S
sjimmie
Gast
Mijn rook ervaring
S morgens halen we forel verst bij een forellen kweker.
Na het schoonmaken gaan de forellen 2 uur in een zoutbad van zeezout.
75 gram per liter water.
Vervolgens hang ik de forel in de wind, totdat hij droog aanvoelt, oppassen voor vliegen enz. , afhankelijk van de wind kan dat ook wel 2 uur duren.
Dan gaan de visjes in de oven, en laat de temperatuur ongeveer oplopen tot 90 graden, gedurende 15 minuten. Nu plaats ik zo n aluminium bakje met houtmot in de oven, en na 5 minuten begint deze mot te smeulen, met rookontwikkeling.
Ik zet de oven dan op ongeveer 50 graden en laat de vis dan nog ongeveer 30 a 40 minuten in een dichte oven roken.
Het is erg belangrijk dat de vis droog is voordat hij de oven in gaat, omdat anders de slijmhuid de rooksmaak niet goed kan opnemen.
Zeezout is grof, dus voordat de vis in het bad gaat, eerst goed oplossen.
In een enkel geval heb ik de vis een dag eerder in huis, maar dat proef je gelijk .
Je kunt kruiden toevoegen, maar dat is persoonlijk
Ik gebruik altijd beukenhout mot.
Het resultaat is een mooie donker kleurige goudgele, boterzachte forel, wat zo van de graad valt, waarvan de smaak in de buurt komt van gerookte paling.
Lekker serveren met Frietjes en salade
S morgens halen we forel verst bij een forellen kweker.
Na het schoonmaken gaan de forellen 2 uur in een zoutbad van zeezout.
75 gram per liter water.
Vervolgens hang ik de forel in de wind, totdat hij droog aanvoelt, oppassen voor vliegen enz. , afhankelijk van de wind kan dat ook wel 2 uur duren.
Dan gaan de visjes in de oven, en laat de temperatuur ongeveer oplopen tot 90 graden, gedurende 15 minuten. Nu plaats ik zo n aluminium bakje met houtmot in de oven, en na 5 minuten begint deze mot te smeulen, met rookontwikkeling.
Ik zet de oven dan op ongeveer 50 graden en laat de vis dan nog ongeveer 30 a 40 minuten in een dichte oven roken.
Het is erg belangrijk dat de vis droog is voordat hij de oven in gaat, omdat anders de slijmhuid de rooksmaak niet goed kan opnemen.
Zeezout is grof, dus voordat de vis in het bad gaat, eerst goed oplossen.
In een enkel geval heb ik de vis een dag eerder in huis, maar dat proef je gelijk .
Je kunt kruiden toevoegen, maar dat is persoonlijk
Ik gebruik altijd beukenhout mot.
Het resultaat is een mooie donker kleurige goudgele, boterzachte forel, wat zo van de graad valt, waarvan de smaak in de buurt komt van gerookte paling.
Lekker serveren met Frietjes en salade