- Berichten
- 142
Om toch wat actiever te worden op het forum wil ik allereerst onze buitenkeuken aan jullie voorstellen. We zijn in 2014 begonnen met bouwen en hij is operationeel sinds begin 2015. Zoals in mijn introductie aangegeven is hij nog niet af, maar dit jaar moeten we een heel eind komen.
Het idee achter het geheel is een soort alleskunner weg te zetten waar we, mits niet te groot, het jaar rond mee vooruit kunnen. In eerste instantie wilden we voornamelijk bij temperaturen boven de 17 graden lekker met het gezin in de tuin kunnen zitten en alles rond het avondeten in de tuin bereiden. Nu dat we er steeds meer mee kunnen staat hij in elk weertype regelmatig aan.
Dit voor mij de tweede keer, na een vloertje, dat ik met beton heb gewerkt. Alle delen zijn zelf gestort en hoewel ik er weer wat leerpunten uit heb gehaald ben ik zeker niet ontevreden. Het is een hele rapportage dus zal hier eerst het verhaal afmaken.
We zijn nu zo ver dat we er volop gebruik van maken. De deur die we gebruiken is echter tijdelijk en van betonplex, net als de schuif bovenop. Het volgende project is dan ook het maken van een RVS schuif en deur met alles erop en eraan. Tijdens het storten van het dak heb ik al uitsparingen mee gegoten waar de schuif in kan lopen. Het ontwerp van de deur is nog niet helemaal af maar grofweg heb ik wel een idee.
Onder de aslade heb ik 2,5 cm ruimte over gehouden waar ik vanaf de achterkant bij kan. Ik denk erover om daar nog wat slims in te bouwen. Misschien een systeem om zuurstof te reguleren, a la bbq guru, of wellicht een gas pit zodat we ook simpel en snel een pannetje kunnen opwarmen zonder naar binnen te hoeven.
De bouw
Hier begonnen met het metselwerk op de fundering
Vervolgens een blad gestort
En geplaatst
Daarop verder gemetseld, gestart met voegen en de randen afgewerkt met natuursteen
Voor en achterkant van het bovenstuk gestort
En geplaatst
Gevoegd en dakdelen gestort en geplaatst
Aan de binnenkant hebben we vuurvaste platen gelijmd, geverfd en hier harden we de verf uit
Ik heb twee stellingen laten lassen met per niveau een hoekprofiel dwars. Het idee is daar een spit in te kunnen hangen.
De profielen worden hoger, uit het zicht, tegen de wand gehouden door horizontale steunen. Aan deze steunen kunnen vleeshaken of pannen hangen. Ik heb een Weber GBS rooster gekocht en, om dat hij uit twee delen bestaat, aan elkaar laten lassen met wat versteviging.
Voor het onderste niveau heb ik een aslade laten zetten en er een rooster in laten lassen. Hier heb ik het verschil tussen RVS 304 en 316 geleerd.
De volgende keer gebruik ik 316 omdat 304 krom trekt door warmte. Zodra het niet meer ok is ga ik het rooster vervangen en er ook niet meer in vast laten lassen. Er zit aan de achterkant ruimte om de asresten uit de lade te kunnen halen, maar het zou makkelijker zijn om het rooster er uit te kunnen halen.
En hier zijn we een beercan chicken aan het maken met de tijdelijke deur. Achter het werkblad heb ik een ruimte over gelaten voor een bak om verse kruiden in de planten
Tussendoor de rest van de 'keuken' gemeubileerd
En dan wordt het nu tijd om hem af te gaan maken want inmiddels blijven de deur en de schuif op het dak niet meer zelfstandig op hun plaats
Het idee achter het geheel is een soort alleskunner weg te zetten waar we, mits niet te groot, het jaar rond mee vooruit kunnen. In eerste instantie wilden we voornamelijk bij temperaturen boven de 17 graden lekker met het gezin in de tuin kunnen zitten en alles rond het avondeten in de tuin bereiden. Nu dat we er steeds meer mee kunnen staat hij in elk weertype regelmatig aan.
Dit voor mij de tweede keer, na een vloertje, dat ik met beton heb gewerkt. Alle delen zijn zelf gestort en hoewel ik er weer wat leerpunten uit heb gehaald ben ik zeker niet ontevreden. Het is een hele rapportage dus zal hier eerst het verhaal afmaken.
We zijn nu zo ver dat we er volop gebruik van maken. De deur die we gebruiken is echter tijdelijk en van betonplex, net als de schuif bovenop. Het volgende project is dan ook het maken van een RVS schuif en deur met alles erop en eraan. Tijdens het storten van het dak heb ik al uitsparingen mee gegoten waar de schuif in kan lopen. Het ontwerp van de deur is nog niet helemaal af maar grofweg heb ik wel een idee.
Onder de aslade heb ik 2,5 cm ruimte over gehouden waar ik vanaf de achterkant bij kan. Ik denk erover om daar nog wat slims in te bouwen. Misschien een systeem om zuurstof te reguleren, a la bbq guru, of wellicht een gas pit zodat we ook simpel en snel een pannetje kunnen opwarmen zonder naar binnen te hoeven.
De bouw
Hier begonnen met het metselwerk op de fundering
Vervolgens een blad gestort
En geplaatst
Daarop verder gemetseld, gestart met voegen en de randen afgewerkt met natuursteen
Voor en achterkant van het bovenstuk gestort
En geplaatst
Gevoegd en dakdelen gestort en geplaatst
Aan de binnenkant hebben we vuurvaste platen gelijmd, geverfd en hier harden we de verf uit
Ik heb twee stellingen laten lassen met per niveau een hoekprofiel dwars. Het idee is daar een spit in te kunnen hangen.
De profielen worden hoger, uit het zicht, tegen de wand gehouden door horizontale steunen. Aan deze steunen kunnen vleeshaken of pannen hangen. Ik heb een Weber GBS rooster gekocht en, om dat hij uit twee delen bestaat, aan elkaar laten lassen met wat versteviging.
Voor het onderste niveau heb ik een aslade laten zetten en er een rooster in laten lassen. Hier heb ik het verschil tussen RVS 304 en 316 geleerd.
De volgende keer gebruik ik 316 omdat 304 krom trekt door warmte. Zodra het niet meer ok is ga ik het rooster vervangen en er ook niet meer in vast laten lassen. Er zit aan de achterkant ruimte om de asresten uit de lade te kunnen halen, maar het zou makkelijker zijn om het rooster er uit te kunnen halen.
En hier zijn we een beercan chicken aan het maken met de tijdelijke deur. Achter het werkblad heb ik een ruimte over gelaten voor een bak om verse kruiden in de planten
Tussendoor de rest van de 'keuken' gemeubileerd
En dan wordt het nu tijd om hem af te gaan maken want inmiddels blijven de deur en de schuif op het dak niet meer zelfstandig op hun plaats