Beef en Steak

Dutch oven gietijzer / braadpan van gietijzer met emaille

 

Anna

Tondelzoeker
Berichten
11
Beste forum leden,

Ik ben mijn bbq gereedschap aan het uitbreiden omdat het gewoon leuk/lekker is om te doen natuurlijk!

Nu ben ik me aan het oriënteren op een dutch oven van gietijzer,
Nu kwam ik ook gietijzeren braadpannen tegen met een emaille laag wat als voordeel heeft dat ze gewoon in de vaatwasser kunnen. Deze pannen zie ik niet veel voorkomen op het forum.

Nu is mij vraag: zijn er nadelen die ik niet zie aan de braadpannen met emaille laag? Bijvoorbeeld in het gebruiksgemak. En welke maat pan (inhoud) raden jullie aan ben van plan heb vooral te gebruiken voor stoofvlees en gerechten waarbij dit gebruikt wordt.

Alvast bedankt,
Anna
 
Vaatwasser is sowieso uit den boze bij Gietijzer, een ge-emailleerde pan kan wel maar wordt door de fabrikanten afgeraden.
Mijn messen gaan ook niet in de vaatwasser, die was ik ook met de hand net als messen zijn mijn pannen mijn gereedschap dat ik koester.
Ik ben net volledig overgestapt van gewoon gietijzer (ge-seasoned) naar ge-emailleerde pannen van STAUB.
Voordeel van Ge-seasoned gietijzer is dat ze minder kwetsbaar zijn voor stoten dan ge-emailleerd, nadeel is dat je ze eerst goed moet inbranden (seasonen) en je moet oppassen met zure voedingsmiddelen zoals tomaat in je pan, want dat vindt je Patina laagje (seasoning) niet fijn.
Dat is ook de hoofdreden dat ik ben overgestapt naar ge-emailleerd. Voor de anti aanbak heb ik niet zoveel verschil gemerkt tot nu toe, beiden werken uitstekend (mits je je gewone gietijzer pan goed ge-seasoned hebt. Een ge-emailleerde pan is wel gevoeliger voor thermo shocks, dus niet van pisheet direct onder de koude kraan zetten.
Een ge-seasonde gietijzer pan mag je niet met afwasmiddel wassen alleen met heet water, bij een ge-emailleerde pan mag dit wel.
En de looks natuurlijk, een STAUB ziet er gewoon schitterend uit, het oog wil ook wat. Een genot om mee te werken.
 
  • Leuk
Waarderingen: Anna
Waar ik soms wel tegen aanloop bij mijn niet geëmailleerde (en dus geseasonde) pan, is dat de seasoning bij wat hogere temperaturen (±230°C) gaat roken. Dit is eigenlijk nooit een probleem als je hem in de bbq gebruikt, maar als ik er een brood in wil bakken in de oven binnen is dat geen goed idee weet ik nu uit ervaring. Dus doen we dat ook gewoon buiten op de kamado :)

Wat betreft je vraag over de maat zou ik zeggen: kies zeker niet te klein.
Ik heb zelf een pan van 3.8L en dat is voldoende voor 4 personen, maar een enkel keer mis ik wel een beetje ruimte.
 
  • Leuk
Waarderingen: Anna
Ik gebruik binnen geemailleerde ketels. Deze blijven ook binnen
Op de Q diverse ketels, zowel geseanend als geemaillleerd, van div afmetingen.
Advies om te starten, een ketel van 2,5 en eentje avn rond de 3,5 ltr.
En ja, een ketel van Staub of Le Creuset is mooi, maar afh van je budget zijn er zeker anderr goede ketels te koop.
Let er wel op dat er metalen knoppen en hadvaten op zitten.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Anna
Gietijzer NOOIT in de vaatwasser, met of zonder emaille.

Ik gebruik mijn gietijzeren pannen al jaren (30 ofzo). Ik heb een rode van de Appie (gekocht dat ik student was, 24 øcm, groot genoeg voor 4 personen) en een Le Creuset ( 28 øcm, ivm dat ik 4 hongerige kinderen heb 😅 en de rode pan te klein werd). De Le Creuset past niet altijd goed op het fornuis samen met andere pannen. De rode is een echte dutch oven, daar kan ik op de deksel ook kolen (of ijsblokjes leggen, dat kan met de deksel van de Le Creuset niet. Bij aankoop bedenken wat je wil en hoe je de pan wil gebruiken. Let ook op de knop van het deksel, die is soms van plastic of ander materiaal wat niet in de oven/bbq kan.


Op de achtergrond mij rode pan en de butterchicken zit in de Le Creuset pan. Hier kun je ook goed het verschil in deksel zien.

IMG-20241013-WA0011.jpg
Le creuset braadpan.jpg


Beiden op de kamado.

20240702_214429.jpg
IMG-20240827-WA0000.jpg



Veel plezier met uitzoeken! Ga voor een pan naar keuze, let minder op het bedrag. Dit is een pan waar je jaren heel veel plezier van gaat hebben en die wordt opgenomen in je erfenis.
 
  • Leuk
Waarderingen: Anna
Skillets heb ik van gietijzer, maar voor stoven op de bbq gebruik ik een oude geëmailleerde BK pan. Werkt prima!
 
  • Leuk
Waarderingen: Anna
Licht kleurige emaille kan vlekken krijgen in de rook van de BBQ . Ik heb dit in een gele pan, vlekken gaan er niet meer af met afwassen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Anna
Mijn Creusets gaan gewoon in de vaatwasser hoor. Dat mag ook van Le Creuset 😁 Met mijn rode vond ik het zonde om ze op de barbecue te zetten daarom heb ik nu zwarte. Dan zie je de rook niet zo 😂
 
Mijn le creuset pan was ik toch met de hand af. Maar dat zegt veel over mijn eigen “autisme”. De skillet van gietijzer was ik ook met de hand zonder zeep. Gewoon met heet water en met de rest warmte van de bbq droogt ie goed op tot in de poriën. Zoals eerder genoemd, kies een goeie pan van le creuset uit die groot genoeg is. Ook voor de toekomst. Een investering die zich altijd uitbetaald! Mvg Raymond


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
  • Leuk
Waarderingen: Anna
Terug
Bovenaan Onderaan