Beef en Steak

Diamanthaas prosciutto-ish

lionart

Tondelzoeker
Berichten
17
Ik zat te denken om onderstaande te maken maar dan de eendeborst te vervangen voor diamanthaas, zou dat kunnen denken jullie?
<bron: https://foodpornfactory.nl/eend/>

De eendenborstjes maak je schoon door de vliesjes op de vleeskant weg te snijden en eventuele bloedrestjes met een papiertje weg te deppen. Darana maak je een droge pekel door 2,5% van het gewicht aan eend aan colorozo te gebruiken. Dus heb je een borstje van 200 g dan gebruik je 5 gram colorozo. Colorozo is kleurzout met 0,6% nitriet dat je bij de slager kunt krijgen als ‘ie net zo lief als onze slager is.

Leg dat afgewogen kleurzout op een schaaltje en leg daar het eendenborstje op met de vleeskant en bestrooi de vetrand met wat kruiden en duw alle kruiderij een beetje aan zodat alles mooi kleeft aan het eendje. Breng het eendje over naar een ziplock of liever nog vacuumzakje en zorg ervoor dat je al het zout daarin meeneemt. Sluit strak af en leg weg in de koelkast voor 14 dagen. Dit heet droog pekelen.

Na het pekelen spoel je het eendje lekker onder de koude kraan af, al het zout mag eraf. Leg de eendenborstjes op een rekje te drogen in de koelkast (niet afdekken) en de volgende dag mag je de borstjes koud gaan roken in de CSG. Wij houden erg van beukenmot en geven zeker 12 uur koude rook mee.

Na het roken hebben we de borstjes nog een kleine week te drogen gehangen in een koele schuur, dat geeft het een gedroogde ham-textuur en dat is zalig! Deze stap is optioneel, je kunt na het roken de eendjes ook vacuum trekken en na een paar dagen aansnijden. Bij ons gaat het eendje dan in dunne plakjes op wat rucola en toppen we die af met de glühwein-caramelsaus… dàt is dus Foodporn!
 
Laatst bewerkt:
Daar zou ik best wel wat foto’s van willen zien.
 
Dit is een heerlijk recept van Sander72!

Ik heb dit als tussen gerechtje gemaakt voor kerstmis.

Lekker de eenden borsten in de pekel gezet
IMG_0628.jpeg

Ze vervolgens laten drogen

IMG_0754.jpeg


Toen heerlijk koud gerookt
IMG_0766.jpeg

Vervolgens voor een weekje in de droogkast gehangen
IMG_0770.jpeg

En na een week in de droogkast was dit het resultaat, heerlijk gedroogde en gerookte eendenborsten 😍
IMG_0800.jpeg

IMG_0801.jpeg


Toen nog een heerlijke glühwein-caramelsaus gemaakt
IMG_0819.jpeg

En het eind resultaat moet ik jullie helaas verschuldigd blijven🤗 want na 9 speciaal bier ben ik vergeten foto’s te maken 😁 ik kan wel zeggen dat het een super gerechtje is het heerlijke gedroogde eendje in combinatie met de glühwein-caramelsaus en de rucola sla was top 👌🏻😋
 
Ik zat te denken om onderstaande te maken maar dan de eendeborst te vervangen voor diamanthaas, zou dat kunnen denken jullie?

Sorry Lionhart, deze subtiele vraag had ik even gemist. Lijkt me prima te doen! Je mist dan dat zalige vetje van de borst, maar mager rundvlees gaat vast ook prima. Ik maak van diamanthaas ook lekker beef jerky en dat werkt ook. Dus waarom niet?

Voordeel van deze bereiding en droogtijd is dat je kunt proeven en als je droger wil hang je weer terug... daarna nog even goed paar daagjes vacuum het resterende vocht laten herverdelen (of droogrand laten herstellen) en dan mooi dun snijden... heerlijk!

Succes! En geinig dat je mijn site hebt gevonden!
 
Ze liggen nu te drogen, nadat ik ze gisteren 12 uur koud heb gerookt. Vind ze nog wel wat zacht dus denk dat ik ze nog een weekje in de koelkast stop.
 
Met dit weer kun je ook heel mooi aan de lucht drogen als je ze buiten onder een afdakje hangt, of in de schuur met wat ventilatie. Succes!
 
Terug
Bovenaan Onderaan