- Berichten
- 28
Het is dan gebeurt, mijn eerste pulled pork! Zo veel gelezen, zo veel gegeten maar nog nooit zelf gemaakt. Nadat de vrouw aangaf zondag naar (mijn) schoonmoeder te gaan heb ik gezegd dat ik al plannen had. Thank god! 
Enfin, Vrijdag vlees gehaald want zaterdag was wat druk.
Vrijdagavond, het recept van (uiteraard) Noskos in de aanslag begonnen aan de procureur van 2600 gram.
In mijn enthousiasme vergeten een foto te maken toen de rub er op zat. Goed, zo leren we dit voor de volgende keer.
Vrijdag avond, rub er op, injectie erin en goed inpakken in vershoudfolie. Zaterdag een lange dag om uiteindelijk om 01:30 thuis te komen. Na een snelle tevreden blik in de koelkast snel naar bed. De wekker gaat immers om 07.00.
Helaas, 07.00 was toch net te vroeg, want die arme buren gaan anders wakker worden. Uiteindelijk 08.00 de wekker opnieuw en gelijk uit bed!
Snel alle spullen gepakt en naar buiten, de BBQ stond al te roepen om aandacht. Hier komt de uitleg van waarom dit een budget style PP is. Ikzelf hou van heel veel, behalve geld uitgeven. Ik heb dus een BBQ die niet direct geschikt is voor indirect BBQen, vooral vanwege de vele valse luchtgaten. Het dichtdraaien van de roosters heeft niet het effect dat de kolen uit gaan. Toch wat voorbereidingen genomen, namelijk met alufolie verschillende kieren dicht gezet. Elke kier is er 1, dus uiteindelijk scheelde dit al warmteverlies.
Starter aan, en wachten.
Recentelijk een ovenwekker bij de Blokker aangeschaft, hielp mij goed op weg. Ik las hier al ergens dat de dekselthermometer niet betrouwbaar is voor het bakken.
In plaats van logisch nadenken heb ik gelijk na het toepassen van de minion methode het vlees er op gedaan.
Ook enkele keren een rookbom met houtsnippers er op gedaan. Door het vele roken en de buren die net wakker waren toch de BBQ even verplaatst (ja, met vlees!) naar een ander hoekje van de tuin. Hierdoor konden de buren rustig wakker worden in de tuin zonder dat ze direct weggerookt zouden worden.
Al met al kwam ik er vrij snel achter dat de temperatuur te hoog was. De kern ging binnen het uur van 4 naar 38 graden. Mijn simpele Aliexpress thermometer met een bluetooth waar je meer tranen van krijgt dan het snijden van 4 uien terwijl je 20 centimeter boven de ui staat en in je ogen wrijft ging al best snel. Wel ontdekt dat de thermometer een app heeft MET schema van de temperatuur. Helaas is deze nadat je op KLAAR drukt (einde van het bereiken van de gewenste temp.) gelijk weg en dus nergens opgeslagen. Weer een les voor de volgende keer.
Eerste stap was de folie aan de voorkant weghalen, de kolendeur kon zodoende toch wat warmte kwijt. De temperatuur zakte snel en was beter onder controle te houden. Al met al daarna niet meer boven de 125 graden uit gekomen. In de toekomst toch maar een slimme meter overwegen.
Na 5 uur wachten en een kerntemperatuur van ongeveer 68 graden was het tijd voor de glaze. Deze nog 2 uur laten liggen en inmiddels was wel duidelijk dat we op het befaamde 'plateau' waren uitgekomen. 2 uur tijd van 68 naar 70 graden. Het was tijd om de boel in te pakken. Hier nog een vlugge foto voordat we gingen inpakken.
Ingepakt en wel en met een geel/bruin gerookte thermometer gingen we verder. De eindsprint. BBQ op 110 graden weten te houden en zo nu en dan een paar kooltjes erbij. Het leven valt niet mee op budget BBQ, je blijft maar bezig. Uiteindelijk begon de telefoon te piepen, 88 graden!
Uit de folie, in schone folie en de eindsaus maken. Ondertussen was het 17:50, we waren al 10 uur bezig. De vrouw verklaarde mij voor gek (die was inmiddels weer terug).
Net uit het jasje
Een foto VLAK voor het pullen, ik kon niet meer wachten
De opbrengst
en.... Om 19.08 was het dan eindelijk daar. Zelfgemaakte pulled pork!
Ik hou zelf niet van een zuurtje er op, dus die hebben we achterwegen gelaten. Vlees zelf was heerlijk! Helaas niet een simpele weekendbol van de AH maar een 'luxere' versie die behoorlijk zoete smaak had. Deze ging helaas wat overheersen waardoor het nog niet niet super was. Al met al genoten en was het een fijne ervaring. Overgebleven vlees ligt al in de vriezer, van de week gaat er wat mee naar het werk!
Niet om uit te delen uiteraard...

