Beef en Steak

Genootschaps-workshop worst maken Vuur&Rook 30-01-2016

chckstrk zei:
Is er al iemand begonnen aan z'n droge worst? Ik heb het gevoel dat die al aardig de goede kant op gaat.

Volgens mij camiel...
 
Zaterdagmiddag heb ik er samen met bartjeq 1 aangesneden, maar ondanks de luchtvochtigheid van gemiddeld 72% in mijn kast, was de buitenkant ok?, maar de binnenkant was in verhouding zachter. (het leek goed te voelen)
Het heeft wel een beetje wat weg van een soort van case hardening.  :-O

Om deze reden heb ik er een paar gevacumeerd, en de rest laten hangen om verder te drogen, om te kijken hoe het verder gaat.

Mac
 
chckstrk zei:
Is er al iemand begonnen aan z'n droge worst? Ik heb het gevoel dat die al aardig de goede kant op gaat.

helaas pindakaas is die van mij in de vuilnis ton beland
 
maroc zei:
chckstrk zei:
Is er al iemand begonnen aan z'n droge worst? Ik heb het gevoel dat die al aardig de goede kant op gaat.

Volgens mij camiel...

Die worst is idd goed gelukt, wel wat hard ingedroogd, in 3 weken zo'n 47%  Smaak is helemaal goed. 1 van de 2 had hier en daar wat luchtpockets de 2de was vast van structuur en mooier rood. Denk dat vanavond het laatste restje soldaat wordt gemaakt.....
 
chckstrk zei:
maroc zei:
chckstrk zei:
Is er al iemand begonnen aan z'n droge worst? Ik heb het gevoel dat die al aardig de goede kant op gaat.

helaas pindakaas is die van mij in de vuilnis ton beland

Hey hoe dat zo?

Ik kreeg schimmel op de buitenkant en volgens de tips van de kenners deze proberen weg te poetsen en daar ging het vel van kapot

Beetje lompe actie van mijzelf :(
 
Camiel zei:
maroc zei:
Ik kreeg schimmel op de buitenkant en volgens de tips van de kenners deze proberen weg te poetsen en daar ging het vel van kapot

Beetje lompe actie van mijzelf :(

moet je ook niet met een staalborstel in de weer Marco ;)

:)) :)) :))
 
Die van mijn tot nu toe ??n keer afgenomen met water/azijn. Er zaten wat witte vlekjes op, niks wilds.

Ik ben vergeten het aanvangsgewicht te wegen, dus heb geen idee waar ze staan qua percentage gewichtsverlies, ze zijn nu 330 en 340 gram, wellicht dat iemand een indicatie kan geven van het startgewicht?  Wel zie ik nu een wat wittige sluit ontstaan over de gehele lengte van de worst. Zit ook weer een aantal plekjes pluis op, dat haal ik wel weer weg.

Ze voelen vrij hard aan, zijn ook aardig ingedroogd en eentje heeft een klein plekje waar de vel loslaat van de worst.

Ff foto maken:

NeluXy7.jpg


E5aSnOT.jpg
 
chckstrk zei:
Vandaag gegeten, dikke prima! Vel liet hier ook her en der los, maar geen twijfel gehad over het eten!


Post je morgen voor de zekerheid nog even een berichtje? Weten we zeker of het goed was........
 
chckstrk zei:
Tijdens de workshop hebben we varkensschouder gebruikt. Als ik dat nu wil kopen, is dat dat dan het zelfde als bovenpoot? Of mis ik dan een deel?

De bovenpoot gebruik je meestal voor eisbein.
 
Vandaag de droge worst van de workshop, die sinds 30-1-2016 in de garage hangt, aangesneden en geproeft. Vond het best wel spannend met de verhalen over schimmel, botulisme en zo. De worst smaakt prima, beetje vlak maar wel vettig en smaakvol. De worst is waarschijnlijk toch wat te hard gedroogd denk ik zo, het midden is nog zacht terwijl de buitenkant een stuk droger is.

Ik zie het een beetje als het beste van twee werelden  :).
De rest van de worst heb ik terug gehangen, zal ik morgen in de koelkast doen. De andere wordt laat ik nog wat langer drogen, gewoon om te kijken wat dat met het eindresultaat doet.
 
@Looney, de worsten welke uit mijn kast komen, voldoen aan jouw beschrijving. (volgens mij van iedereen als ik zo op de diverse media om mij heen kijk)

De worst is waarschijnlijk toch wat te hard gedroogd denk ik zo, het midden is nog zacht terwijl de buitenkant een stuk droger is.

Als je de mogelijk hebt om jouw worsten gevacumeerd een week of 2 weg te leggen, dan gaat het vocht zich herverdelen, en ziet het er niet alleen een stuk beter uit, maar het mondgevoel komt het ook ten goede.

Hieronder 1 van mijn worsten uit dezelfde batch als die van jou, maar dan na het drogen ook nog eens 2 weken in een vacuumzak te hebben gezeten.

25431270452_634f68cfd4.jpg


Mac
 
Terug
Bovenaan Onderaan