Afgelopen periode de bucket list aan het afvinken met gerechten die ik eens wil maken en proeven. Vorige keer een verslagje gemaakt van de Picanha (heerlijk!) nu had ik een enorme Iberico rib gekocht bij een online slager (stuk van 2kg).
Wilde hem hetzelfde bereiden als ik normaal de dik bevleesde ribben maak, gewoon de 3-2-1 methode. De gasten die ik over de vloer had, hadden het liefst 'fall of the bone' en geen bite. Dus heb ook echt de 3-2-1 aangehouden i.p.v. bijv. 2,5-1,5-0,5.
Bij het open maken viel me direct op dat het best een vettig stuk vlees was. Is dat normaal voor de Iberico? Geen idee, maar we gaan gewoon aan de slag. Een paar heftige stukken vet er toch maar afgehaald, vliesje verwijderd en in de rub gezet (beef en steak dust2dust all purpose rub). Vlees heeft een goede 2-3 uur in de koelkast met de rub gezeten.
Uiteindelijk met 3 stukjes kersen hout op de Weber gegooid. De weber met de minion methode ingedeeld. Kolenring onderin, een stuk of 6-7 hete weber briketten in het midden en de rest van de kolenring vullen met nieuwe briketten. Diffuser plate erop en je hele bbq is mooi een grote indirecte zone. Temperatuur geprobeerd op de 115-120 te houden. In de praktijk schoot hij wel eens door richting de 130, dan heb ik hem gecorrigeerd weer richting de 115.
Na 3 uur gerookt te hebben kon hij in de folie. Beetje roomboter, honing, bruine suiker en de ribs nog ff ingesmeerd met cola.
Laatste fase nog even aflakken met de Sweet Baby Rays BBQ saus (persoonlijk favoriet!)
Eindresultaat:
Nou om eerlijk te zijn viel het tegen! Ik weet niet of het komt door de enorme ribs die het waren (paste ook niet heel op de bbq, doormidden gedaan). Want er zat bot op plekken die ik niet gewend was tov de gewone ribs. Ook was er erg veel vet.
Tijdens het eten meerdere malen geïrriteerd aan het vet of aan weer een stuk bot dat ik tegenkwam. Ook vond ik het qua smaak niet anders dan de gewone dikbevleesde ribben die ik van de slager haal.
Voor mij was het een leuke, maar eenmalige ervaring voorlopig. Het was een stuk duurder dan de normale ribben, maar ik vond het persoonlijk niet de meerprijs waard. Ik ga gewoon weer terug naar de normale ribjes, die blijven verrukkelijk!
Wilde hem hetzelfde bereiden als ik normaal de dik bevleesde ribben maak, gewoon de 3-2-1 methode. De gasten die ik over de vloer had, hadden het liefst 'fall of the bone' en geen bite. Dus heb ook echt de 3-2-1 aangehouden i.p.v. bijv. 2,5-1,5-0,5.
Bij het open maken viel me direct op dat het best een vettig stuk vlees was. Is dat normaal voor de Iberico? Geen idee, maar we gaan gewoon aan de slag. Een paar heftige stukken vet er toch maar afgehaald, vliesje verwijderd en in de rub gezet (beef en steak dust2dust all purpose rub). Vlees heeft een goede 2-3 uur in de koelkast met de rub gezeten.
Uiteindelijk met 3 stukjes kersen hout op de Weber gegooid. De weber met de minion methode ingedeeld. Kolenring onderin, een stuk of 6-7 hete weber briketten in het midden en de rest van de kolenring vullen met nieuwe briketten. Diffuser plate erop en je hele bbq is mooi een grote indirecte zone. Temperatuur geprobeerd op de 115-120 te houden. In de praktijk schoot hij wel eens door richting de 130, dan heb ik hem gecorrigeerd weer richting de 115.
Na 3 uur gerookt te hebben kon hij in de folie. Beetje roomboter, honing, bruine suiker en de ribs nog ff ingesmeerd met cola.
Laatste fase nog even aflakken met de Sweet Baby Rays BBQ saus (persoonlijk favoriet!)
Eindresultaat:
Nou om eerlijk te zijn viel het tegen! Ik weet niet of het komt door de enorme ribs die het waren (paste ook niet heel op de bbq, doormidden gedaan). Want er zat bot op plekken die ik niet gewend was tov de gewone ribs. Ook was er erg veel vet.
Tijdens het eten meerdere malen geïrriteerd aan het vet of aan weer een stuk bot dat ik tegenkwam. Ook vond ik het qua smaak niet anders dan de gewone dikbevleesde ribben die ik van de slager haal.
Voor mij was het een leuke, maar eenmalige ervaring voorlopig. Het was een stuk duurder dan de normale ribben, maar ik vond het persoonlijk niet de meerprijs waard. Ik ga gewoon weer terug naar de normale ribjes, die blijven verrukkelijk!