Enfin, Vrijdag vlees gehaald want zaterdag was wat druk.
Vrijdagavond, het recept van (uiteraard) Noskos in de aanslag begonnen aan de procureur van 2600 gram.


In mijn enthousiasme vergeten een foto te maken toen de rub er op zat. Goed, zo leren we dit voor de volgende keer.
Vrijdag avond, rub er op, injectie erin en goed inpakken in vershoudfolie. Zaterdag een lange dag om uiteindelijk om 01:30 thuis te komen. Na een snelle tevreden blik in de koelkast snel naar bed. De wekker gaat immers om 07.00.
Helaas, 07.00 was toch net te vroeg, want die arme buren gaan anders wakker worden. Uiteindelijk 08.00 de wekker opnieuw en gelijk uit bed!
Snel alle spullen gepakt en naar buiten, de BBQ stond al te roepen om aandacht. Hier komt de uitleg van waarom dit een budget style PP is. Ikzelf hou van heel veel, behalve geld uitgeven. Ik heb dus een BBQ die niet direct geschikt is voor indirect BBQen, vooral vanwege de vele valse luchtgaten. Het dichtdraaien van de roosters heeft niet het effect dat de kolen uit gaan. Toch wat voorbereidingen genomen, namelijk met alufolie verschillende kieren dicht gezet. Elke kier is er 1, dus uiteindelijk scheelde dit al warmteverlies.
Starter aan, en wachten.

Recentelijk een ovenwekker bij de Blokker aangeschaft, hielp mij goed op weg. Ik las hier al ergens dat de dekselthermometer niet betrouwbaar is voor het bakken.
In plaats van logisch nadenken heb ik gelijk na het toepassen van de minion methode het vlees er op gedaan.

Ook enkele keren een rookbom met houtsnippers er op gedaan. Door het vele roken en de buren die net wakker waren toch de BBQ even verplaatst (ja, met vlees!) naar een ander hoekje van de tuin. Hierdoor konden de buren rustig wakker worden in de tuin zonder dat ze direct weggerookt zouden worden.

Al met al kwam ik er vrij snel achter dat de temperatuur te hoog was. De kern ging binnen het uur van 4 naar 38 graden. Mijn simpele Aliexpress thermometer met een bluetooth waar je meer tranen van krijgt dan het snijden van 4 uien terwijl je 20 centimeter boven de ui staat en in je ogen wrijft ging al best snel. Wel ontdekt dat de thermometer een app heeft MET schema van de temperatuur. Helaas is deze nadat je op KLAAR drukt (einde van het bereiken van de gewenste temp.) gelijk weg en dus nergens opgeslagen. Weer een les voor de volgende keer.
Eerste stap was de folie aan de voorkant weghalen, de kolendeur kon zodoende toch wat warmte kwijt. De temperatuur zakte snel en was beter onder controle te houden. Al met al daarna niet meer boven de 125 graden uit gekomen. In de toekomst toch maar een slimme meter overwegen.
Na 5 uur wachten en een kerntemperatuur van ongeveer 68 graden was het tijd voor de glaze. Deze nog 2 uur laten liggen en inmiddels was wel duidelijk dat we op het befaamde 'plateau' waren uitgekomen. 2 uur tijd van 68 naar 70 graden. Het was tijd om de boel in te pakken. Hier nog een vlugge foto voordat we gingen inpakken.

Ingepakt en wel en met een geel/bruin gerookte thermometer gingen we verder. De eindsprint. BBQ op 110 graden weten te houden en zo nu en dan een paar kooltjes erbij. Het leven valt niet mee op budget BBQ, je blijft maar bezig. Uiteindelijk begon de telefoon te piepen, 88 graden!

Uit de folie, in schone folie en de eindsaus maken. Ondertussen was het 17:50, we waren al 10 uur bezig. De vrouw verklaarde mij voor gek (die was inmiddels weer terug).
Net uit het jasje

Een foto VLAK voor het pullen, ik kon niet meer wachten

De opbrengst

en.... Om 19.08 was het dan eindelijk daar. Zelfgemaakte pulled pork!

Ik hou zelf niet van een zuurtje er op, dus die hebben we achterwegen gelaten. Vlees zelf was heerlijk! Helaas niet een simpele weekendbol van de AH maar een 'luxere' versie die behoorlijk zoete smaak had. Deze ging helaas wat overheersen waardoor het nog niet niet super was. Al met al genoten en was het een fijne ervaring. Overgebleven vlees ligt al in de vriezer, van de week gaat er wat mee naar het werk!

Niet om uit te delen uiteraard...
