Eerste paasdag. Normaal gesproken gourmetten of iets dergelijks maar dit jaar moest de Q aan! Na overleg met de wederhelft besloten dat we ??n dag vis en ??n dag vlees wilden maken. Vandaag stond er dus zalm van de cederhouten plank op de planning.
Gisteren maar even naar de markt geweest voor een paar stukken zalmfilet. Bij elkaar heb ik een halve kilo meegenomen. Nu nog een recept. Uiteindelijk sprak het recept van Noskos (link) me erg aan. Besloten deze te gaan maken.
Allereerst de zalmfilets:
Dan is het tijd om de marinade te maken.
5 el sojasaus
5 el zonnebloem olie
1,4 el rijst azijn
1 el sesamolie
1 el vers geraspte gember
1 grote teen knoflook, fijn gehakt
Houd een beetje marinade apart voor de glaze (ik heb een klein shotglaasje apart gehouden) De rest van de marinade gaat samen met de vis in een afsluitbare zak (ik heb een zak van de Ikea gebruikt) en kan de zalm met de vleeskant naar beneden in de koelkast voor een half uurtje.
Dan is het tijd om de ingredienten voor de korst te maken. Deze bestaat uit een aantal plakken streaky bacon (uitgebakken ontbijtspek) en wat paneermeel. Deze vermaal je in de blender.
Uiteindelijk leg je dit op een vlakke ondergrond (snijplank bijvoorbeeld).
Vervolgens kan daar de zalm (huid omhoog) in gedrukt worden.
Vervolgens kon de cederhouten plank uit het water gehaald worden. Deze heeft een paar uur in water gelegen. De pan met water is bedoeld om de plank onder water te houden (hout drijft!)
Ceder plank uit het water en droog vegen. Dan de zalm met de huid naar beneden erop:
Past maar net (toch groter plankje kopen).
In de tussentijd de Q klaargemaakt voor direct grillen op een graad of 175.
Rooster erop, vis erop, kerntemperatuurmeter van Ikea door een aardappel gestoken en naast de vis gezet om de temperatuur in de gaten te kunnen houden.
Dan het deksel erop. We kunnen dan beginnen met het maken van de glaze. Pak de overgebleven marinade erbij en giet hier 4-5 el maple syrup bij. Roer dit goed.
Als de zalm 8 minuten op de Q ligt kan het deksel eraf en dan kan de zalm ingesmeerd worden met de glaze.
Het deksel mag er nu weer op en het zal nu een minuut of 8 duren totdat de kerntemperatuur op 50 graden zit. Toen kon het plankje van de Q afgehaald worden en was het smullen!
Samen met een broodje, wortelsalade en een heerlijk oer-biertje!
Hij viel goed in de smaak (bewijs)!
Gisteren maar even naar de markt geweest voor een paar stukken zalmfilet. Bij elkaar heb ik een halve kilo meegenomen. Nu nog een recept. Uiteindelijk sprak het recept van Noskos (link) me erg aan. Besloten deze te gaan maken.
Allereerst de zalmfilets:

Dan is het tijd om de marinade te maken.
5 el sojasaus
5 el zonnebloem olie
1,4 el rijst azijn
1 el sesamolie
1 el vers geraspte gember
1 grote teen knoflook, fijn gehakt
Houd een beetje marinade apart voor de glaze (ik heb een klein shotglaasje apart gehouden) De rest van de marinade gaat samen met de vis in een afsluitbare zak (ik heb een zak van de Ikea gebruikt) en kan de zalm met de vleeskant naar beneden in de koelkast voor een half uurtje.

Dan is het tijd om de ingredienten voor de korst te maken. Deze bestaat uit een aantal plakken streaky bacon (uitgebakken ontbijtspek) en wat paneermeel. Deze vermaal je in de blender.

Uiteindelijk leg je dit op een vlakke ondergrond (snijplank bijvoorbeeld).

Vervolgens kan daar de zalm (huid omhoog) in gedrukt worden.

Vervolgens kon de cederhouten plank uit het water gehaald worden. Deze heeft een paar uur in water gelegen. De pan met water is bedoeld om de plank onder water te houden (hout drijft!)

Ceder plank uit het water en droog vegen. Dan de zalm met de huid naar beneden erop:

Past maar net (toch groter plankje kopen).
In de tussentijd de Q klaargemaakt voor direct grillen op een graad of 175.


Rooster erop, vis erop, kerntemperatuurmeter van Ikea door een aardappel gestoken en naast de vis gezet om de temperatuur in de gaten te kunnen houden.

Dan het deksel erop. We kunnen dan beginnen met het maken van de glaze. Pak de overgebleven marinade erbij en giet hier 4-5 el maple syrup bij. Roer dit goed.

Als de zalm 8 minuten op de Q ligt kan het deksel eraf en dan kan de zalm ingesmeerd worden met de glaze.

Het deksel mag er nu weer op en het zal nu een minuut of 8 duren totdat de kerntemperatuur op 50 graden zit. Toen kon het plankje van de Q afgehaald worden en was het smullen!

Samen met een broodje, wortelsalade en een heerlijk oer-biertje!

Hij viel goed in de smaak (bewijs)!
