BasBQ
Beef en Steak

Echte oliebollen!

theun2969

Kooltjesharker
Berichten
147
AMBACHTELIJKE OLIEBOLLEN

Dit is een oud Hollands bakkers recept van de meest lekkere oliebol die u ooit heeft gegeten.
Deel ze uit aan familie en al uw vrienden en u wordt gevraagd de oliebollen voortaan voor ze te bakken!

Gebruik een nieuwe grote wasteil of emmer om het beslag te maken.
Het recept is voor circa 50-60 stuks oliebollen.
Het deeg-temperatuur op circa 26 ? C houden.
De olie-temperatuur tot circa 170 ? C verwarmen.

Samenstelling:

Beslag A:
1000 gram patentbloem
1 liter melk
50 gram verse gist (koop dit bij de bakker)
30 gram citroenrasp (Dr. Oetker)
20 gram zout
40 gram vanillesuiker

Beslag B:
2 dl. water
100 gram boter
150 gram patentbloem
2 dl. eieren

Eventueel potpourri:
750 gram krenten en rozijnen.
3 eetlepels citroenrasp (Dr. Oetker)

De krenten en rozijnen in warm water wellen tot ze gezwollen zijn, laten uitlekken en drogen.
Mengen ze met de citroenrasp.

Verwerking beslag A:

Van de ingredi?nten A een slap beslag maken.
Verwarm de melk tot hand warm.
Los de gist op in een klein beetje van de melk.
Doe de citroenrasp en het zout in de rest van de melk.

Meng alle ingredi?nten bij elkaar tot een glad, slap beslag.
Laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats onder een vochtige theedoek tot een dubbele hoeveelheid rijzen.

Tijdens het rijzen het soezen-beslag maken.

Verwerking beslag B (soezen-beslag):
De eieren moeten op kamer temperatuur zijn.
De boter en het zout in kokend water oplossen.
Wanneer het water opnieuw kookt de bloem er in een keer toevoegen.

Roeren tot er een samenhangt beslag ontstaat. (het lijkt eerst te mislukken, maar blijf doorroeren het komt goed!)
De pan van het vuur halen en laat het beslag afkoelen.
Daarna ??n voor ??n de eieren erdoor roeren, het tweede ei er pas bijvoegen als het eerste ei door het beslag is opgenomen, enz enz.

Beslag B door het gerezen beslag A roeren (daarna eventueel de potpourri )
Het samengestelde beslag opnieuw tot het dubbele hoeveelheid laten rijzen.

Verwarm de zonnebloem olie tot 170?C.
Schep met een natte ijs-knijper bolletjes beslag in de olie.
De oliebollen zullen flink rijzen, doe daarom niet teveel bollen in ??n keer in de olie.
Als de bol halverwege de baktijd niet uit zichzelf draait, moet je dit zelf doen.
Bak de oliebol goud-bruin.
De oliebollen laten uitlekken op keukenpapier.

Warm en bestoven met poedersuiker zijn ze het lekkerst.


EET SMAKELIJK!!!

sam0523u.jpg


sam0530z.jpg


sam0525o.jpg


sam0539e.jpg

 
Bedankt voor het delen van dit recept.
 
Theun bedankt voor het delen, ooit komt de dag dat ik zelf oliebollen ga bakken en dan gebruik ik dit recept!
 
Mooi recept.
Maar waarom die foto van de afvalbakken erbij :-/
 
Ah ik zie het al ik moet schuiven :blush:
 
Bert zei:
Mooi recept.
Maar waarom die foto van de afvalbakken erbij :-/
Mafketel! Je moet over die foto schuiven, dan komt Theun in beeld, haha! Het is een grote foto of zo, en hij staat helemaal rechts. Ik lach hard!
 
Behalve de twee friteuses op 1 verlengsnoer, ziet het er super uit!
Heb voor dit jaar even het gemak van Koopmans gekozen, maar deze ga ik zeker een keer proberen!
 
Terug
Bovenaan Onderaan