- Berichten
- 7.239
Nu het buiten weer (wat) kouder wordt, kan de DO uit de kast!
Er lagen nog varkenskoontjes in de vriezer, hierbij een receptje gezocht en gevonden:
500 gr varkenskoontjes
1 el esdoorn siroop
1 tl mosterd
2 tl azijn
1 flesje donker bier (ik heb Leffe bruin gebruikt)
1 el roomboter
1 el (arachide)olie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 grote ui, fijngesneden
3 tomaten, fijngesneden
6 takjes tijm
eventueel wat bloem of zetmeel om de saus te binden, kan ook met oud brood.
Ik heb ook nog een fijngesneden pepertje toegevoegd, voor wat extra pit
Meng siroop, mosterd, azijn en 2 el bier tot een marinade. Bestrooi het vlees royaal met versgemalen zout en peper en leg het in een kom.
Masseer de marinade goed door en in de wangetjes. Dek de kom af met plastic folie en laat het vlees minimaal 3 uur (maar liever langer) marineren in de koelkast.
Neem het vlees een uur voor het bakken uit de koelkast.
Verhit de boter en de olie in de DO. Schroei het vlees rondom dicht tot het goudbruin wordt. Voeg de knoflook, ui en tomaat toe en bak 3-4 minuten mee.
Voeg de rest van het bier en de tijm toe.
Doe het deksel op de DO (ik heb de rand volgelegd met briketten) en laat het vlees lekker sudderen tot het uit elkaar valt.
Controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit en vul eventueel aan met kokend water.
Na ruim 2 uur stoven het vlees eruit gehaald en de saus gebonden met wat aardappelzetmeel, daarna het vlees er weer in:
Lekker met gekookte aardappelen!
Recept gevonden op http://keukengeheim.net/2013/11/13/recept-varkenswangetjes-bier-keukengeheim-kerst/, aangepast voor Dutch Oven
Laatst bewerkt door een moderator: