Dag allemaal,
In een reply op mijn welkomstrondje sprak ik over Jamaicaanse kip-rum spiesen.
Ik heb ze ooit eens voor 40 man gemaakt op een verjaardag en ze keren sindsdien
regelmatig terug.
Sander72 was daar wel nieuwsgierig naar dus bij deze deel ik hem met jullie.
Ingredi?nten:
Voorbereiding:
Als je houten spiesen of sat?prikkers hebt laat je deze een uur weken onder water.
Een lege drinkfles met de dop er op werkt meestal wel gemakkelijk.
Vlees en marinade:
Snij de kippendijfilet in stukjes van ongeveer 2,5cm. en leg ze in een schaal.
Voeg het sap en de geraspte schil samen met de rum, rietsuiker en de koekkruiden
(naar smaak) toe. Meng dit alles goed door elkaar zodat alle blokjes goed bedekt zijn.
Hou wat marinade over voor later om ze te bestrijken tijdens het grillen.
Laat dit minstens een halve dag afgedekt in de koelkast staan.
Mango:
Snij met een mes de mango in twee stukken, volg de vorm van de pit, daar kom je
toch niet doorheen. Nu kun je de twee helften van elkaar draaien.
Lukt dit niet, dan is je mango nog niet helemaal rijp en is dit een flink gevecht.
Echt erg is dit niet want de mango wordt vanzelf zacht op de bbq.
Snij in de schil de blokjes uit en laat daarbij de schil heel. Maak ze niet te klein.
Druk nu de schil binnenstebuiten, nu kun je de blokjes er zo van af snijden.
Rijgen:
Nu komt een mooi karwei, het rijgen, rijg de blokjes kip en mango om en om aan
de spiesen, begin en eindig met een stukje kip.
Bewaar de marinade, die hebben je straks nog nodig.
BBQ-Time!
Nu mag de fik er in!
Zorg dat je vuur niet te heet is, je roostert de spiesen boven 'middelmatig'
hete kolen. Draai de spiesen regelmatig en bestrijk ze regelmatig met de
overgebleven marinade.
Na 6 ? 10 minuten zijn ze klaar.
Check of ze gaar zijn en eet smakelijk!
P.s. wil je ze klaarmaken voor je kleintjes of mag je geen alcohol?
Ik heb ze destijds ook met kokosmelk en wat extra rietsuiker gemaakt en ook
die waren zo op.
In een reply op mijn welkomstrondje sprak ik over Jamaicaanse kip-rum spiesen.
Ik heb ze ooit eens voor 40 man gemaakt op een verjaardag en ze keren sindsdien
regelmatig terug.

Sander72 was daar wel nieuwsgierig naar dus bij deze deel ik hem met jullie.

Ingredi?nten:
- 700 gram kippendijfilet
- 2 mango's
- 2 limoenen
- 4 eetlepels donkere rum of kokosmelk
- 2 eetlepel rietsuikers
- 2 ? 4 theelepels koekkruiden (op smaak)
- spiesen of sat?priikkers

Voorbereiding:
Als je houten spiesen of sat?prikkers hebt laat je deze een uur weken onder water.
Een lege drinkfles met de dop er op werkt meestal wel gemakkelijk.
Vlees en marinade:
Snij de kippendijfilet in stukjes van ongeveer 2,5cm. en leg ze in een schaal.
Voeg het sap en de geraspte schil samen met de rum, rietsuiker en de koekkruiden
(naar smaak) toe. Meng dit alles goed door elkaar zodat alle blokjes goed bedekt zijn.
Hou wat marinade over voor later om ze te bestrijken tijdens het grillen.
Laat dit minstens een halve dag afgedekt in de koelkast staan.

Mango:
Snij met een mes de mango in twee stukken, volg de vorm van de pit, daar kom je
toch niet doorheen. Nu kun je de twee helften van elkaar draaien.
Lukt dit niet, dan is je mango nog niet helemaal rijp en is dit een flink gevecht.
Echt erg is dit niet want de mango wordt vanzelf zacht op de bbq.
Snij in de schil de blokjes uit en laat daarbij de schil heel. Maak ze niet te klein.
Druk nu de schil binnenstebuiten, nu kun je de blokjes er zo van af snijden.


Rijgen:
Nu komt een mooi karwei, het rijgen, rijg de blokjes kip en mango om en om aan
de spiesen, begin en eindig met een stukje kip.
Bewaar de marinade, die hebben je straks nog nodig.

BBQ-Time!
Nu mag de fik er in!
Zorg dat je vuur niet te heet is, je roostert de spiesen boven 'middelmatig'
hete kolen. Draai de spiesen regelmatig en bestrijk ze regelmatig met de
overgebleven marinade.
Na 6 ? 10 minuten zijn ze klaar.
Check of ze gaar zijn en eet smakelijk!


P.s. wil je ze klaarmaken voor je kleintjes of mag je geen alcohol?
Ik heb ze destijds ook met kokosmelk en wat extra rietsuiker gemaakt en ook
die waren zo op.
