Petje
Sprokkelaar
- Berichten
- 39
Goedenavond iedereen,
Ik wilde wat oefenen met het op temperatuur houden van mijn groene kikkert. Dus vanochtend een beenham gekocht. In drieën gedeelt en 2 delen in de vriezer.
Besloten om het stuk van vandaag te bereiden volgens recept van @noskos.
De kikker aangestoken volgens de minion methode. Ik had nog houtskool van THM staan, wel kleine brokjes, daar heb ik straks nog een vraag over. Maargoed de wat grotere stukken in de brikettenstarter aangestoken en bij de rest gekieperd.
Schuiven open en wachten tot hij bijna op de 160 graden celcius zat. Hij bleef een tijdje hangen rond de 100, dus nog even met een heteluchtpistool wat aangewakkerd, en hij ging richting de 160.
Schuiven iets knijpen en het beenhammetje erop. Deze had ik nog voorzien van dry rub varken van Van Beekum.
De doe-het-zelf winkel op het dorp had geen chuncks van appelhout, dus maar snippers meegenomen en een handje in aluminiumfolie gedaan en gaatjes erin geprikt. En deze op de kolen gelegd.
De kikker begon tevreden te roken. Na een half uur was hij echter al wel weer uitgerookt.
Nog een thermometer in het hammetje gestoken en afwachten maar.
Toen ik na een kwartier weer checkte was de temperatuur alleen opgelopen tot bijna 200 graden. Dus de schuiven een eind dicht maar ik kreeg hem niet meer echt lager dan 180.
Sneller dan verwacht zat het hammetje dan ook aan de 65 graden kern. Nog een paar keer kort achter elkaar afgelakt tussendoor. Hammetje eraf en 10 minuten laten rusten onder aluminiumfolie. En daar was ie dan:
In plakjes gesneden en geserveerd met hasselback aardappels en honing mosterd saus.
Viel me niks tegen voor een eerste keer. Zie er al weer naar uit om de andere twee hammetjes te gaan bereiden.
Wat ik me afvroeg: Hebben de kleine brokjes houtskool invloed op hoe goed je de ketel op temperatuur kan houden? Ik wil als deze houtskool op is overstappen op ecobrasa briketten, is dit ook weer anders te regelen of valt dat mee?
En hoe kan ik voortaan voorkomen dat de temperatuur zo doorschiet? Eerder knijpen? Ik heb trouwens wel de dometemperatuur aangehouden. Moet nog investeren in een thermometer voor op het rooster.
Dank voor het lezen en fijne dag nog iedereen!
Ik wilde wat oefenen met het op temperatuur houden van mijn groene kikkert. Dus vanochtend een beenham gekocht. In drieën gedeelt en 2 delen in de vriezer.
Besloten om het stuk van vandaag te bereiden volgens recept van @noskos.
De kikker aangestoken volgens de minion methode. Ik had nog houtskool van THM staan, wel kleine brokjes, daar heb ik straks nog een vraag over. Maargoed de wat grotere stukken in de brikettenstarter aangestoken en bij de rest gekieperd.
Schuiven open en wachten tot hij bijna op de 160 graden celcius zat. Hij bleef een tijdje hangen rond de 100, dus nog even met een heteluchtpistool wat aangewakkerd, en hij ging richting de 160.
Schuiven iets knijpen en het beenhammetje erop. Deze had ik nog voorzien van dry rub varken van Van Beekum.
De doe-het-zelf winkel op het dorp had geen chuncks van appelhout, dus maar snippers meegenomen en een handje in aluminiumfolie gedaan en gaatjes erin geprikt. En deze op de kolen gelegd.
De kikker begon tevreden te roken. Na een half uur was hij echter al wel weer uitgerookt.
Nog een thermometer in het hammetje gestoken en afwachten maar.
Toen ik na een kwartier weer checkte was de temperatuur alleen opgelopen tot bijna 200 graden. Dus de schuiven een eind dicht maar ik kreeg hem niet meer echt lager dan 180.
Sneller dan verwacht zat het hammetje dan ook aan de 65 graden kern. Nog een paar keer kort achter elkaar afgelakt tussendoor. Hammetje eraf en 10 minuten laten rusten onder aluminiumfolie. En daar was ie dan:
In plakjes gesneden en geserveerd met hasselback aardappels en honing mosterd saus.
Viel me niks tegen voor een eerste keer. Zie er al weer naar uit om de andere twee hammetjes te gaan bereiden.
Wat ik me afvroeg: Hebben de kleine brokjes houtskool invloed op hoe goed je de ketel op temperatuur kan houden? Ik wil als deze houtskool op is overstappen op ecobrasa briketten, is dit ook weer anders te regelen of valt dat mee?
En hoe kan ik voortaan voorkomen dat de temperatuur zo doorschiet? Eerder knijpen? Ik heb trouwens wel de dometemperatuur aangehouden. Moet nog investeren in een thermometer voor op het rooster.
Dank voor het lezen en fijne dag nog iedereen!
Laatst bewerkt: