BasBQ
Beef en Steak

Gerookte makreel filet met dille creme (zomercursus Reitse 2011)

 
 
 
 

Frits

Administrator
Forumleiding
Berichten
20.006
reitsezomer11-8-500x375.jpg


Foto noskos.

Dit is ??n van de recepten van de zomer bbq cursus bij Reitse Spanninga 2011, restaurant 't Plein te Joure, Weber Grill Academy.

Ingredi?nten voor 8 personen:

- 8 makreel filets a  75 gram (met vel en graat verwijderd)
- ? venkel in dunne ringen gesneden op de groenteschaaf of 'Spirali'
- 200 gram Buls Blood (rode bieten salade)
- ? komkommer in dunne reepjes gesneden op de groenten schaaf
- 2 a 3 eetlepels Basis kruidendressing (zie recept basis dressing)
- 1 beker creme fraiche van 250 gram
- ? bosje verse dille
- 3 aardappels in zeer kleine blokjes
- peper en zout uit de molen


Basisdressing:

- 2 dl zonnebloem olie
- 1 dl azijn
- 2 eetlepels poedersuiker
- Zout en peper uit de molen
- 1 geschilde appel
- 1 fijngesneden ui
- Fijn gesneden groen van prei
- bosje basilicum
- ? bosje dille
- ? bosje rozemarijn
- ? bosje tijm
- ? bosje peterselie

Meng alle ingredienten met een staafmixer, daarna zeven door een fijne zeef, en bewaren in een poffertjes doseerfles.
Zet de datum op het flesje en de dressing is 3 weken houdbaar in de koelkast.

Bereiding:

Maak voorbereidingen als volgt:

Steek een ? volle starter aan met Weber briketten.

Zet 4 koffie kopjes snippers Hicory hout in water gedurende 1 uur

Vraag de visboer de kleine makreel filets geheel graatloos voor je te snijden. In het midden zit nog een paar vervelende graatjes en die moeten er wel uit! Laat het vel eraan zitten.

Doe weinig zout en peper op de filets en leg ze op een ingevet rooster van de smoker.

Maak van de creme fraiche en fijngesneden dille een saus: meng fijn gesneden dille door de creme fraiche en maak het op smaak met peper en zout.

Blancheer de zeer fijn gesneden aardappel blokjes kort en laat ze droog worden op een schone theedoek.
Doe Bertolli olijfolie in een koekenpan en laat deze heet worden.
Frituur de droge aardappel gedurende 10 minuten in de Bertoli olijfolie, Giet de olie met de aardappel op een zeef. Bewaar de afgekoelde aardappel crunch in een afgesloten bakje.
Meng de salade en doe de dressing op het laatste moment en doorheen met een beetje peper en zout.

Verdeel de briketten op de onderschaal van de smoker en plaats de rookring eromheen. Verdeel uitgelekt Hicory hout over de hete briketten.
Rook de makreel filets op 80?C 10 minuten in de smoker.

Verdeel de aangemaakte salade over de borden, doe er een creatieve streep dille creme bij en leg de lauwwarme makreel op de salade.

Maak het af met de krokante aardappel crunch.

Lekker Ite!!
 
Makreel is toch een van mijn favoriete visjes
Dus dit recept neem ik graag mee
Bedankt Frits
 
Terug
Bovenaan Onderaan