Smokin' Yuma
Stoker
- Berichten
- 370
Hoi Iedereen!
Noem mij maarScientizt Smokin' Yuma. Ik ben woonachtig in Veendam, zuidoost Groningen.
Ik vind het leuk om lekker buiten te koken, en ben dus ook al jarenlang een fanatiek barbecueër.
Maar nu ben ik eigenlijk wel toe aan een nieuwe uitdaging, en dat is een Taino Yuma XXL side smoker geworden.
Roken stond eigenlijk al heel lang op mijn bucketlist, en oorspronkelijk wilde ik zelf een side smoker gaan bouwen. Ik ben handig met staal, maar wat roken aangaat ben ik een absolute beginner, dus dat leek me uiteindelijk niet heel verstandig. Dus, dan toch liever maar een kant-en-klare. Ik heb voor een Taino Yuma XXL gekozen omdat deze 3,5mm plaatwerk heeft en zeker groot genoeg is voor thuis. De reviews zijn voor het grootste deel erg positief. Hij lijkt qua design en bouwwijze trouwens heel erg op de meer bekende Oklahoma Joe, alleen dan flink goedkoper.
Ik heb hem van de week in elkaar gezet, eigenlijk zonder problemen. De vuurkamer en de schoorsteen worden op de rookamer geschroefd, dus dat heb ik gelijk geseald met een hoge temperatuur vloeibare pakking. Ik heb ook nog even overwogen om gelijk een vetafloop met een emmertje onder de rookkamer te maken. Maar ik doe er voorlopig wel gewoon folie of een lekbak onder, om hem van binnn ook een beetje schoon te houden. Tot slot heb ik hem van binnen en buiten ook al opgepoetst met de vette lap, maar nog niet ingebrand.
Mijn eerste project staat voor morgen in de planning. 2 mooie stukken spek, elk van een kilo. De ene zonder huid, met peper, zout en knoflook. En de andere maak ik als Babi spek, met huid, en met o.a. 5 spice, knoflook, gerookte paprika, msg en zout om de huid uit te drogen. De laatste ga ik na het roken nog wel even afgrillen (crispy maken) in de keukengrill, want dat zie ik in de rookoven niet lukken. Ik ga het heel bescheiden aanpakken, eigenlijk redelijk fail safe, met briketten om de temperatuur wat makkelijker te beheersen, en af en toe een houtblokje erop voor de rook. Ik gebruik blokjes Eiken en Elzen, omdat ik die toevallig nog had. Ik wilde op aanraden van wat Youtubers enzo eigenlijk wat fruithout zoals appel of kersen proberen, maar dat lukt me voor morgen niet meer.
Dikkere alufolie en slagerspapier zijn besteld en onderweg. Verder heb ik ook gelijk 2 spritzflesjes van elk een liter besteld, eentje voor het spritzen en eentje voor olie, om de rookoven mee te onderhouden. En verder had ik net al een mooie draadloze thermometer binnen, dus die kan ik morgen ook alvast gaan uitproberen.
En zo gaat dit nieuwe avontuur beginnen
Zijn er meer mensen uit het Noorden?
Spreken jullie wel eens af met elkaar?
Ik ben eigenlijk de bbq-fanaat, mijn vrouw vind het allemaal wel leuk, maar is lang niet zo fanatiek. En de rest van de familie eigenlijk helemaal niet. Dus misschien is het leuk om tzt eens wat af te spreken met anderen.
Groetjes iedereen!
Noem mij maar
Ik vind het leuk om lekker buiten te koken, en ben dus ook al jarenlang een fanatiek barbecueër.
Maar nu ben ik eigenlijk wel toe aan een nieuwe uitdaging, en dat is een Taino Yuma XXL side smoker geworden.
Roken stond eigenlijk al heel lang op mijn bucketlist, en oorspronkelijk wilde ik zelf een side smoker gaan bouwen. Ik ben handig met staal, maar wat roken aangaat ben ik een absolute beginner, dus dat leek me uiteindelijk niet heel verstandig. Dus, dan toch liever maar een kant-en-klare. Ik heb voor een Taino Yuma XXL gekozen omdat deze 3,5mm plaatwerk heeft en zeker groot genoeg is voor thuis. De reviews zijn voor het grootste deel erg positief. Hij lijkt qua design en bouwwijze trouwens heel erg op de meer bekende Oklahoma Joe, alleen dan flink goedkoper.
Ik heb hem van de week in elkaar gezet, eigenlijk zonder problemen. De vuurkamer en de schoorsteen worden op de rookamer geschroefd, dus dat heb ik gelijk geseald met een hoge temperatuur vloeibare pakking. Ik heb ook nog even overwogen om gelijk een vetafloop met een emmertje onder de rookkamer te maken. Maar ik doe er voorlopig wel gewoon folie of een lekbak onder, om hem van binnn ook een beetje schoon te houden. Tot slot heb ik hem van binnen en buiten ook al opgepoetst met de vette lap, maar nog niet ingebrand.
Mijn eerste project staat voor morgen in de planning. 2 mooie stukken spek, elk van een kilo. De ene zonder huid, met peper, zout en knoflook. En de andere maak ik als Babi spek, met huid, en met o.a. 5 spice, knoflook, gerookte paprika, msg en zout om de huid uit te drogen. De laatste ga ik na het roken nog wel even afgrillen (crispy maken) in de keukengrill, want dat zie ik in de rookoven niet lukken. Ik ga het heel bescheiden aanpakken, eigenlijk redelijk fail safe, met briketten om de temperatuur wat makkelijker te beheersen, en af en toe een houtblokje erop voor de rook. Ik gebruik blokjes Eiken en Elzen, omdat ik die toevallig nog had. Ik wilde op aanraden van wat Youtubers enzo eigenlijk wat fruithout zoals appel of kersen proberen, maar dat lukt me voor morgen niet meer.
Dikkere alufolie en slagerspapier zijn besteld en onderweg. Verder heb ik ook gelijk 2 spritzflesjes van elk een liter besteld, eentje voor het spritzen en eentje voor olie, om de rookoven mee te onderhouden. En verder had ik net al een mooie draadloze thermometer binnen, dus die kan ik morgen ook alvast gaan uitproberen.
En zo gaat dit nieuwe avontuur beginnen

Zijn er meer mensen uit het Noorden?
Spreken jullie wel eens af met elkaar?
Ik ben eigenlijk de bbq-fanaat, mijn vrouw vind het allemaal wel leuk, maar is lang niet zo fanatiek. En de rest van de familie eigenlijk helemaal niet. Dus misschien is het leuk om tzt eens wat af te spreken met anderen.
Groetjes iedereen!
Laatst bewerkt: