Beef en Steak

Dorada a la sal

  • Onderwerp starter Onderwerp starter janvdbrink
  • Startdatum Startdatum
0f562782b87bf5d808d4310ad08a2985.jpg

Vandaag een heerlijke wilde dorade met zoutkorst klaargestoomd! Dorade is het hele jaar door verkrijgbaar, maar om er zeker van te zijn dat deze vis geen wereldreis aflegt voordat het op je bord beland, kun je het best kiezen voor wilde dorade. De dorades die ik hier gebruik komen van de Franse kust met behulp van lijnvisserij.

Ik zag dat de meeste recepten zeezout gebruiken voor de korst, maar ik heb voor dit recept gewoon keukenzout gebruikt (0,25euro/kg...). Enige verschil is dat er vaak antiklontermiddel in keukenzout zit en dat de structuur wat anders is, maar omdat het hoofdzakelijk als "oventje" gebruikt wordt maak ik me daar niet zoveel zorgen over. De dorades waren heerlijk, boterzacht en supersappig!

INGREDI?NTEN
2 wilde dorades
4kg keukenzout
1/2 cup water
8 eiwitten
1 citroen
4 takjes tijm
4 takjes rozemarijn
2 takjes dille
zwarte peper (uit de molen)

STAPPEN
1. Vraag hele vissen aan de visboer, dus met schubben (de schubben voorkomen een te zoute vis). Haal eerst de ingewanden uit de vis en spoel de vis onder de kraan goed schoon. Dep de vis hierna droog
2. Doe ruim peper in de buik van de vis
3. Snijd de citroen in schijfjes en doe dit samen met de kruiden in de buik van de vis
4. Meng het zout, eiwitten en water en pak de vis hiermee in. Breng een laagje van ongeveer 1-1,5cm aan
5. Doe de dorade in een voorverwarmde BBQ (190?C indirect) en laat deze gedurende 30-40 minuten garen. Eventueel controleren op een kerntemperatuur van 60?C. De probe kun je hiervoor het best via de buik aanbrengen
6. Met een hamertje (aan tafel voor het spectaculaire effect) de korst openbreken en opdienen.

Een filmpje van het moment supr?me kun je hier zien: https://ig.me/1LTfeks4KYYDs3X
dbf68c414f27df852cd1f667d17d107b.jpg
7f428c49dcbc31ed91f033c8c22fe64a.jpg


Sent from my SM-G920F using Tapatalk
 
Mooie bereiding! Heel spectaculair!
 
Ziet er mooi uit zo in de korst, kreeg je ze er gemakkelijk uit?
Op de video moest je nogal hameren, zou dat met grof zeezout wellicht makkelijker gaan?
 
Misschien wel, maar ik kan het helaas niet vergelijken. Voor zeezout betaal je al snel 3 euro/kg, dus dat was voor mij geen optie (ik geef liever iets meer uit aan het visje dan aan de verpakking). Het openen viel trouwens erg mee hoor, ik deed het zo voorzichtig mogelijk om de huid niet te beschadigen.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

 
janvdbrink zei:
Misschien wel, maar ik kan het helaas niet vergelijken. Voor zeezout betaal je al snel 3 euro/kg, dus dat was voor mij geen optie (ik geef liever iets meer uit aan het visje dan aan de verpakking). Het openen viel trouwens erg mee hoor, ik deed het zo voorzichtig mogelijk om de huid niet te beschadigen.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Een hele vis ziet er idd mooier uit op het plaatje, aan de andere kant je kan hem toch niet heel opeten. ;)
 
Als de huid beschadigd raakt kan er zout van de korst op de vis komen en wordt deze erg zout... Daarom laat ik de schubben ook zitten (voor het beter tegenhouden van het zout en omdat je de huid toch niet eet).

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

 
Woow. Dat ziet er erg goed uit. Jammer genoeg weinig vis eters in de omgeving. Achja. Ooit mij zelf in de toekomst maar verwennen, lijkt me leuk om eens temaken.
 
Lekker! Toevallig gisteren ook gegeten, al was die gewoon door de chef van het restaurant klaargemaakt!
0a1b6885c9a3f42649a239c11863c171.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G950F met Tapatalk

 

Jw009

Tondelzoeker
Berichten
14
Ziet er mooi uit zo in de korst, kreeg je ze er gemakkelijk uit?
Op de video moest je nogal hameren, zou dat met grof zeezout wellicht makkelijker gaan?
Wat wodka eroverheen en aansteken. Daarna kan je het makkelijk uit elkaar halen. Ook nog eens spectaculair ;-) Zo deden ze het iig bij ons aan tafel in Portugal.
 
Woow. Dat ziet er erg goed uit. Jammer genoeg weinig vis eters in de omgeving. Achja. Ooit mij zelf in de toekomst maar verwennen, lijkt me leuk om eens temaken.
Ik wil wel komen. Zeg maar wanneer de vis klaar is.
 
Dit lust ik ook. Staat nog steeds op de to-do lijst.
Heb je het zout eerst met eiwit gemengd?
 
Terug
Bovenaan Onderaan