- Berichten
- 2.987
Knafeh, kanafeh of künefe... Een Griek/ Turks/Libanees dessert met mozzarella, pistache en kaymak.
Nou dat klonk gelijk lekker en door de kaas op z'n minst interessant. Het komt eigenlijk het dichtste in de buurt van baklava, omdat het ook wordt overgoten met suikersiroop, maar door de mozzarella krijgt het een hartige touch.
Voor mij de eerste keer dat ik maakte, dus dit een recept van internet getrokken . Nou ik zal het alvast verklappen, totaal mislukt, veel te nat. Details zou ik je willen besparen, maar gelukkig hebben we de foto's nog
.
Zoals ik al zei, zeiknat, vet, dat wordt helemaal niets... Weg er mee.
_________________________________________
De volgende dag opnieuw begonnen.
We beginnen met de kaitafi, ook wel engelenhaar genoemd. Een soort filodeeg in sliertjes. Dit deeg wordt uit elkaar getrokken en overgoten met gesmolten boter. Uit mijn eerdere les en andere recepten heb ik geleerd op 250gr deeg 100gr boter met 50ml melk te verwarmen. Waar ik de eerste keer het deeg onder dompelde in het boter/melk mengsel, heb ik deze nu over het deeg gegoten. Heb je dan te weinig, maak je zo wat bij.
Het deeg verdeel je in twee en een deel leg je op de bodem van een ovenschaal.
Hierop gaat eerst twee bolletjes mozzarella in stukken, gehakte pistache noten en wat scheppen kaymak. Kaymak is een soort Turkse ricotta, erg lekker
.
Dit dekken we af met de rest van het deeg en dan mag het op de bbq voor 40/50 minuten op 209 graden, maar let vooral op de mooie geelbruine kleur.
Na 40 minuten was de kleur nog niet wat ik wilde, en heb ik deze verhoogd met 20 graden voor nog eens 15 minuten.
En dan tijd voor de suikersiroop. Deze had ik gisteren al gemaakt, maar uiteraard niet gebruikt. Gemaakt op basis van 200 gram suiker, 200 gram water, 4 eetlepels oranjebloesemwater (gewoon te koop bij de Jumbo
) en het sap van een halve limoen.
Hierna afgewerkt met nog wat pistachenoten en smullen maar.
Zo en dan de beoordeling. Erg lekker, maar vooral ook bijzonder. Tip, serveer het met een lepel van de kaymak
. Ik had een soort zoete baklava verwacht, maar dat was absoluut niet het geval. Een zoet en hartige combinatie door de kaas. Zeker een aangename verrassing. Uiteraard genoeg punten ter verbetering, al vind ik het moeilijk om precies aan te wijzen hoe en wat. Ik had bijvoorbeeld de mozzarella wat draaderiger willen hebben.
In ieder geval voor herhaling vatbaar om gasten eens te verassen



.
Bedankt voor het lezen.
Nou dat klonk gelijk lekker en door de kaas op z'n minst interessant. Het komt eigenlijk het dichtste in de buurt van baklava, omdat het ook wordt overgoten met suikersiroop, maar door de mozzarella krijgt het een hartige touch.
Voor mij de eerste keer dat ik maakte, dus dit een recept van internet getrokken . Nou ik zal het alvast verklappen, totaal mislukt, veel te nat. Details zou ik je willen besparen, maar gelukkig hebben we de foto's nog

Zoals ik al zei, zeiknat, vet, dat wordt helemaal niets... Weg er mee.
_________________________________________
De volgende dag opnieuw begonnen.
We beginnen met de kaitafi, ook wel engelenhaar genoemd. Een soort filodeeg in sliertjes. Dit deeg wordt uit elkaar getrokken en overgoten met gesmolten boter. Uit mijn eerdere les en andere recepten heb ik geleerd op 250gr deeg 100gr boter met 50ml melk te verwarmen. Waar ik de eerste keer het deeg onder dompelde in het boter/melk mengsel, heb ik deze nu over het deeg gegoten. Heb je dan te weinig, maak je zo wat bij.
Het deeg verdeel je in twee en een deel leg je op de bodem van een ovenschaal.
Hierop gaat eerst twee bolletjes mozzarella in stukken, gehakte pistache noten en wat scheppen kaymak. Kaymak is een soort Turkse ricotta, erg lekker

Dit dekken we af met de rest van het deeg en dan mag het op de bbq voor 40/50 minuten op 209 graden, maar let vooral op de mooie geelbruine kleur.
Na 40 minuten was de kleur nog niet wat ik wilde, en heb ik deze verhoogd met 20 graden voor nog eens 15 minuten.
En dan tijd voor de suikersiroop. Deze had ik gisteren al gemaakt, maar uiteraard niet gebruikt. Gemaakt op basis van 200 gram suiker, 200 gram water, 4 eetlepels oranjebloesemwater (gewoon te koop bij de Jumbo

Hierna afgewerkt met nog wat pistachenoten en smullen maar.
Zo en dan de beoordeling. Erg lekker, maar vooral ook bijzonder. Tip, serveer het met een lepel van de kaymak

In ieder geval voor herhaling vatbaar om gasten eens te verassen





Bedankt voor het lezen.