- Berichten
- 7.295
Beste BBQ-Vrienden!
Sinds ik bijna vier jaar geleden het prachtige boek van Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek las, had ik een vreemd verlangen om een mooi recept daaruit te maken. Rillettes. Op zich niets mis mee, ware het niet dat die foto uit het boek dat bij dat recept hoorde echt wel even indruk maakte hier in Huize Foodporn. Met name mijn dochter gruwelde ervan. Die rillettes maak je namelijk heel lekker met vlees van de varkenskop.
En dat is best wel even een dingetje... dus schrik niet, daar gaan we!
Lekker het eitje aan bij een mooie stabiele 100?C kern, met lekker veel rookhout, ik gebruikte Zweedse kers van mijn zus.
Daar mocht toen de headliner het podium betreden:
Maar daar bleef het niet bij, er moest ook nog bacon gemaakt worden voor de fotowedstrijd!
Dus startertje met Ecobrasa aan voor de Webert.
En die heerlijke stukjes buikspek erop!
Ik had die gepekeld met Bourbon en Maple Syrup en wat zwarte peper naar recept van Ceriel.
Ook daar ging lekkere kersenrook overheen:
Mooie rookpluimpjes eruit:
Ik hield die ouwe trouwe Webert heerlijk op een mooie constante temperatuur, viel me alles mee!
Bij 78?C kerntemperatuur mochten die heerlijke rokerige rakkers eraf!
Alle-me-maggies wat is dat lekker zeg!
Het gaf een hele fijne sfeer in mijn tuin!
Close-up van die zalige smokey bacon... speciaal voor jullie:
Ondertussen gaarde de snuitjes al lekker op het eitje:
Ook die bleef heerlijk steady:
Ik vond het echt een fascinerend gezicht:
Na 6 uurtjes rook vond ik ze gaar genoeg...
Dus kon ik een dag later door met de tweede fase:
En lekker verder garen en smaak krijgen in een bouillon:
Op het ei maar nu zonder rook, lekker in de DO:
Natuurlijk dronk ik daar een heerlijke frisse Brugse Blonde bij. Met fruit. Het was warm!
Wat een voortreffelijk fris fruitig biertje! Met een hintje ananas dus!
Het werd al echt lekker... dit was ongeveer die iconische foto uit het boek, naar recept van Peter Bootsma:
Hij maakte dit receptje als 'ie zin had om een beetje te lamballen... nou dat was een fijn plan bleek!
Dit was de oogst van twee halve koppen:
Hele mooie vette vlokjes vlees, daar kon je dan met de juiste dressing echt iets heerlijks van maken:
Een dag later (ik had een lang weekend) kwamen de ouwe buurtjes eten en die hadden een paar jaartjes in Texas gezeten, ik wilde ze iets moois van toen laten herbeleven... het werd een ander stukje varken.
Een mooie procureur met Blues Hog rub, lekker langzaam aan op de WSM zonder inpakken voor 14 uurtjes in de rook.
Dat vraagt om een andere smakelijke rakker, mijn favoriete betaalbare IPA van Vedett. Aanrader!
Toen het vlees klaar was even rusten en mooi pullen maar:
Ik maakte er een mooie frisse (door cranberry, gecaramelliseerde pecan noten en gefermenteerde rode kool) coleslaw bij:
En dat samen op een broodje was Awesome!
Het waren 3 geweldige dagen, bedankt voor het kijken!
Sander
P.S. Vergeet niet te stemmen op je favoriete foto, en doe (een volgende keer) lekker mee!
Sinds ik bijna vier jaar geleden het prachtige boek van Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek las, had ik een vreemd verlangen om een mooi recept daaruit te maken. Rillettes. Op zich niets mis mee, ware het niet dat die foto uit het boek dat bij dat recept hoorde echt wel even indruk maakte hier in Huize Foodporn. Met name mijn dochter gruwelde ervan. Die rillettes maak je namelijk heel lekker met vlees van de varkenskop.
En dat is best wel even een dingetje... dus schrik niet, daar gaan we!

Lekker het eitje aan bij een mooie stabiele 100?C kern, met lekker veel rookhout, ik gebruikte Zweedse kers van mijn zus.
Daar mocht toen de headliner het podium betreden:

Maar daar bleef het niet bij, er moest ook nog bacon gemaakt worden voor de fotowedstrijd!

Dus startertje met Ecobrasa aan voor de Webert.
En die heerlijke stukjes buikspek erop!

Ik had die gepekeld met Bourbon en Maple Syrup en wat zwarte peper naar recept van Ceriel.
Ook daar ging lekkere kersenrook overheen:

Mooie rookpluimpjes eruit:

Ik hield die ouwe trouwe Webert heerlijk op een mooie constante temperatuur, viel me alles mee!

Bij 78?C kerntemperatuur mochten die heerlijke rokerige rakkers eraf!


Alle-me-maggies wat is dat lekker zeg!

Het gaf een hele fijne sfeer in mijn tuin!

Close-up van die zalige smokey bacon... speciaal voor jullie:

Ondertussen gaarde de snuitjes al lekker op het eitje:

Ook die bleef heerlijk steady:

Ik vond het echt een fascinerend gezicht:

Na 6 uurtjes rook vond ik ze gaar genoeg...

Dus kon ik een dag later door met de tweede fase:

En lekker verder garen en smaak krijgen in een bouillon:

Op het ei maar nu zonder rook, lekker in de DO:

Natuurlijk dronk ik daar een heerlijke frisse Brugse Blonde bij. Met fruit. Het was warm!

Wat een voortreffelijk fris fruitig biertje! Met een hintje ananas dus!
Het werd al echt lekker... dit was ongeveer die iconische foto uit het boek, naar recept van Peter Bootsma:

Hij maakte dit receptje als 'ie zin had om een beetje te lamballen... nou dat was een fijn plan bleek!
Dit was de oogst van twee halve koppen:

Hele mooie vette vlokjes vlees, daar kon je dan met de juiste dressing echt iets heerlijks van maken:

Een dag later (ik had een lang weekend) kwamen de ouwe buurtjes eten en die hadden een paar jaartjes in Texas gezeten, ik wilde ze iets moois van toen laten herbeleven... het werd een ander stukje varken.

Een mooie procureur met Blues Hog rub, lekker langzaam aan op de WSM zonder inpakken voor 14 uurtjes in de rook.
Dat vraagt om een andere smakelijke rakker, mijn favoriete betaalbare IPA van Vedett. Aanrader!

Toen het vlees klaar was even rusten en mooi pullen maar:

Ik maakte er een mooie frisse (door cranberry, gecaramelliseerde pecan noten en gefermenteerde rode kool) coleslaw bij:

En dat samen op een broodje was Awesome!

Het waren 3 geweldige dagen, bedankt voor het kijken!
Sander
P.S. Vergeet niet te stemmen op je favoriete foto, en doe (een volgende keer) lekker mee!