, spareribs en Beer can chicken) klaar gemaakt waardoor mijn interesse werd gewekt. Toen ik regelmatig wat filmpjes op youtube zat te kijken werd mijn vriendin ook enthousiast en besloten we er gewoon een te kopen. Hebben dus nog heel veel te leren en hier is veel informatie vandaan te halen.

Heb al meteen wat kleine vraagjes. Volgens mij heb ik het hier al ergens gelezen maar zag dat vaak geadviseerd wordt om de eerste keer de Kamado gewoon zonder iets er op warm te maken. Op deze manier leer je de temperatuur te controleren en brand je de lijmresten weg. Is dat laatste een fabel of ook op waarheid berust?
Ook zit er een luik in het rooster op de kamado, dit lijkt me om extra kolen toe te voegen maar dit is toch niet mogelijk als de heatschild er in zit of wel?
En vooralsnog als laatste, ben van plan hem zondag in gebruik te nemen met wat plukbrood, moink balls en beer can chicken. Zijn dit een beetje gerechten om mee te beginnen of kiezen jullie juist vaak voor low en slow gerechten?

Alvast bedankt voor de informatie die al op dit forum staat, er is genoeg te lezen.
 
Hoi Jay-Jay wat leuk dat je je hebt aangemeld, ik heb ook een masterbuilt.

Inbranden hoeft niet, de gerechten die jij wilt gaan maken vereisen niet een mega hoge temperatuur dus dat kan zeker!
Het luikje is idd om kolen of rookhout toe te voegen, dit kan inderdaad niet met het hitteschild erop.
 
welkom Jeroen ! door veel hier te lezen en te leren en vooral veel te bbq-en ben jij in no-time geen kamadogroentje meer maar kamado-master !
heel veel plezier hier !
 
Hallo Jeroen,

Ik heb de q ook sinds kort, het eerste gerecht wat ik heb gemaakt waren de Moinkballs, geweldig lekker en simpel te bereiden. Ik heb de kamado enkele dagen eerder een uurtje of 2 op 200 graden laten branden en ben hierna wat gaan oefenen met de temperatuurbeheersing. misschien ook iets om gewoon eens te doen en dan wat te proberen. Ik denk dat dat luikje wat je bedoelt is om rookhout toe te voegen? heb zelf geen Masterbuilt. Succes en geniet ervan!
 
Welkom
 
Welkom bij het genootschap

Wel plezier met jullie aanwinst
Kippetje op een blikkie?
 
Welkom! kippetje Maken lijkt me ideaal. Niet te laag, niet te hoog. En als je iets fout zit kan die daar ook wel tegen. Veel plezier met je kamado
 
Waar is de tijd gebleven van speklappen voor het inwijden van een bbq?
 
welkom hier
je eerste run zou ik meteen iets op het rooster leggen zoals je zelf aangeeft. Zonde toch om te stoken zonder dat er iets lekkers vanaf komt?
hele kip (als je die op een blikje maakt verdien je meteen een stickertje :cool: ) moinkballs of een lekker stuk (zelf) gemarineerd buikspek van een kilootje of zo zijn daarvoor ideaal. kost niet veel en je bent er minimaal een 1-1.5 uur mee bezig en het kan ook nog eens wat hebben mocht de temperatuur uitschieten. En gewoon een lekkere gekruide gehaktbal is ook heel lekker en goed te doen.
Wat wel heeeel belangrijk is, is een kerntemperatuurmeter want hoe weet je anders of je kip, spek, e.d. gaar is of juist overdone is??????
succes
 
Welkom hier. En goede keuze, een Masterbuilt 😉
 
Bedankt voor alle welkom reacties :)

Ik heb besloten de MB gisteren nog niet aan te zetten om in te branden maar dat vandaag gewoon meteen met een gerecht te doen. Ik heb een kerntemperatuurmeter in bezit(lag met kerst onder de boom) dus dat moet goed komen.

Vraag me nog wel af of het voor een groentje een beetje makkelijk te doen is om mijn MB van ongeveer 200 graden voor het plukbrood af te laten koelen naar 120 graden voor de Moink balls. Ik snap dat de schuiven dan wat dichter moeten maar weet niet hoelang het duurt voordat hij zover afkoelt. De kip gaat natuurlijk op een blikje. Ben benieuwd hoe het allemaal gaat zijn, vooral de temperatuur beheersing. Ik laat het weten.
 
Bedankt voor alle welkom reacties :)

Ik heb besloten de MB gisteren nog niet aan te zetten om in te branden maar dat vandaag gewoon meteen met een gerecht te doen. Ik heb een kerntemperatuurmeter in bezit(lag met kerst onder de boom) dus dat moet goed komen.

Vraag me nog wel af of het voor een groentje een beetje makkelijk te doen is om mijn MB van ongeveer 200 graden voor het plukbrood af te laten koelen naar 120 graden voor de Moink balls. Ik snap dat de schuiven dan wat dichter moeten maar weet niet hoelang het duurt voordat hij zover afkoelt. De kip gaat natuurlijk op een blikje. Ben benieuwd hoe het allemaal gaat zijn, vooral de temperatuur beheersing. Ik laat het weten.
Succes en veel plezier vandaag!
 
Bedankt voor alle welkom reacties :)

Ik heb besloten de MB gisteren nog niet aan te zetten om in te branden maar dat vandaag gewoon meteen met een gerecht te doen. Ik heb een kerntemperatuurmeter in bezit(lag met kerst onder de boom) dus dat moet goed komen.

Vraag me nog wel af of het voor een groentje een beetje makkelijk te doen is om mijn MB van ongeveer 200 graden voor het plukbrood af te laten koelen naar 120 graden voor de Moink balls. Ik snap dat de schuiven dan wat dichter moeten maar weet niet hoelang het duurt voordat hij zover afkoelt. De kip gaat natuurlijk op een blikje. Ben benieuwd hoe het allemaal gaat zijn, vooral de temperatuur beheersing. Ik laat het weten.
Het is te doen het duurt alleen wel eventjes.
 
Terug
Bovenaan Onderaan