H
Havazo
Gast
Recept voor ca. 32 worstebroodjes (met een rooksmaak)
Brooddeeg:
? 400 ml melk (kamertemperatuur ca. 20 graden)
? 1,5 zakje gedroogde gist (11 gram)
? 10 gr suiker
? 50 gr margarine (mag natuurlijk ook roomboter zijn) Ruim van te voren uit de koelkast halen.
? 750 gr patentbloem (bij voorkeur gezeefd)
15 gr zout
Worst:
? 1 kg gehakt half om half
? 1,5 EL (30 gr) Allround BBQ-rub (ik gebruik mijn ras el rub)
? 35-40 gr paneermeel (niet gekruid)
Laklaag:
? Geklutst ei.
Wil je normale worstenbroodjes maken vervang dan de rub voor 20gr gehaktkruiden (variant waar zout in zit) en ca. 10 gr zwarte peper).
Maak de bbq klaar om low en slow te gaan koken ( 90-100 graden)
Ondertussen kan je het deeg vast maken.
Los de suiker op in de lauwe melk en voeg daar de gist aan toe. Laat dit even werken (ca. 15 min).
Doe vervolgens alle ingredi?nten in een keukenmachine op 100gr bloem na en mix het geheel met de deeghaken. Voeg tijdens het mixen de laatste 100 gr bloem geleidelijk toe en mix net zo lang tot een mooi egaal deeg ontstaat. (ca. 10 minuten)
Je kan dit ook met een handmixer doen.
Dek het deeg af met bijv. een handdoek en laat het deeg vervolgens 2 uur op een warme plaats rijzen.
Meng vervolgens alle ingredi?nten voor de worst goed door elkaar. Ik doe dat in de keukenmachine met de k-klopper. Draai er vervolgens worstjes van. Houdt 35 a 36 gr per worstje aan.
Leg de worstjes op de inmiddels opgewarmde bbq en laat de worstjes langzaam garen onder het genot van wat rookhout. Ik gebruik appelhout. ( duur 45 minuten, hier krijgt het broodje zijn rooksmaak) De temperatuur zal ergens tussen de 60 en 65 graden zitten. De definitieve garing krijgt de worst tijdens het afbakken. Laat vervolgens de worst afkoelen.
Als het deeg gerezen is maak dan kleine bolletjes. Hou hetzelfde gewicht aan als voor de worst. Laat vervolgens de bolletjes ca 15 min rusten onder folie. Na het rusten is het tijd om het deeg uit te rollen en de worstenbroodjes te vouwen. Zie foto?s.
Rol nu het worstebroodje in model.
Laat de samengestelde worstebroodjes nog een uur rusten onder folie.
Eindelijk. Tijd om af te bakken.
Lak de broodjes af met een geklutst ei en bak ze af op de bbq. Ik doe dat op een pizzasteen, maar een bakplaat kan ook.
250 gr. Ca 8-10 minuten. De kleur zegt voldoende.
Eet smakelijk.