- Berichten
- 890
Hoi Bbq genoten
Deze worsten stonden al lange tijd op mijn verlanglijstje om eens te gaan maken. Alleen door tijd gebrek is het er nooit van gekomen. Tot deze week, Ik had er al veel over gelezen op het forum en werd eigenijk alleen maar nieuwsgieriger om er zelf eens mee aan de slag te gaan, ik heb zelf pas een keer in mijn leven een worst gemaakt, of in ieder geval
een poging gedaan om een Jalapeño Cheddar worst te maken
Het maken ervan was leuk destijds, alleen waren die krengen veel te zout en niet te hachelen toen ze van de bbq kwamen. Dus dit werd mijn 2e poging om eens een worst te maken en wat kun je dan beter maken dan een Jalapeño Cheddar Kipgrilworst ? Het was in ieder geval een leuke culinaire ervaring met een versassend lekker resultaat.
Ik ben voor het maken van de Jalapeño Cheddar Kipgrillworst uit gegaan van het recept van Ewald ( https://www.bbqgenootschap.nl/threads/worst-jalapeño-cheddar-kipgrillworst.32910/ )
Afgelopen week alle ingrediënten gekocht en donderdag aan de slag gegaan om het worstendeeg te maken zodat de Jalapeño Cheddar kipgrilworst een nacht konden uithangen in de koelkast om
ze vervolgens de dag erna af te grillen.
Woensdag avond alles van de gehaktmolen wat koud moest in de vriezer gelegd,
zodat ik daar donderdag geen omkijken meer na had en ze gelijk uit de vriezer kon pakken voor gebruik.
Dag 1: Donderdag ochtend gelijk begonnen met het snijden van de rode cheddar kaas en de Jalapeño pepers, dit terug in de koeling gezet en de kippendeijen in stukjes gesneden, dit mocht nu voor uurtje in de diepvries.
Na een uurtje de kippendeijen uit de vriezer gehaald en de kippendeijen door de gehakt molen gehaald met een 5 mm plaat erop.
Na het maken van het kippendeijen gehakt de kruiden en het colorozozout toegevoegd samen met het water en dit alles in een mixer gedaan waarna ik er het 5 minuten heb laten mixen.
Na 5 minuten mixen heb ik de cheddar en Jalapeño toegevoegd en dit nog even laten mee mixen.
Na iets meer dan 5 minuten zag het worstendeeg er zo uit:
Lekker plakkerig en precies zoals het moest zijn.
Vervolgens heb ik de vulbus uit de diepvries gepakt en ben ik de worsten gaan afvullen.
Deze konden nu mooi een nachtje in de koelkast uithangen. Ik had 5 grote worsten van 22 cm en een kleintje.
En nu kwam het leuke de zooi opruimen en de keuken ontsmetten van al die kippen troep. Ik
Was zo slim geweest om mijn kitchenaid aan te zetten toen de deeg haak nog omhoog stond, met als resultaat dat de muur en het plafond onder zat De leidinggevende was gelukkig met me
Dag 2 van het Jalapeño Cheddar Kipgrillworst project.
Ik heb de worsten uit de koeling gehaald en deze vervolgens souvide gegaard en gepasteuriseerd volgens recept en vervolgens terug gekoeld in ijswater.
toen ze waren afgekoeld de kunstdarm erom uitgehaald en ze door de kip kruiden gerold.
Helaas gooide op dat moment het heerlijke Hollandse weer roet in het eten en kwam het met de bakken uit de lucht ( ik had de bbq al aanstaan en mooi afgeregeld op 200 c direct / indirect.
Na dik 30 minuten regen kon ik eindelijk aan de slag met het afgrillen van de kipgrilworst.
Het ging op één begeven moment best hard toen ik ze aan afgrillen was, waardoor de worsten bijna aanbranden. Ik hem ze er allemaal direct op de bbq gehad om vervolgens de bbq om te bouwen naar indirect waar ze nog even hebben op gelegen.
En nu begon het lange wachten ( dat is best lastig voor mij ) dat ze waren afgekoeld.
Beter was nog wachten tot de dag erna maar dat lukte toch echt niet helaas.
Het resultaat was een jummie Jalapeño Cheddar Kipgrillworst.
Ik ga dit zeker vaker maken want na dit geproefd te hebben wil ik geen grilworst meer uit de winkel!
Dankjewel Ewald voor dit smakelijke recept en mijn nieuwsgierigheid naar worst maken is na dit culinaire avontuur weer helemaal aangewakkerd
Danke voor het lezen!
Groet,
Roy
Laatst bewerkt: