- Berichten
- 512
Door wat omstandigheden heb ik de laatste weken wat minder achter de bbq of zelfs maar in de keuken gestaan, maar dit weekend mocht de guru weer vlammen.
Als eerste een lekkere snack voor de nazomer/begin herfst periode waarin we nu dan toch echt zitten.. man, ik wil terug naar de zomer..
En als tweede een herfstig soepje.
Eendenbout met een sinaasappel/gember glaze
Lekker kluiven op de zaterdag avond. why not.
Een tweetal eendenbouten in de pan. Al voordat de guru helemaal op temperatuur is, leg ik het vlees er op. Op die manier kan het vet langzaam wegsmelten en is de korst straks lekker krokant.
De bouten heb ik simpel gekruid met zout en peper.
De pan staat boven het directe deel van de bbq, welke ik opstook tot 200 graden.
als het vet mooi weggesmolten is en het een mooie knapperige korst geeft, draai ik de bouten om en schoei ze ook aan de onderkant even dicht.
De bbq bouw ik om naar indirecte hitte. Daarna laat ik de bouten doorgaren tot 74 graden kerntemperatuur.
Terwijl dat aan staat maak ik op het fornuis de glaze:
sap van 1 verse sinaasappel
2 eetlepels verse gember geraspt
2 eetlepels honing
1 eetlepel sojasaus (pearl river bridge in dit geval)
1 theelepel zest van de sinaasappel
1 eetlepel rode miso pasta
dit suddert even tot het wat ingedikt is, daarna kan het met een kwastje op de bouten.
Ik heb de bouten drie keer ingesmeerd voor de temperatuur 74 graden was, dit gaf een heerlijk laagje.
De rest van de glaze serveer je als saus onder de eendenbout. lekker!
De volgende dag was het herfst. of nou ja, eigenlijk heb ik de twee recepten direct na elkaar gemaakt, want hij was toch warm
Pompoensoep met miso
1 flespompoen
1 bol knoflook
De knoflook heb ik ingepakt in folie met wat zout, peper en olie
Deze knoflook en de pompoen gingen direct op de kolen in de bbq. cavemanstyle!
Na ongeveer 30 minuten was de knoflook wel zacht en na een uur de pompoen.
Die was ook flink verschroeid aan de buitenkant, maar ik was toch niet van plan de schil te eten.
De volgende ochtend was de pompoen afgekoeld. Ik heb m door midden gesneden en het zachte er uit gelepeld.
Dat ging samen met de bol knoflook (even uitknijpen) in de blender, samen met ongeveer een liter groenteboullion, 2 eetlepels miso (ik had alleen nog rode staan, dus die) zout en peper naar smaak.
Een heerlijk herfstig soepje is het resultaat, waarbij de gegrilde pompoen echt een extra dimensie geeft over een gewoon gegaarde pompoen, vond ik. De miso geeft een heerlijke diepe smaak aan het geheel.
Ik roerde bij het serveren wat room door de soep en strooide er een handjevol getoaste pittenmix overheen.
Eet smakelijk!
Als eerste een lekkere snack voor de nazomer/begin herfst periode waarin we nu dan toch echt zitten.. man, ik wil terug naar de zomer..
En als tweede een herfstig soepje.
Eendenbout met een sinaasappel/gember glaze
Lekker kluiven op de zaterdag avond. why not.
Een tweetal eendenbouten in de pan. Al voordat de guru helemaal op temperatuur is, leg ik het vlees er op. Op die manier kan het vet langzaam wegsmelten en is de korst straks lekker krokant.
De bouten heb ik simpel gekruid met zout en peper.
De pan staat boven het directe deel van de bbq, welke ik opstook tot 200 graden.
als het vet mooi weggesmolten is en het een mooie knapperige korst geeft, draai ik de bouten om en schoei ze ook aan de onderkant even dicht.

De bbq bouw ik om naar indirecte hitte. Daarna laat ik de bouten doorgaren tot 74 graden kerntemperatuur.
Terwijl dat aan staat maak ik op het fornuis de glaze:
sap van 1 verse sinaasappel
2 eetlepels verse gember geraspt
2 eetlepels honing
1 eetlepel sojasaus (pearl river bridge in dit geval)
1 theelepel zest van de sinaasappel
1 eetlepel rode miso pasta

dit suddert even tot het wat ingedikt is, daarna kan het met een kwastje op de bouten.
Ik heb de bouten drie keer ingesmeerd voor de temperatuur 74 graden was, dit gaf een heerlijk laagje.
De rest van de glaze serveer je als saus onder de eendenbout. lekker!

De volgende dag was het herfst. of nou ja, eigenlijk heb ik de twee recepten direct na elkaar gemaakt, want hij was toch warm

Pompoensoep met miso
1 flespompoen
1 bol knoflook
De knoflook heb ik ingepakt in folie met wat zout, peper en olie
Deze knoflook en de pompoen gingen direct op de kolen in de bbq. cavemanstyle!


Na ongeveer 30 minuten was de knoflook wel zacht en na een uur de pompoen.
Die was ook flink verschroeid aan de buitenkant, maar ik was toch niet van plan de schil te eten.

De volgende ochtend was de pompoen afgekoeld. Ik heb m door midden gesneden en het zachte er uit gelepeld.
Dat ging samen met de bol knoflook (even uitknijpen) in de blender, samen met ongeveer een liter groenteboullion, 2 eetlepels miso (ik had alleen nog rode staan, dus die) zout en peper naar smaak.

Een heerlijk herfstig soepje is het resultaat, waarbij de gegrilde pompoen echt een extra dimensie geeft over een gewoon gegaarde pompoen, vond ik. De miso geeft een heerlijke diepe smaak aan het geheel.
Ik roerde bij het serveren wat room door de soep en strooide er een handjevol getoaste pittenmix overheen.
Eet smakelijk!

Laatst bewerkt: