Beef en Steak

Dessert: Knafeh, kanafeh, künefe met pistache en kaymak

 
 
 
 
 

Barbeknoei

Gerijpt
Berichten
2.916
Knafeh, kanafeh of künefe... Een Griek/ Turks/Libanees dessert met mozzarella, pistache en kaymak.
Nou dat klonk gelijk lekker en door de kaas op z'n minst interessant. Het komt eigenlijk het dichtste in de buurt van baklava, omdat het ook wordt overgoten met suikersiroop, maar door de mozzarella krijgt het een hartige touch.

Voor mij de eerste keer dat ik maakte, dus dit een recept van internet getrokken . Nou ik zal het alvast verklappen, totaal mislukt, veel te nat. Details zou ik je willen besparen, maar gelukkig hebben we de foto's nog 😊.
1000039256.jpg
1000039252.jpg
1000039254.jpg
1000039255.jpg
1000039253.jpg
1000039257.jpg
1000039258.jpg
1000039261.jpg
1000039262.jpg
1000039263.jpg
1000039266.jpg


Zoals ik al zei, zeiknat, vet, dat wordt helemaal niets... Weg er mee.


_________________________________________

De volgende dag opnieuw begonnen.
We beginnen met de kaitafi, ook wel engelenhaar genoemd. Een soort filodeeg in sliertjes. Dit deeg wordt uit elkaar getrokken en overgoten met gesmolten boter. Uit mijn eerdere les en andere recepten heb ik geleerd op 250gr deeg 100gr boter met 50ml melk te verwarmen. Waar ik de eerste keer het deeg onder dompelde in het boter/melk mengsel, heb ik deze nu over het deeg gegoten. Heb je dan te weinig, maak je zo wat bij.
1000039445.jpg
1000039444.jpg


Het deeg verdeel je in twee en een deel leg je op de bodem van een ovenschaal.
1000039448.jpg


Hierop gaat eerst twee bolletjes mozzarella in stukken, gehakte pistache noten en wat scheppen kaymak. Kaymak is een soort Turkse ricotta, erg lekker 😋.
1000039259.jpg

1000039260.jpg

1000039449.jpg
1000039450.jpg

1000039451.jpg


Dit dekken we af met de rest van het deeg en dan mag het op de bbq voor 40/50 minuten op 209 graden, maar let vooral op de mooie geelbruine kleur.
1000039453.jpg
1000039454.jpg
1000039458.jpg


Na 40 minuten was de kleur nog niet wat ik wilde, en heb ik deze verhoogd met 20 graden voor nog eens 15 minuten.
1000039465.jpg
1000039466.jpg


En dan tijd voor de suikersiroop. Deze had ik gisteren al gemaakt, maar uiteraard niet gebruikt. Gemaakt op basis van 200 gram suiker, 200 gram water, 4 eetlepels oranjebloesemwater (gewoon te koop bij de Jumbo 😁) en het sap van een halve limoen.
1000039255.jpg


Hierna afgewerkt met nog wat pistachenoten en smullen maar.
1000039467.jpg
1000039469.jpg
1000039479.jpg
1000039486.jpg
1000039485.jpg


Zo en dan de beoordeling. Erg lekker, maar vooral ook bijzonder. Tip, serveer het met een lepel van de kaymak 😋. Ik had een soort zoete baklava verwacht, maar dat was absoluut niet het geval. Een zoet en hartige combinatie door de kaas. Zeker een aangename verrassing. Uiteraard genoeg punten ter verbetering, al vind ik het moeilijk om precies aan te wijzen hoe en wat. Ik had bijvoorbeeld de mozzarella wat draaderiger willen hebben.
In ieder geval voor herhaling vatbaar om gasten eens te verassen 😋😋😋😋😋.

Bedankt voor het lezen.
 
Ziet er lekker uit.
Als je graag draderige mozzarella hebt, kan je de gemalen mozzarella van ALDI, blauwe zakje, een keer proberen.
Ik gebruik die op pizza.
 
Ziet er lekker uit.
Als je graag draderige mozzarella hebt, kan je de gemalen mozzarella van ALDI, blauwe zakje, een keer proberen.
Ik gebruik die op pizza.
Ik wil eigenlijk gewoon het lekkerste, maar voor het effect was het wel leuk geweest 😉
 
Wat een leuk recept, deze ga ik onthouden om ook een keer te maken.
 
Wat een leuk recept! en de tips voor verbetering lezen we ook graag, kunnen wij die gelijk toepassen ;)
 
Wat een leuk recept! en de tips voor verbetering lezen we ook graag, kunnen wij die gelijk toepassen ;)
Het deeg niet te vochtig maken en wellicht geraspte mozzarella gebruiken ipv natte bollen. En vanaf het begin gelijk iets hoger in temperatuur gaan zitten (225?).
Ik merk wel vaker op dat wanneer ik ovenrecepten op de bbq gebruik, de bereiding om een langere tijd en/of hogere temperatuur vraagt
 
Wat een ontzettend tof recept. Ook leuk dat je de soep poging niet voor jezelf gehouden hebt 😁
 
Heel leuk recept met weer veel voor mij onbekende ingrediënten

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Ziet er lekker uit.
Als je graag draderige mozzarella hebt, kan je de gemalen mozzarella van ALDI, blauwe zakje, een keer proberen.
Ik gebruik die op pizza.

Is dat geen analoogkaas (met bijvoorbeeld aardappelzetmeel er in)? Bij veel supermarkten namelijk wel.
 
Mooie gerechtje en ziet er heerlijk uit. Voor pizza gebruik ik meestal 'fior du latte'. Dat is een mozza met wat minder vocht. De buffelvariant bevat veel vocht en vind ik ook op pizza niet werken. De bodem wordt dan erg slap. Fior du latte werkt wat dat betreft beter en doet niet onder qua smaak. (Jumbo heeft het in zijn huismerk assortiment)
 
Terug
Bovenaan Onderaan