- Berichten
- 49
Mijn grote wens was om een keer heerlijke spareribs te maken op mijn eigen bbq. De eerste echte test was vorige week.
Ik had bij de slager drie ribben gehaald. Omdat het nogal veel was en ik ze nog nooit gemaakt had heb ik 1 rib ingevroren, voor het geval het zou mislukken
De rub is de piggy mix uit Smokey Goodness, het boek wat me uiteindelijk heeft doen besluiten om zo'n bbq te kopen.
De rub had ik al van tevoren gemaakt.
Op vrijdagavond enthousiast begonnen om de spareribs te ontvliezen. Veel gelezen en gezien dat het lastig kan zijn maar met bepaalde trucjes moest het makkelijk lukken. Het was een groot drama.
Het vlies scheurde bij het minste of geringste, heb een kruiskop schroevendraaier, en bot mes, mijn vingers geprobeerd maar echt goed ging het niet.
Na drie kwartier frustratie was ik er wel klaar mee en had ik het gevoel dat ik ze al verpest had.
Toch maar goed ingerubt en in de folie gepakt, op hoop van zegen voor morgen.
Ik had de bbq om twaalf uur stabiel op 110 graden, en was van plan het volgens de 3-2-1 methode te maken.
De ribben drie uur in de kamado gehad, temperatuur bleef stabiel op 110 graden.
Na 2,5 uur liep de temperatuur iets terug en kreeg ik het niet goed hoger. Mijn vermoeden was dat er as op het kolen rooster lag zodat er niet genoeg zuurstof bij de kolen komt.
Omdat ze er toch drie uur opgelegen hadden, in de folie gepakt met beetje basterdsuiker en scheutje appelsap. Omdat ik naar de kolen wilde kijken de oven op 110 graden gezet en ze de spareribs daar even laten wachten.
Het kolen rooster asvrij gemaakt en de kolen weer goed aan het gloeien gekregen met de onderste schuif open.
Ribben er weer op, temperatuur zat op ongeveer 135 graden.
Na twee uur ze uitgepakt en ze om de tien minuten met de Smokey Goodness bbq saus ingesmeerd. In totaal een half uurtje nog op de bbq gelegen en toen vond ik het wel welletjes.
Ze waren fan-tas-tisch! Gruwelijk van smaak en net niet fall of the bone.
Achteraf heel tevreden, maar voor een volgende lange sessie ben ik toch benieuwd of ik wat kan doen aan die temperatuur daling, en of ik toevallig moeilijk te ontvliezen spareribs had of ik iets anders had moeten doen.
Andere op- of aanmerkingen zijn ook welkom!
Verstuurd vanaf mijn MIX met Tapatalk
Ik had bij de slager drie ribben gehaald. Omdat het nogal veel was en ik ze nog nooit gemaakt had heb ik 1 rib ingevroren, voor het geval het zou mislukken

De rub is de piggy mix uit Smokey Goodness, het boek wat me uiteindelijk heeft doen besluiten om zo'n bbq te kopen.
De rub had ik al van tevoren gemaakt.
Op vrijdagavond enthousiast begonnen om de spareribs te ontvliezen. Veel gelezen en gezien dat het lastig kan zijn maar met bepaalde trucjes moest het makkelijk lukken. Het was een groot drama.
Het vlies scheurde bij het minste of geringste, heb een kruiskop schroevendraaier, en bot mes, mijn vingers geprobeerd maar echt goed ging het niet.
Na drie kwartier frustratie was ik er wel klaar mee en had ik het gevoel dat ik ze al verpest had.
Toch maar goed ingerubt en in de folie gepakt, op hoop van zegen voor morgen.
Ik had de bbq om twaalf uur stabiel op 110 graden, en was van plan het volgens de 3-2-1 methode te maken.
De ribben drie uur in de kamado gehad, temperatuur bleef stabiel op 110 graden.
Na 2,5 uur liep de temperatuur iets terug en kreeg ik het niet goed hoger. Mijn vermoeden was dat er as op het kolen rooster lag zodat er niet genoeg zuurstof bij de kolen komt.
Omdat ze er toch drie uur opgelegen hadden, in de folie gepakt met beetje basterdsuiker en scheutje appelsap. Omdat ik naar de kolen wilde kijken de oven op 110 graden gezet en ze de spareribs daar even laten wachten.
Het kolen rooster asvrij gemaakt en de kolen weer goed aan het gloeien gekregen met de onderste schuif open.
Ribben er weer op, temperatuur zat op ongeveer 135 graden.
Na twee uur ze uitgepakt en ze om de tien minuten met de Smokey Goodness bbq saus ingesmeerd. In totaal een half uurtje nog op de bbq gelegen en toen vond ik het wel welletjes.
Ze waren fan-tas-tisch! Gruwelijk van smaak en net niet fall of the bone.
Achteraf heel tevreden, maar voor een volgende lange sessie ben ik toch benieuwd of ik wat kan doen aan die temperatuur daling, en of ik toevallig moeilijk te ontvliezen spareribs had of ik iets anders had moeten doen.
Andere op- of aanmerkingen zijn ook welkom!









Verstuurd vanaf mijn MIX met Tapatalk