- Berichten
- 5.595
Gepekeld krokant buikspek babi pangang style.
Ingredienten:
- Buikspek (zonder zwoerd)
Per kilogram buikspek
- 10 gram zout (Fleur de Sel) = 1%
- 5 gram suiker (rietsuiker) = 0,5%
- 1 el. rijstazijn (Chinese, die is veel zachter van smaak dan de Japanners)
- Paar slagen zwarte Peper uit de molen 10x ongeveer (Lampong, mag geen andere meer gebruiken van mijn meisje)
- 1 tl. 5 spice (Chinees 5 kruidenpoeder)
Vetkant van het buikspek recht in smalle repen (3-5 mm) insnijden tot op het vlees, het buikspek insmeren met rijstazijn.
Meng alle andere (droge) ingredienten en rub het buikspek daarmee aan beide kanten mee in.
Het buikspek een nachtje in de koelkast, op een schaal onafgedekt laten drogen met de vetkant naar boven.
BBQ op 150 graden Celsius.
Buikspek indirect garen bij 150 graden C. tot een kerntemperatuur 70 graden C. op de vetkant,, buikspek omdraaien met de vetkant naar boven, temperatuur van de BBQ naar 230 graden Celsius brengen en het vetje krokant laten worden tot een kerntemperatuur van van 95 graden C.
In dunne plakjes snijden en onderstaande saus erbij serveren.
Daar hoort natuurlijk de volgende saus bij:
Saus: Babi Pangangsaus
Deze saus staat ook bij Varkensvlees Babi Pangang, deze bereiding hieronder is iets anders, maar ze smaken nagenoeg hetzelfde. Dit is echt een superlekkere saus die ik eigenlijk een kruising tussen Babi Pangang en Char Siu saus vind. Ingredienten: 2 uien (middelmaat) zeer fijn gesneden/gehakt...

En eventueel deze Bami:
Noodles: Bami
Een eenvoudige maar heerlijke Bami, een vrij neutraal bijgerecht. Dit recept staat ook al bij een ander recept maar is zo, als los recept eenvoudiger te vinden 500 gr. mie koken in een sterke kippenbouillon, afspoelen met koud water en wat arachideolie goed erdoor roeren zodat het niet gaat...

En als je toch bezig bent kun je ook je eigen Chinees 5 kruidenpoeder maken, doe ik overigens altijd,
veel lekkerder dan uit een potje in de winkel. Al is de 5 spice van Jonnie Boer best goed (Euroma)
Rub: Chinees 5 Kruidenpoeder (5 spice)
Chinees 5 kruidenpoeder 8 Steranijs, geroosterd en gemalen 12 gram afwegen om te malen = 1 el. gemalen 1 el. gemalen Szechuan Peper korrels = 9,5 gram afwegen om te malen = 1 el. gemalen of Zwarte Peper korrels, geroosterd en gemalen; 1 el. Gemalen Kaneel, (gemalen afmeten) 1 el. Gemalen...

Laatst bewerkt: