Beef en Steak

Hitte van de plancha

 
 
 

Mark b

Stoker
Berichten
440
Waneer ik mijn smash burger op de plancha doe dan moet ik alles vreselijk snel doen want de plaat is bloedje heet.
Is er een manier om de temperatuur wat lager te houden?
 
In een van je eerder posts ligt je plancha op een gasbbq, wellicht dat je wat minder gas kunt geven?
 
Nog nooit een gas bbq gehad

Dan heb ik het verkeerd gezien.

IMG_8838.jpeg


Dacht dat het een gasser was.
 
Waneer ik mijn smash burger op de plancha doe dan moet ik alles vreselijk snel doen want de plaat is bloedje heet.
Dat is toch ook de bedoeling met een smashburger, loeiheet en supersnel (1 minuut per kant)?
Is er een manier om de temperatuur wat lager te houden?
Je moet dan wel oppassen dat het bedoelde effect, krokante kostje, niet overcooked van binnen (tenderness) verloren gaat.
Spelen met de hoeveelheid houtskool of de plancha iets hoger boven de kolen leggen lijken mij wat opties.
 
Ik probeer het vuur zoveel mogelijk echt onder mijn plancha te houden en de plancha zo neer te leggen dat je hem goed kan "benaderen".
Daarbij doe ik ook zoveel mogelijk de dome dicht om te voorkomen dat het vuur op de loop gaat.

Ik "interpreteer" je probleem dat je geen moeite hebt met de plancha maar vooral met de hitte die er langs gaat?


Zoals @Ewald zegt het is wel echt Hot&Fast. Ga je te laag dan is dat effect weg.
 
Ik probeer het vuur zoveel mogelijk echt onder mijn plancha te houden en de plancha zo neer te leggen dat je hem goed kan "benaderen".
Daarbij doe ik ook zoveel mogelijk de dome dicht om te voorkomen dat het vuur op de loop gaat.

Ik "interpreteer" je probleem dat je geen moeite hebt met de plancha maar vooral met de hitte die er langs gaat?


Zoals @Ewald zegt het is wel echt Hot&Fast. Ga je te laag dan is dat effect weg.
Het is echt binnen 20 sec dat het klaar is,valt bijna niet tegenop te rennen,snap dat t heet moet maar iets meer controle zou prettig zijn
 
Het is idd smashen, draaien en eraf ....
Bij de Weber E6 heb ik als voordeel dat ik een "koude zone" kan maken maar zeker als je voor een groter gezelschap bakt is het werken.
 
20 seconden klinkt wel erg kort.
Als je een infraroodthermometer hebt zou je kunnen kijken hoe heet hij wordt. Volgens mij is 200 graden wel genoeg.

De temperatuur kun je beperken door minder brandstof te doen, of andere brandstof. Briketten worden minder heet dan houtskool.
De luchttoevoer beperken is meestal lastig, omdat smashburgers zo snel gaan.
 
20 seconden klinkt wel erg kort.
Als je een infraroodthermometer hebt zou je kunnen kijken hoe heet hij wordt. Volgens mij is 200 graden wel genoeg.

De temperatuur kun je beperken door minder brandstof te doen, of andere brandstof. Briketten worden minder heet dan houtskool.
De luchttoevoer beperken is meestal lastig, omdat smashburgers zo snel gaan.
Als je de onderste schuif dicht(er) zet beperk je de trek van onder uit als je de dome veel open hebt.
Voor de hand liggend maar niet onbelangrijk. Dat scheelt echt.

Bij de Summit kan ik mijn kolen onder de plancha leggen. Bij een standaard ronde kamado is dat wel wat lastiger.

Eens met @Marq het hoeft geen inferno te worden.
Als ik voor het gezin smash burgers maak, 5 personen, doe ik tussen door de dome even dicht en laat de temperatuur wat zakken.
 
Gebruik je houtskool? Dan briketten nemen en als je die al gebruikt een mindere kwaliteit kiezen. Eén die minder heet brandt. Minder brandstof is ook een optie.
 
Ik denk data,le opties benoemd zijn.
 
Terug
Bovenaan Onderaan